battaglia delle arance cover

Top 10 cele mai ciudate festivaluri din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai neobișnuite lucruri pe care oamenii le sărbătoresc în festivaluri organizate prin toată lumea? Ei bine, și noi am avut această curiozitate, așa că l-am trimis pe Puc în misiune de documentare și recunoaștere, iar simpaticul nostru explorator s-a întors cu o mulțime de informații care ne-au amuzat și uimit în același timp. Fără a mai lungi prea mult introducerea, îți prezentăm un top aleatoriu cu cele mai ciudate festivaluri din lume:

El Colacho, Spania

Spania este una dintre țările cu cele mai multe festivaluri… neobișnuite, ca să le spunem așa. Unul dintre cele mai ciudate este reprezentat de El Colacho, adică Festivalul săritului peste bebeluși, unde… da, ai ghicit, oamenii obișnuiesc să sară peste bebeluși. Însă nu îți imagina că acest lucru se întâmplă oricum, dimpotrivă, totul este atent organizat și are o profundă semnificație. Bebelușii născuți în ultimul an sunt așezați pe niște saltele, iar bărbații special antrenați pentru acest festival se îmbracă în costume de diavoli și sar peste bebeluși, în acest fel alungând spiritele rele din preajma micuților. El Colacho are loc în sătucul Castrillo de Murcia, din nordul Spaniei, și este organizat încă din 1620.

Colacho_salto_danzantes_03250                              Foto credit: Jtspotau (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0                        (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Cheese rolling, Anglia

Cât de mult îți place brânza? Indiferent de răspunsul tău, adevărata întrebare ar fi: îți place brânza atât de mult încât ai alerga după ea? Și nu, nu este un festival organizat de francezi, așa cum ai fi tentat să crezi, dată fiind pasiunea acestora atât de mare pentru brânză, încât au creat sute de sortimente diferite. Festivalul Cheese rolling are loc în Gloucestershire, Marea Britanie, iar participanții trebuie să alerge după o roată de brânză aruncată de pe vârful dealului Coopers. Panta este destul de abruptă, accidentele pot avea loc cu ușurință, așadar oricine vrea să participe trebuie să fie sigur că știe la ce riscuri se expune. Premiul? O rolă de brânză, bineînțeles.

Cheese Rolling

Festinul maimuțelor, Thailanda

Dacă ai fost până acum în Thailanda, știi deja despre apetitul de nestăpânit al maimuțelor care umblă libere și deloc stinghere pe străzi și prin preajma templelor. Ei bine, dacă, de obicei, simpaticele animăluțe deranjează turiștii și trecătorii, aproape furându-le mâncarea pe care o au cu ei, în fiecare an, în noiembrie, are loc Festinul maimuțelor (Monkey Buffet Festival), unde peste 4000 de kilograme de banane, mere, diverse alte fructe și dulciuri sunt aduse special pentru ca maimuțele să le poată savura în voie. Festinul are loc în Lopburi, la nord de Bangkok, în preajma unui complex cu temple foarte vechi. Locuitorii dăruiesc maimuțelor toate aceste bunătăți deoarece cred că în acest fel vor atrage norocul și bunăstarea asupra lor.  De asemenea, cu ocazia festivalului, sunt organizate diverse spectacole cu muzică și dansuri, iar unii participanți chiar se îmbracă în costume de maimuțe.

Festinul maimutelor

La Tomatina, Spania

Ți-am mai spus că Spania are unele dintre cele mai interesante festivaluri din lume, nu-i așa? E timpul să îți prezentăm cea mai mare bătaie cu roșii, la care participă peste 20 000 de oameni, anual. Micul orășel Buñol din provincia Valenciei este locul în care se desfășoară La Tomatina, în ultima zi de miercuri a lunii august din fiecare an. Originea festivalului nu este cunoscută exact, însă unele teorii susțin faptul că totul a început de la un protest împotriva lui Franco, din 1945. Cert este că această bătaie cu roșii atrage mii de turiști, este o experiență cu adevărat distractivă și un festival pe care ți-l recomandăm cu toată căldura.

La Tomatina

Noche de Rábanos, Mexic

Noaptea ridichiilor este un festival ce are loc în fiecare an, în luna decembrie, în Oaxaca, Mexic. Festivalul este unul creativ, constând în expunerea de sculpturi cât mai interesante, realizate în întregime din ridichi. Sărbătoarea a luat naștere în secolul al 16 lea, când ridichiile au fost aduse din America  pentru prima oară în Mexic, iar pentru a le prezenta cât mai frumos în piețe și a atrage clienți, vânzătorii obișnuiau să facă mici sculpturi din aceste legume. Artiștii care realizează cele mai reușite sculpturi sunt recompensați cu premii în bani, așa că totul are o miză destul de motivantă.

noche de rabanos

Battaglia delle arance, Italia

Dacă spaniolii se laudă cu bătaia cu roșii, italienii au bătaia cu portocale, din cadrul Carnavalului de la Ivrea. Festivalul are loc în fiecare an, în luna februarie. Conform legendelor, bătălia cu portocale își are originea în trecut, când oamenii de rând din sat s-au revoltat împotriva tiranului care îi conducea, aruncând cu mâncare spre el. În fiecare an, celebra revoltă este reinterpretată, oamenii îmbrăcându-se în constume medievale și formând echipe pentru a se lupta cu portocale. Echipamentele de protecție sunt, bineînțeles, necesare, pentru a se evita accidentele nefericite.

battaglia delle arance

Căratul soției, Finlanda

Acesta este un festival care se desfășoară în fiecare an, în orașul Sonkajarvi din Finlanda, sub forma unei curse. Bărbații trebuie să își care soțiile în spate și să treacă de diverse obstacole, pe o distanță bine determinată, iar câștigătorul primește ca premiu greutatea soției sale în bere. Așadar, îți poți imagina de ce în fiecare an din ce în ce mai mulți participanți sunt interesați de eveniment, iar cei care au partenerele mai „împlinite” din punct de vedere fizic sunt cu atât mai fericiți, chiar dacă le este mai greu să termine cursa într-un timp cât mai scurt. Premiul se pare că merită tot efortul. :)

Water-Obstacle_James-CiaraFoto credit: Ciara Crossan

Fiesta de San Fermin, Spania

Da, știm, am mai spus că Spania deține supremația în ceea ce privește cele mai ciudate festivaluri. De data aceasta, îți vom povesti despre unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din lume, Fiesta de San Fermin, o sărbătoare dedicată Sfântului Fermin, în cadrul căreia se organizează celebrele curse cu tauri din Pamplona. Festivalul datează din secolul al XIII-lea și este unul destul de periculos, deoarece presupune ca participanții care au curajul de a se înscrie în cursă să fie alergați de tauri imenși pe străzile orașului, până când aceștia sunt închiși din nou în țarcul lor. Deși fiecare cursă durează doar câteva minute, adrenalina și palpitațiile ce vin odată cu aceasta sunt cât se poate de durabile. Bineînțeles, de-a lungul timpului au fost și o serie de accidente, foarte mulți răniți, iar unii oameni chiar și-au pierdut viața. Este important de reținut, așadar, că festivalul nu este doar o glumă, riscurile sunt cât se poate de serioase și participanții trebuie să fie conștienți de ele.

Fiesta de San Fermin, Pamplona

Tunarama, Australia

Cam cât de departe crezi că poți arunca un ton? Nu, nu ne referim la o conservă, ci la un pește care poate avea o greutate cuprinsă între opt și zece kilograme. Evenimentul are loc în Portul Lincoln din Australia de Sud și a fost inventat de localnici, ca o metodă de a promova turismul în zonă, mai ales având în vedere că principala sursă de venit a acestora este reprezentată de pescuit. Tunarama are loc, anual, în luna ianuarie, iar cu ocazia acestuia se organizează o mulțime de alte spectacole și activități pe placul oricărui localnic sau turist, astfel încât chiar și cei care nu se aventurează la aruncatul tonului să se poată bucura de altceva.

tunaramaSursa foto: http://www.tunarama.net/media-gallery/

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme, Spania

Poate când îți spunem că este un festival care sărbătorește viața, totul sună inocent și frumos, nu-i așa? Fiesta de Santa Marta de Ribarteme este un eveniment în cadrul căruia toți cei care au fost foarte aproape de moarte în ultimul an se adună pentru a sărbători faptul că sunt încă în viață. Partea ciudată intervine atunci când acești oameni fie își cară propriul sicriu, fie sunt cărați de alții într-un sicriu, ca simbol al faptului că moartea i-a ocolit. Deși totul pare morbid, sărbătoarea este una veselă, punând accentul pe viață și pe bucuria de a trăi.

Santa Marta de RibartemeSursa foto: www.jumbleboo.com

Tu ai participat la vreunul dintre aceste festivaluri până acum? Dacă nu, la care ai vrea să iei parte? Puc și-a exprimat dorința de a le cerceta pe toate, pe rând, pentru a gusta adevărata experiență a fiecăruia.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *