vacanta cu copiii la aeroport

Vacanța cu copiii – ghid de supraviețuire

Cu toții știm cât de frumoase sunt fotografiile de vacanță, mai ales cele cu familii, în care toată lumea zâmbește și pare fericită. Totuși, vacanța cu copiii poate fi un adevărat chin dacă nu vă organizați cum trebuie și din timp. Pentru a nu vă trezi că ați pornit la drum cu niște mici monstruleți în loc de copiii cuminți și respectuoși pe care îi aveți de obicei, dar și pentru a vă asigura că cei mici sunt în siguranță și se simt bine, vă recomandăm câteva sfaturi utile, astfel încât totul să fie conform planurilor și să vă întoarceți cu cele mai frumoase amintiri din vacanță.

Așadar, haideți să vedem ce trebuie să faceți pentru a avea un concediu perfect împreună cu familia:

Planificarea – cuvântul cheie pentru vacanța cu copiii

Dacă v-ați decis să plecați în vacanță cu cei mici, primul lucru de care trebuie să aveți grijă este să vă gândiți din timp la un plan bine pus la punct, cu program și tot ce intenționați să faceți acolo. Încercați să îi includeți și pe copii în planurile pe care le faceți, astfel încât să fie familiarizați cu ceea ce se va întâmpla din momentul în care vor părăsi casa și zona lor de confort. De asemenea, le puteți da mici lucruri de făcut, dar importante pentru planificare, precum să facă o listă cu obiectele și hainele pe care le vor în bagaje sau ce activități își doresc ei să încerce, odată ce ați ajuns la destinație. Dacă veți stabili, împreună, pașii importanți ai vacanței, acest lucru îi va ajuta pe copii să scape de stres, dar și pe voi, adulții, știind că cei mici încearcă să respecte un anumit plan cu care au și fost de acord în prealabil.

planificarea vacantei cu copiii

Acordă-ți timp și ai răbdare cu toată lumea

Este foarte important, atât pentru tine, cât și pentru cei mici sau ceilalți adulți cu care vei călători, să înțelegi că toată lumea are nevoie de un anumit timp pentru a se pregăti. Iar această regulă se aplică în toate cazurile: de la timpul necesar pentru alcătuirea bagajelor, până la timpul necesar pentru îmbrăcare, pregătire pentru drumul de acasă până la aeroport și așa mai departe. De asemenea, un lucru esențial de care trebuie să ții cont atunci când îți planifici vacanța cu copiii este să rezervi totul din timp: de la bilete de avion, până la camere de hotel sau obiective turistice care îți permit să achiziționezi biletul online, în avans.

Împachetează inteligent

Înainte de a te apuca să faci bagajele pentru toată lumea, asigură-te că știi cum va fi vremea în perioada călătoriei voastre. În acest fel, vei ști ce fel de haine să iei pentru toată lumea. Cu toate acestea, pregătește-te și pentru situații neprevăzute, precum zile mai friguroase decât apăreau în prognoza meteo sau precipitații neașteptate. Încearcă, totuși, să nu cari prea multe lucruri inutile după voi, pentru a nu îngreuna bagajele mai mult decât este necesar. De asemenea, dacă îi lași pe cei mici să își facă singuri bagajele, asigură-te că le verifici înainte de plecare. S-ar putea să te trezești cu diverse „surprize” dacă nu faci acest lucru, precum o colecție de fosile, căsuța preferată a păpușii sau o întreagă armată de soldăței. Pentru că… nu se știe niciodată ce lucruri consideră cei mici necesare în cazul unei călătorii. :)

impachetarea bagajelor in vacanta cu copiii

Ține-i cât mai ocupați pe tot parcursul drumului

Indiferent că veți călători cu mașina sau cu avionul, este important să fiți pregătiți din timp cu o serie de jucării, cărți de colorat, aplicații și jocuri interesante pe telefon sau tabletă, toate utile pentru momentele de plictiseală ale celor mici sau pur și simplu pentru a-i ține ocupați pe parcursul călătoriei. Crede-ne când îți spunem că aceste trucuri te vor ajuta pe tine, să te poți relaxa și bucura de drum, pe cei mici, pentru a nu se plictisi, dar și pe cei din jur, care nu vor fi nevoiți să asiste la scene de plâns, fâstâceală sau nervi din partea copiilor.

Dă-le un mic aparat de fotografiat pe mână

Vrei să ai parte de amintiri cu adevărat prețioase? Dă-le celor mici câte un aparat de fotografiat, eventual de unică folosință, ușor de manevrat, arată-le cum să îl folosească și lasă-i să-și facă de cap cu el. Vei descoperi lumea și călătoria prin ochii lor, iar acest lucru te va face să vezi totul diferit. O vacanță prin ochii copiilor are o cu totul altă interpretare decât cea prin ochii unui adult. Rezultatul te va surprinde și te va face să zâmbești instant.

fotografia in vacanta cu copiii

Folosește mijloacele de transport în comun

S-ar putea să nu ți se pară o idee prea bună atunci când ajungi la destinație, dar lasă-ne să îți prezentăm toate avantajele întâi: transportul în comun poate fi o alternativă mult mai ieftină decât închirierea unei mașini, chiar dacă este vorba de întreaga familie. În plus, copiii sunt mai entuziasmați atunci când au ocazia să încerce și să vadă lucruri noi. Pentru ei, o simplă călătorie cu metroul sau cu autobuzul poate fi o aventură în sine. Acest lucru este valabil, bineînțeles, doar dacă cei mici nu au rău de mașină și nu au nicio problemă să călătorească alături de alți oameni necunoscuți.

Ține microbii departe

Sigur, această regulă este valabilă în orice zi și în orice situație, dar mai ales când călătoriți în locuri necunoscute și nu știți la ce să vă așteptați. Așadar, este foarte important să ai întotdeauna la îndemână gel antibacterial, șervețele umede și șervețele uscate. Vor fi foarte utile, mai ales atunci când intrați într-un local să luați masa și cei mici nu s-au spălat pe mâini sau după ce au folosit o toaletă publică.

igiena in vacanta cu copiii

Pregătește-le medicamentele necesare din timp

Înainte de a pleca în vacanța cu copiii, sfatul nostru este să vorbești cu pediatrul celor mici, pentru a ști ce fel de medicamente să pregătești. Bineînțeles, pe lângă recomandările acestuia, poți lua și alte medicamente, preventiv, de care știi că ați avut nevoie în diverse situații din trecut. Așadar, asigură-te că ai toate cele necesare în cazul unor urgențe și situații neprevăzute.

Atunci când plecați la drum, nu uita de scaunul auto pentru copii

Acesta poate fi foarte util, atât în cazul călătoriilor cu mașina, cât și în cazul celor cu avionul. Așa cum am mai precizat într-un articol anterior, în avion, unele companii aeriene permit părinților să țină copiii în brațe, iar altele permit chiar transportarea unui scaun auto special pentru copii, aceasta fiind cea mai sigură metodă pentru transportul celor mici. Ai grijă, însă, scaunul trebuie să fie aprobat pentru avion, adică să aibă însemnul ICAO sau FAA Approved.

scaun auto, vacanta cu copiii

Călătoria cu automobilul

În cazul în care vei merge cu mașina, trebuie să ai în vedere câteva lucruri:

 • În primul rând, asigură-te că ai dus mașina la o inspecție tehnică înainte de a porni la drum, deoarece situația în care aveți probleme cu automobilul pe la jumătatea drumului și trebuie să îi dai jos pe cei mici, să încerci să îi ții în frâu și să căutați ajutor, în același timp, nu va fi una foarte plăcută. Chiar și așa, informează-te din timp și salvează-ți câteva numere de telefon care îți vor fi utile în caz de urgență, ai grijă să ai tot timpul telefonul încărcat, apă îmbuteliată, provizii, pături, o lanternă și chiar o lopată mică. Nu, nu este un scenariu pentru un film de groază :), ci te pregătim pentru momentul în care roata mașinii intră într-o groapă plină de noroi sau alte situații asemănătoare, în care te vei bucura că ai luat după tine aceste lucruri.
 • Încearcă să eviți orele de vârf, pe cât posibil. Gândește-te că pentru cei mici drumul va fi, oricum, destul de plictisitor sau anevoios, iar pentru tine, cu atât mai greu cu cât petreci mai mult timp în trafic.
 • Regula de aur se aplică din nou: ține-i ocupați. Jocuri, joculețe, cântecele, desene, cărți de colorat, aplicații pe telefon sau tabletă, orice știi că funcționează în cazul piticilor tăi. Vă va fi mult mai ușor în acest fel, atât ție, cât și lor.
 • O altă regulă de aur este să luați pauze cât mai des. În primul rând, pentru că cei mici vor avea nevoie la toaletă și știi deja cum este. :) Apoi, pentru că aceste pauze sunt bune pentru dezmorțirea picioarelor, pe tine te vor ajuta să te concentrezi mai ușor la drum, după puțină relaxare, iar copiii se vor bucura de libertatea de mișcare și le va fi, apoi, chiar și lor mai ușor să reziste drumului rămas până la destinație.
 • Întotdeauna să ai la tine mici gustări sănătoase pe care să le oferi celor mici atunci când le este foame. Evită dulciurile și mâncărurile grele, care ar putea să le provoace greață.

vacanta cu copiii in masina

Călătoria cu avionul

În cazul în care veți merge cu avionul spre destinația aleasă, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri:

 • Cel mai important aspect este să verifici orele de zbor înainte de călătorie, de mai multe ori, pentru a face programul exact și pentru a evita petrecerea timpului inutil în aeroport, unde sunt atât de multe lucruri și reguli pe care trebuie să le respectați. În această problemă, agenții de turism Fly Go vă stau oricând la dispoziție și vă pot ajuta cu orice aveți nevoie.
 • Asigură-te că ai făcut check-in-ul online, pentru a nu mai sta la coadă o grămadă de timp, alături de toți ceilalți pasageri. Dacă veți călători cu o companie aeriană care nu are această opțiune, profitați, totuși, de programul pe care vi l-ați făcut și încercați să ajungeți la timp, cu cel puțin două ore înainte de zbor, pentru a evita cozile. Chiar și în acest caz, agenții Fly Go vă pot fi de folos. :)
 • Informează-te din timp despre restricțiile companiei aeriene în ceea ce privește bagajele de mână și cele de cală. În fiecare caz, este impusă o anumită limită de kilograme, pe care te sfătuim să nu o depășești, astfel încât să nu plătești în plus sume inutile și prea mari. Dacă vei călători cu un bebe, nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește laptele și mâncărica lui, deoarece companiile aeriene au scos restricțiile legate de lichide pentru pasagerii cu bebeluși, dar, chiar și așa, te sfătuim să întrebi un agent de turism Fly Go sau să suni la compania aeriană cu care veți călători pentru a afla toate detaliile despre bagajele pentru bebe.
 • Ai grijă să îi îmbraci pe cei mici cu haine călduroase. Indiferent de sezonul în care veți călători, uneori, în avion, poate fi răcoare din cauza aerului condiționat și este mai bine să ai la îndemână ceva cu care să îți acoperi sau îmbraci micuții, decât să riști o răceală din neatenție, mai ales la început de concediu. Totuși, ține cont de faptul că dacă aveți geci voluminoase, mai practic este să le puneți la bagajele de cală, pentru a vă mișca prin aeroport cât mai repede și ușor, decât să le cărați inutil după voi, mai ales când trebuie să treceți pe la controlul de securitate.
 • Înainte de a ajunge la aeroport, vorbește cu cei mici și explică-le ce se va întâmpla acolo, pașii pe care trebuie să îi parcurgeți la controlul de securitate (spre exemplu, faptul că poate va fi nevoie să se descalțe, să lase jucăriile din mână etc.), apoi ce se va întâmpla în avion și ce veți face după aterizare. Dacă este primul zbor al copiilor tăi, faptul că îi informezi dinainte despre toate aceste aspecte îi va ajuta să fie pregătiți din timp și să nu se sperie când vor fi puși în situațiile respective.
 • În cazul în care călătorești cu un bebe, dă-i să bea apă, lăptic sau pur și simplu oferă-i suzeta la decolare și aterizare, pentru a evita să i se înfunde urechiușele și să înceapă să plângă.
 • Pe parcursul zborului, aceeași regulă de aur: ține-i ocupați prin toate mijloacele posibile, astfel încât să nu se plictisească, să plângă sau să deranjeze ceilalți pasageri, având prea multă energie.

vacanta cu copiii in avion

Odată ce ai ajuns la destinație, iată alte lucruri de care trebuie să ții cont în vacanța cu copiii:

 1. În primul rând, gândește-te că s-ar putea să aveți nevoie de o zi pentru acomodare, mai ales dacă drumul a fost lung și anevoios. Așadar, prima zi este rezervată pentru odihnă, pentru explorarea hotelului și a zonelor din apropierea acestuia. Apropo, atunci când rezervi hotelul, asigură-te că acesta are toate condițiile necesare cazării copiilor. Dacă vei cere aceste detalii unui agent Fly Go, mai ales în momentul în care planificați împreună vacanța pentru familia ta, vei afla toate informațiile și vei primi cele mai bune recomandări.
 2. Deși sperăm să nu aveți vreodată nevoie de așa ceva, îți recomandăm să investești într-un dispozitiv pentru localizarea celor mici, în cazul în care se pierd de voi. De asemenea, este bine să îi înveți pe cei mici ce să spună dacă nu vă mai găsesc și o altă măsură de siguranță pe care o puteți lua este să vă scrieți numele și numerele de telefon pe carnețele sau bilețele, pe care cei mici să le poarte tot timpul după ei. Puteți să le dați și telefoane pe a căror tastă de apel rapid să fie salvat numărul părinților sau al însoțitorilor.
 3. Dacă cei mici obosesc ușor și își pierd interesul la fel, nu planifica prea multe activități zilnice, deoarece s-ar putea să îi stresezi mai degrabă, decât să îi faci să se simtă bine în vacanță.
 4. În cazul în care călătoriți cu un alt grup, o altă familie sau cu mai mulți prieteni, stabiliți de la început care sunt lucrurile pe care vreți să le faceți împreună și care sunt cele pe care le veți face separat. Pentru că, inevitabil, vor fi activități pe care va trebui să le faceți doar cu cei mici și care pe ceilalți nu îi vor interesa deloc.
 5. Indiferent cât de solicitante (sau nu) au fost activitățile de peste zi, încercați să vă întoarceți mereu devreme la hotel, pentru a lua masa de seară și pentru odihna atât de necesară.
 6. Pentru a evita orice conflicte, lăsați copiii să aleagă, pe rând, activitățile pe care vor să le încerce în timpul vacanței și respectați-le pe fiecare în parte.
 7. Încurajează-i pe cei mici să țină un jurnal al călătoriei, pentru a-și crea amintiri cât mai frumoase. :)

vacanta cu copiii

Pfiu, iată că am ajuns și la final. :) Cam acestea sunt sfaturile noastre de care credem că ar trebui să ții cont, astfel încât vacanța cu copiii să însemne relaxare și fericire. Dacă ai călătorit până acum cu cei mici și ai alte sfaturi pe care vrei să le recomanzi altor părinți, așteptăm cu interes completările tale. Drum bun și vacanță cât mai plăcută!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *