Dolomiti 2

Trentino, casa Dolomiţilor

Pentru pasionaţii muntelui, regiunea italiană Trentino poate reprezenta o destinaţie ideală. Când spui Trentino, automat te gândeşti la renumiţii munţi Dolomiţi, un lanţ muntos deosebit de spectaculos ce face parte din Munţii Alpi şi care este împărţit de provinciile Belluno, Tirolul de Sud si Trentino. În munţii Dolomiţi se gaseşte un parc naţional si mai multe parcuri regionale, iar începând cu anul 2009 Dolomiţii au fost incluși în patrimoniul mondial Unesco.

Istoria regiunii Trentino este una milenară. Cele mai vechi vestigii istorice datează încă din Epoca de Piatră. Văile ce alcătuiesc în prezent regiunea Trentino erau încă de atunci locuite de către oameni, cele mai importante aşezări fiind situate pe valea râului Adige, graţie climatului său mai blând decât restul regiunii. În Evul Mediu, a făcut parte din Sfântul Imperiu Roman. După războaiele napoleoniene, a făcut parte din Austria, iar după Primul Război Mondial a devenit o provincie a Italiei.

Trentino Trentino (1)

Trentino este o regiune muntoasa, dar nu se afla foarte departe de orase precum: Verona, Bergamo, Veneția, sau Milano. Râul Adige curge prin centrul regiunii, printr-o vale care îi poartă numele. Principalele oraşe ale regiunii sunt situate pe Valea Adige, această fiind cunoscută ca un pasaj ce leagă Italia de Nordul Europei. Vârful Marmolada, la cei 3343 de metri altitudine, este cel mai înalt vârf din Dolomiţi. Gheţarul de pe Marmolada este şi el o atracţie turistică importantă. Alte vârfuri importante mai sunt Monte Baldo, Carè Alto, Cermis, Crozzon di Brenta, Hintere Eggenspitze, Latemar, Paganella, Piz Boè, Presanella, Punta San Matteo şi Vezzana.

Trentino (2) Trentino (3)

Regiunea Trentino, situată în Nordul Italiei oferă numeroase oportunităţi pentru căţărări, trekking şi sporturi de iarnă. Evenimente de iarnă importante sunt campionatele mondiale organizate aici de Federaţia Internaţională de Schi (FSI), precum Nordic ski 1991 şi 2003, Snowboarding 2001 sau Freestyle Ski Championship 2007. În perioada primăverii şi a verii, ciclismul este un sport foarte popular în regiunea Trentino, zona fiind străbatută în competiţii importante precum Giro del Trentino şi Maratona dles Dolomites.

Comments

O părere despre “Trentino, casa Dolomiţilor

Nu se adaugă comentarii.