Castelul Bannfy de la Bontida

Top 5 castele uitate din România

Dacă vreţi să vă simţiţi ca într-un basm cu prinţi și prinţese, România vă așteaptă cu numeroase castele de vis. E drept, unele sunt în prezent într-o stare nu tocmai fericită, fiind lăsate să se degradeze încet-încet. Cu toate astea, farmecul lor nu încetează să uimească. Si, se pare, unele dintre ele sunt în plin proces de restaurare, așa că nu ne rămâne decât să așteptăm, visând la momentul în care măreţia lor de altădată va putea fi admirată din nou.

1. Castelul Bánffy, Bonţida, judeţul Cluj

Situat în apropierea orașului Cluj-Napoca, castelul Bánffy este, de fapt, un ansamblu arhitectonic, atestat documentar încă de la începutul secolului al XIV-lea. De-a lungul timpului, ansamblul a cunoscut numeroase extinderi și modificări, în stil renascentist, baroc, romantic sau neogotic. In prezent, ansamblul adăpostește diferite evenimente culturale, concerte și spectacole anuale, ceea ce ne-a facut să-l includem în lista noastră de castele de top.

 Castelul Banffy de la Bontida Castelul Banffy de la Bontida

2. Castelul Bethlen, Sânmiclăuș, judeţul Alba

Înălţat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea de către Milkos Bethlen, care i-a făcut și planurile de construcție, castelul de la Sânmiclăuș a fost construit în stil renascentist târziu, cu influenţe baroce. Remarcabilă este structura pe două etaje, cu minunate arcade, precum și scara interioară în spirală. În prezent, clădirea este închisă pentru vizitatori, fiind inclusă într-un program renovare, care privește mai multe castele de acest tip.

 Castelul Bethlen de la Sanmiclaus Castelul Bethlen de la Sanmiclaus

3. Micul Trianon, Floresti, judeţul Prahova

La început de secol XX, Grigore Cantacuzino începea construcţia palatului de la Florești, copie a Trianonului de la Versailles, cu 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului. Devastat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și lăsat tot mai mult în paragină după aceea, în ciuda funcţionării în interiorul lui a unui CAP și ulterior a unui spital de TBC, palatul a fost cumpărat în 2009 de către un antreprenor român, fiind în prezent în renovare.

Micul Trianon de la Floresti

4. Palatul de Piatră Udriște Năsturel, Herăști, judeţul Giurgiu

Minunată construcţie în stil renascentist, Palatul de Piatră al boierului Udriște Năsturel a fost construit din blocuri de calcar de Vrata, în secolul al XVII-lea. Se spune că boierul, cumnat al domnitorului Matei Basarab, ar fi adunat aici o bibliotecă impresionantă pentru vremurile acelea. In prezent, palatul este scos la vânzare, după ce a fost frumos restaurat.

 Palatul de Piatra Udriste Nasturel Herasti Palatul de Piatra Udriste Nasturel Herasti

5. Castelul Bethlen-Haller, Cetatea de Baltă, judeţul Alba

Construit în secolul al XVII-lea, în stilul Renașterii franceze, după modelul corpului central al unor castele din Franţa (Chambord) și îmbogăţit cu o poartă barocă în secolul al XVIII-lea, castelul de la Cetatea de Baltă a fost splendid restaurat. El poate fi vizitat în prezent cu ocazia degustărilor de vin organizate de proprietarul actual, deţinător al unei cunoscute podgorii.

Castelul Bethlen-Haller Cetatea de Balta

Comments

2 păreri despre “Top 5 castele uitate din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *