Ziua Pământului, Salar de Uyuni

Ziua Pământului 2016: locuri și fenomene incredibile din lume

Astăzi, 22 aprilie 2016, Puc ne-a tras de mânecă și ne-a amintit că se sărbătorește Ziua Pământului, peste tot în lume. Fiind un ecologist convins și un protector a tot ceea ce înseamnă natură, simpaticul nostru explorator s-a gândit să ne dea câteva informații despre ce înseamnă, de fapt, această Zi a Pământului și să ne arate câteva locuri și fenomene incredibile din lume. Acestea ne vor deschide ochii tuturor și ne vor reaminti cât de frumoasă este planeta pe care trăim și cât de important este să o protejăm. Așadar, haideți să ne minunăm împreună! :)

22 aprilie marchează ziua în care a luat naștere mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător, eveniment ce a avut loc pentru prima dată în anul 1970, în Statele Unite ale Americii. În prezent, Ziua Pământului este sărbătorită în peste 192 de țări, prin diverse acțiuni și evenimente menite să reamintească tuturor cât de importantă este protejarea mediului în care trăim. Ziua Pământului este coordonată de organizația nonprofit Earth Day Network, condusă de către Denis Hayes, cel care a organizat prima mișcare de acest gen în 1970.

Iată și câteva locuri absolut uimitoare din lume, precum și fenomene deosebite, care ne arată cât de frumoasă este Terra.

Ziua Pământului, ziua în care redescoperim lumea

Muntele Roraima

Muntele Roraima are o înălțime de 2810 m și marchează granița dintre Venezuela, Guyana și Brazilia. Acesta face parte din Canaima National Park și formează cel mai înalt vârf din Guyana. Muntele a reprezentat întotdeauna o bună sursă de inspirație, inclusiv pentru scriitorul Arthur Conan Doyle și chiar pentru producătorii celebrului film Avatar. Privind fotografiile cu acesta, ne putem da seama și de ce. :)

Muntele Roraima, Ziua Pământului

Migrația fluturilor Monarh

Migrația fluturilor Monarh este un fenomen fascinant și plin de mister, pentru care oamenii de știință încă nu au găsit o explicație. În fiecare an, în luna noiembrie, milioane de fluturi Monarh se strâng în Canada și pleacă spre sud, până în Mexic, spre Munții Michoacan. Călătoria se întinde pe o distanță de peste 3 200 de kilometri, iar pe parcursul acesteia, foarte mulți fluturi mor, însă toți ceilalți își păstrează direcția și nu se opresc decât la destinație.

Migrația fluturilor monarh, Ziua Pământului

Munții Tianzi, China

Acești munți sunt unici în lume și se află în provincia Hunan din China. Formațiunile stâncoase fac parte din Rezervația Naturală Munții Tianzi, iar vârful cel mai înalt al acestora atinge 1262 m. Pentru a vizita rezervația, te vei plimba cu o telecabină, prilej cu care vei avea ocazia de a admira o priveliște de-a dreptul uimitoare, cu aceste formațiuni abrupte, înconjurate de vegetație. De Ziua Pământului, Puc a spus că acesta este unul dintre locurile în care și-ar fi dorit să ajungă pentru a se simți mai aproape de natură și de măreția ei. Iată de ce!

Munții Tianzi, China, Ziua Pământului

Peșterile de gheață Mendehall, Alaska

Peșterile de gheață din Alaska se formează datorită topirii ghețarului Mendehall. Forma, culorile și dimensiunile acestor peșteri se modifică permanent, tocmai din cauza faptului că ghețarul se topește și se mișcă, iar fenomenul este uimitor pentru toți iubitorii de natură. Frumusețea naturală a acestor peșteri este incomparabilă, iar imaginile vorbesc de la sine.

Peșteri gheață, Ziua Pământului

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni este cel mai mare platou de sare din lume și se întinde pe o suprafață de 3800 mp. Acesta este format din plăci hexagonale din sare, prevăzute, din loc în loc, cu piramide formate tot din sare. În sezonul umed, deșertul de sare imens se transformă într-un lac de sare, cu o adâncime între 6 și 20 cm, ce poate fi traversat. În această perioadă, cerul se reflectă perfect în lac, formându-se imagini incredibile și chiar iluzia infinitului. Practic, locul se transformă în cea mai mare oglindă naturală a lumii.

Salar de Uyuni, Ziua Pământului

Petra, Iordania

Petra este un oraș antic, din Iordania, jumătate săpat în pereții canionului, jumătate construit din piatră. Acesta este denumit „orașul de piatră” și se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, în regiunea deșertică dintre Marea Moartă și Marea Roșie. Orașul Petra a fost descoperit în 1812, iar astăzi este considerat una dintre cele 7 minuni noi ale lumii, făcând parte și din patrimoniul UNESCO. Conform legendei și tradiției arabe, Petra este locul în care Moise a bătut cu toiagul stânca din care a ieșit apă pentru poporul său însetat, în timpul călătoriei prin deșert.

petra, iordania, Ziua Pământului

Vaadhoo, Insulele Maldive

Plaja Vaadhoo este uimitoare, datorită fitoplanctonului bioluminiscent care transformă apa într-o mare de stele. Noaptea, aceste organisme microscopice au o reacție foarte interesantă la schimbările de presiune și aciditate, emițând lumină. Spectacolul rezultat este fascinant, întreaga plajă arată ca și cum cerul înstelat se află la picioarele oamenilor. Frumusețea acestui fenomen este un alt aspect pentru care, după cum declară Puc, trebuie să ținem cont de importanța zilei de 22 aprilie, Ziua Pământului.

Vaadhoo, Maldive, Ziua Pământului

Aurora Boreală, Islanda

Aurora Boreală este unul dintre cele mai frumoase și fascinante fenomene ale naturii. Aceasta poate fi admirată în mai multe locuri, dar cel mai bun rămâne teritoriul Islandei. Fenomenul mai este cunoscut cu numele de „Luminile Nordului” și se formează datorită impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. În emisfera nordului, fenomenul se numește aurora boreală, pe când în cea sudică i se spune aurora australă. Islanda este în sine un tărâm deosebit, iar dacă adaugăm și acest fenomen, devine cu atât mai interesant.

aurora boreala, islanda, Ziua Pământului

Lacul Hilier, Australia

Deși există mai multe lacuri naturale de culoare roz în lume, lacul Hilier din Australia este cel mai mare. Acesta oferă o priveliște incredibilă și ne amintește, încă o dată, cât de uimitoare și misterioasă este lumea care ne înconjoară. Până în prezent, nu s-a găsit o explicație exactă pentru culoarea lacului Hilier, însă unele teorii spun că bacteriile halofilice roșii, fixate în crustele de sare, ar fi cele care oferă această culoare apei.

Lacul Hilier, Ziua Pământului

Cascada Bigăr, România

Țara noastră are o mulțime de locuri unice și de o frumusețe care cu greu poate fi descrisă în cuvinte. De Ziua Pământului, însă, Puc ne propune să descoperim Cascada Bigăr, din Caraș-Severin, una dintre cele mai spectaculoase din lume. Aceasta este formată datorită unui izvor de apă subteran, care se scurge pe un perete calcaros, acoperit de mușchi. În anul 2013, site-ul The World Geography a clasat Cascada Bigăr din România pe locul I în topul celor mai frumoase cascade din lume, iar noi nu putem decât să spunem că este un loc binemeritat. :)

cascada Bigăr, Ziua Pământului

Lumea care ne înconjoară este plină de mister, locuri și fenomene fascinante, peisaje incredibile și monumente ale naturii care ne lasă fără cuvinte. De Ziua Pământului, dar nu numai, este de datoria noastră să ne amintim de toate aceste lucruri și să încercăm cu toții să fim mai responsabili, să protejăm natura și planeta pe care trăim. În fond, doar în acest fel vom putea călători în continuare, nu-i așa? :)

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *