Lisabona, Portugalia

Top 10 gratis în Lisabona: obiective turistice și activități recomandate

După ce Puc ți-a prezentat seria obiectivelor turistice și a locurilor deosebite din Roma, Praga, Londra și Paris, pe care le poți vizita gratuit, iată că a venit rândul Lisabonei, mai ales datorită faptului că Portugalia s-a dovedit a fi o destinație atât de căutată de către turiștii din lumea întreagă în 2015, comform premiilor obținute la World Travel Awards. O destinație perfectă atât pentru plajă, dar și cu atâtea muzee, cartiere istorice, zone interesante și alte obiective turistice importante, Lisabona este un oraș pe care oricine trebuie să îl viziteze măcar o dată în viață.

Te invităm să descoperi care sunt cele mai importante locuri și obiective turistice pe care ai ocazia de a le descoperi gratis în Lisabona, pentru prima (sau următoarea) ta vacanță pe tărâm portughez.

Catedrala Sé

Catedrala Sé de Lisboa, cunoscută și ca Santa Maria Maior de Lisboa, este cea mai veche biserică din oraș, care datează din 1147. Aici se află sediul Arhiepiscopiei în prezent, iar clădirea este un frumos rezultat al îmbinării mai multor stiluri arhitecturale, printre care cel gotic, roman, baroc sau neoclasic. Catedrala este o capodoperă în sine, atât la interior, cât și la exterior, iar faptul că face parte din lista obiectivelor gratis în Lisabona este un motiv în plus pentru a o vizita cu prima ocazie avută. Te vei convinge singur de ce este unul dintre simbolurile orașului și toți turiștii pleacă impresionați de frumusețea sa.  Interiorul Catedralei Sé este decorat cu relicve, icoane și obiecte religioase care datează din secolele 15 și 16.

Catedrala Se, Lisabona

Muzeul Plăcilor de Ceramică

Museu Nacional do Azulejo este unul dintre cele mai interesante muzee din tot orașul. Îți recomandăm o vizită aici pentru a descoperi o parte din ceea ce reprezintă moștenirea maură a Portugaliei, tradiționalele azulejos, pe care le găsești prin toată Lisabona, acoperind majoritatea clădirilor, frumos pictate și colorate. Chiar dacă, în mod normal, intrarea în acest muzeu costă, în prima duminică a fiecărei luni, intrarea este gratuită. Așadar, trezește-te devreme și mergi la muzeu pentru a evita cozile interminabile, plimbă-te în voie și învață cele mai importante lucruri despre arta azulejos.

azulejos, Lisabona

Alfama

Cât te costă o plimbare pe jos? Absolut nimic! Așadar, profită de acest lucru și bucură-te de încă un lucru pe care îl poți face gratis în Lisabona. Cartierul Alfama este cel mai vechi din Lisabona, precum și una dintre singurele zone din oraș care nu au fost afectate de cutremurul din 1755. Cartierul se întinde de la râul Tejo, până la celebrul Castel Sao Jorge și este un loc plin de farmec aparte, cu străduțe mici, înguste, autentice, cu localuri unde poți asculta muzică fado sau cu clădiri și biserici foarte vechi și interesante.  Nu uita să surprinzi în fotografii tot ceea ce te impresionează în acest cartier. Și vor fi multe lucruri, te asigurăm!

Alfama, Lisabona

Mosteiro dos Jeronimos

Mănăstirea Jeronimos este unul dintre principalele obiective turistice din Lisabona, pe care trebuie neapărat să le vezi. Aflată în Patrimoniul UNESCO, Mănăstirea este o adevărată capodoperă arhitecturală și nu numai. Deși construcția sa a început în 1501, a fost terminată abia în 1541, îmbinând mai multe stiluri arhitecturale, printre care gotic, renascentist și clasic. Intrarea în biserică este gratuită tot timpul, însă pentru a vizita și Mănăstirea Jeronimos fără a plăti intrarea, va trebui să te asiguri că te afli în oraș în prima duminică a oricărei luni, și numai în intervalul 10:00 – 14:00, ceea ce înseamnă că trebuie să pleci mai devreme de la hotel pentru a ajunge la timp.

manastirea jeronimos, lisabona

Bairro Alto

Cartierul de sus, așa cum se traduce Bairro Alto, este o altă zonă superbă a orașului unde te poți plimba în voie, fără să plătești nimic, ceea ce înseamnă că poți trece încă un lucru pe lista obiectivelor gratis în Lisabona. Bineînțeles că dacă vrei, poți intra într-un local de unde se aude muzică fado, poți sta la o terasă sau chiar poți intra într-un club, dacă ajungi seara pe aici și ai chef de o noapte de distracție. Cu toate acestea, o simplă plimbare prin cartier, câteva fotografii memorabile și amintirile făcute pot fi suficiente dacă nu ai bugetul prea mare. Un alt lucru gratuit pe care îl poți face în Bairro Alto este să mergi până la miradouro din cadrul Grădinii Sao Pedro, un loc superb, care îți va oferi o priveliște de neuitat cu tot orașul.

elevator in bairro alto, lisabona

Baixa

Acesta este cartierul de jos din Lisabona și este o altă zonă deosebită din oraș, pe care nu trebuie să o ratezi. Din nou, dacă ai bugetul necesar și asta urmărești, poți sta într-un local, te poți plimba cu Elevador de Santa Justa sau poți intra într-un magazin de suveniruri pentru a cumpăra diverse mărunțișuri, însă pentru a trece încă ceva pe lista obiectivelor gratis în Lisabona, îți recomandăm o simplă plimbare. Așază-te pe o bancă, admiră tot ce este în jur, fotografiază lucrurile, monumentele și locurile care te impresionează, profită de vremea mereu însorită din Lisabona și simte-te bine în acest oraș magnific!

baixa, lisabona

Colecção Berardo

Pasionat de artă? Ei bine, ai noroc. Pentru că îți oferim un alt loc pe care să îl treci cu încredere pe lista obiectivelor turistice de vizitat gratis în Lisabona: Muzeul Colecção Berardo, unde ai ocazia de a admira lucrări originale aparținându-le lui Pablo Picasso, Salvador Dalí, Francis Bacon, Andy Warhol sau Mark Rothko.  Exceptând unele expoziții ocazionale, pentru care se percepe o taxă, intrarea în Galeria Berardo este gratuită și trebuie să profiți din plin de acest lucru, pentru a putea admira tablourile unor artiști foarte importanți.

muzeul berardo, centrul cultural belem

Muzeul Calouste Gulbenkian

Muzeul Gulbenkian este cel mai important muzeu de artă din Portugalia, având peste 6 000 de opere de artă, toate făcând parte din colecția impresionantă a lui Calouste Sarkis Gulbenkian, un armean care s-a refugiat în Lisabona în 1942. Printre cele mai importante opere se numără picturile impresioniste franceze, vasele grecești sau sculpturile din Mesopotamia. Pentru toți pasionații de artă și cultură, acest muzeu va fi unul dintre cele mai importante obiective ale Lisabonei. În mod normal, intrarea se plătește, dar, dacă ai grijă să mergi duminica, te poți bucura de o vizită gratuită la acest minunat muzeu.

muzeul gulbenkian, lisabona

Feira da Ladra

Acesta este un târg de vechituri ce datează din Evul Mediu și dacă ești interesat de mobilă veche, cărți, discuri de vinil, haine, obiecte de artă și multe alte lucruri vechi, dar valoroase, îți garantăm că o vizită la Feira da Ladra va fi o experiență unică. Acest târg de vechituri se organizează în fiecare marți și sâmbătă, așadar poți merge când ai timp. Te sfătuim să te uiți cu atenție la lucrurile care te interesează, iar dacă vrei neapărat să cumperi ceva, negociază prețul. Este o practică foarte întâlnită și chiar recomandată în cadrul acestui târg, mai ales dacă vrei să pleci de acolo cu ceva drăguț, achiziționat la un preț bun.

feira da ladra, lisabona

Miradouro de Nossa Senhora do Monte

Lisabona are o mulțime de „miradouros” (sau puncte de observație) de unde poți admira peisaje superbe și panorame incredibile asupra orașului. Iar despre fotografiile pe care le poți face dintr-un astfel de loc, nu spunem decât atât: nu ai cum să dai greș. De ce îți recomandăm Miradouro de Nossa Senhora do Monte în mod special? Pentru că este cel mai înalt punct de observație din oraș, ceea ce înseamnă că îți va oferi o priveliște cu adevărat specială cu întreaga Lisabona, în toată splendoarea sa.

miradouro nossa senhora do monte

Pe lângă cele enumerate mai sus, Lisabona oferă și alte locuri speciale în care poți ajunge pentru a te bucura de adevărata atmosferă din oraș (fără a plăti nimic), precum:

  • Jardim do Príncipe Real
  • Jardim da Estrela
  • Martim Moniz
  • Ribeira das Naus
  • Miradouro Santa Luzia
  • Cartierul Largo do Chafariz de Dentro

santa luzia, lisabona

Așadar, iată că poți găsi o mulțime de locuri uimitoare și obiective turistice deosebite pe care să le vizitezi gratis în Lisabona, tot ce trebuie să faci este să ai un pic mai multă răbdare și să te organizezi mai bine. Dar îți garantăm că merită din plin! Iar dacă știi alte locuri sau obiective turistice pe care călătorii le pot vizita gratuit în cadrul unui city break în Lisabona sau o vacanță mai lungă, nu ezita să ne spui și nouă! Puc va aprecia enorm. :)

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *