Traditii de Craciun

Tradiții ciudate de Crăciun, adunate de prin toată lumea

Poate că pentru tine Crăciunul înseamnă timp petrecut cu familia, cadouri, brăduțul împodobit, distracție cu zăpadă, filme comice și mâncare delicioasă, dar… te-ai gândit ce fel de tradiții ciudate există prin lume cu ocazia acestei frumoase sărbători? Dacă te-a năpădit curiozitatea, Puc te invită să citești în continuare despre cele mai interesante obiceiuri pe care le au alte popoare de Crăciun. Și să vă mirați împreună, bineînțeles.

Pe noi, trebuie să recunoaștem, ne-au surprins unele. Și ne-au determinat să ne dorim să vizităm acele destinații, pentru a experimenta un alt fel de Crăciun. Unul în care descoperim o nouă semnificație pentru pânzele de păianjen sau pentru… murături. Nu știi despre ce vorbim, nu-i așa? Haide să afli! Garantăm că te vei distra. :)

Vrăjitoarea cu cadouri, Italia

În Italia, copiii nu îl așteaptă pe Moș Crăciun (sau, cel mai probabil, nu doar pe el), ci pe o bătrânică simpatică, pe al său nume La Befana, care intră pe coșul casei, pentru a lăsa copiilor cadouri și dulciuri. La Befana are un aspect care aduce cu o vrăjitoare, însă una bună, și este mereu murdară de cenușă din cauza metodei prin care intră în case. La fel ca în cazul Moșului, copiii lasă diverse prăjituri și gustări pentru când vine La Befana. Singura diferență dintre Moș Crăciun și La Befana este că cea din urmă vine abia pe 5 ianuarie.

La Befana

Murături… în bradul de Crăciun, Germania

Lucrurile încep să devină interesante, nu-i așa? O tradiție din Germania presupune agățarea unui castravete murat în brad sau, mai degrabă, a unei decorațiuni în formă de castravete, iar primul copil care găsește acest obiect primește un cadou în plus de Crăciun sau se spune că va avea noroc în anul care urmează. Obiceiul își are originile în trecut, când oamenii nu își permiteau decorațiuni pentru pom, așa că agățau castraveți în locul acestora.

ornament castravete

Brad îmbrăcat în pânză de păianjen, Ucraina

Da, ai ghicit. O altă tradiție de a decora bradul așa cum nu ți-ai fi imaginat vreodată. Dacă ți-e frică de păianjeni, te sfătuim să nu ajungi în Ucraina în preajma Crăciunului, când oamenii pun în brad decorațiuni care reprezintă pânze de păianjen. Se spune că dacă ai așa ceva în brad, anul care vine îți va aduce numai noroc. Originea tradiției stă într-o poveste din folclorul ucrainienilor, conform căreia o femeie era atât de săracă, încât nu și-a permis să decoreze bradul de Crăciun cu nimic. Cu toate acestea, când s-a trezit în dimineața de Crăciun, bradul ei era plin de pânză de păianjen, care strălucea frumos în razele soarelui.

panza de paianjen

De Crăciun… la KFC în Japonia

Cu toate că este o tradiție relativ nouă, japonezii obișnuiesc să ia masa de Crăciun la KFC, puiul prăjit fiind considerat festinul pentru această ocazie. În Japonia sunt foarte puțini creștini, așadar Crăciunul nu prea este considerat o sărbătoare importantă, dar, datorită marketingului ultimilor ani, au adoptat și ei tradiția într-un fel, așteptându-l pe Moșul Korushu. Unele familii chiar sună în avans la binecunoscutul lanț de restaurante de tip fast-food, pentru a comanda masa de Crăciun. De asemenea, un alt lucru important pe care japonezii îl fac în această perioadă este să le trimită celor dragi felicitări albe, deoarece roșul este culoarea asociată doliului și veștilor rele. Mare grijă dacă ai prieteni sau colegi japonezi, așadar! :)

kfc craciun

Toate măturile ascunse în Norvegia

De data aceasta, trăznitul obicei le aparține norvegienilor, unde oamenii cred că în Ajunul Crăciunului ies la suprafață toate spiritele rele și vrăjitoarele, așa că aceștia își ascund toate măturile de prin casă, nu cumva vreo vrăjitoare să le fure și să poată zbura cu ele, cu scopul de a crea haos până în zori. O tradiție care aduce mai degrabă cu Halloween-ul, nu-i așa? În orice caz, având în vedere că toată lumea face curățenia de sărbători din timp, o mătură ascunsă nu poate fi o problemă în Norvegia.

old broom

El Caganer, Spania

În zona Cataloniei, Spania, există o tradiție relativ… ciudată. În toate scenele care reprezintă nașterea Domnului, apare și un personaj mai controversat, ca să îi spunem așa, pe numele său El Caganer. Acesta este, de obicei, un păstor, cu pantalonii în vine, care… face treaba mare. Personajul a evoluat de-a lungul timpului, ajungând să fie aproape orice personalitate cunoscută reprezentată în acea poziție, dar este nelipsit din tradiția de Crăciun. Se spune că aduce noroc așa că… cine știe?

Santa Llucia Fair, Barcelona

Tió de Nadal sau… buturuga buclucașă, Catalonia

Ei bine, Catalonia nu încetează să ne uimească. De data aceasta este vorba  despre o buturugă, pe care oamenii o țin în casă cu mult timp înainte de Crăciun, o acoperă cu o pătură și îi desenează o față zâmbitoare. Caga Tió trebuie „hrănit” în fiecare zi cu nuci, semințe și fructe, iar în seara de Ajun, toată familia se adună în jurul său, îl lovesc cu bețe, în timp ce cântă niște melodii tradiționale, iar la final, cu toții așteaptă ca buturuga să le ofere cadourile de Crăciun scoase pe… partea dorsală. Mda, știm, trebuie să mergem acolo ca să ne convingem, nu-i așa?

Tio de Nadal on Christmas market

Demonul Krampus, Austria

Copiii din Austria care nu au fost cuminți pe parcursul anului trebuie să se teamă de Krampus, un demon care îi pedepsește pe aceștia. Sună destul de grav, zice Puc… Se pare că în timpul sezonului festiv, pe străzile orașelor din Austria este ceva normal să vezi oameni îmbrăcați în costume care îl înfățișează pe fiorosul demon, încercând să sperie copiii. Nu doar copiii ar spune Puc, iar noi suntem de acord. Nu este tocmai o întâlnire plăcută, nu-i așa?

krampus

Lumini și amintiri, în Finlanda

În Finlanda, familiile obișnuiesc să viziteze cimitirele de Crăciun și să aprindă candele și lumânări în memoria celor dragi care nu se mai află printre ei. Cu toate că este un obicei cu o încărcătură emoțională foarte mare, toată lumea îl respectă, iar în noaptea de Ajun, cimitirele sunt frumos luminate datorită tuturor lumânărilor, creând o imagine de neuitat.

lumanari finlanda

Nisse, elful neastâmpărat din Danemarca

Oamenii din Danemarca trebuie să prepare special pentru Nisse, un elf pus pe obrăznicii, budincă de orez sau terci de ovăz și să le lase la vedere, pentru ca acesta să nu le joace feste. Se spune că familiile care nu lasă budincă pentru elf vor avea parte de mai multe surprize neplăcute, printre care dispariția cadourilor pentru cei mici. Mai este nevoie să spunem că nu se pune nimeni cu obraznicul elf?

nisse danemarca

Cu rolele spre biserică, Venezuela

Nu știm ce mijloc de transport preferi de obicei, dar în Caracas, Venezuela, de Crăciun drumurile rămân închise pentru automobile, deoarece oamenii merg pe role sau patine cu rotile spre biserică, pentru slujba de dimineață. Asta nu e tot, se pare că pe drum aceștia lansează artificii și strigă în gura mare că Iisus s-a născut. Asta da veselie, nu-i așa? Să nu mai spunem de ideea de mișcare. Iată o frumoasă tradiție, care te menține și sănătos.

role venezuela

Moș Crăciun primește scrisori în Canada

Te-ai gândit să îi scrii Moșului și nu știi cum să te asiguri că acesta va primi mesajul tău? Ei bine, te vei bucura să afli că scrisorile lui ajung  în Canada, unde poșta recunoaște următoarea adresă: Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, cod poștal H0H0H0 (cu cifre în loc de litera „o”). Datorită miilor de voluntari de la poșta din Canada, copiii din întreaga lume care trimit scrisori pe această adresă primesc chiar și răspunsuri. Frumos gest. :)

scrisori canada

Cu asemenea tradiții, este greu să mai privim Crăciunul cu aceiași ochi, însă acum o facem cu mult mai mult interes și deschidere. Care tradiție ți se pare cea mai interesantă? Puc a mărturisit că ar vrea să viziteze Venezuela, Italia și să îi scrie Moșului în Canada. :) Noi îți urăm Crăciun fericit, oriunde și oricum l-ai petrece!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *