Top 10 atracţii turistice din Budapesta

Situat pe malurile Dunării, Budapesta este un splendid amestec de nou și vechi, de monumente și castele construite în urmă cu secole, respectiv de clădiri moderne, perfect integrate, totuși, în atmosfera istorică a capitalei Ungariei. Vă invităm să descoperim împreună 10 dintre cele mai cunoscute puncte de atracţie turistică din spectaculosul oraș de pe Dunăre.

1. Castelul Buda

Inscris pe lista patrimoniului mondial Unesco, Castelul Buda (Palatul Regal) a fost înălţat în secolul al XIII-lea pe un platou, considerat loc ideal de observaţie. Castelul a cunoscut numeroase restaurări de-a lungul timpului, aspectul său actual fiind foarte diferit de cel original. Accesul spre castel se face din piaţa Sf. Gheorghe, unde se găsește capătul superior al funicularului care leagă practic Podul cu lanţuri de Dealul Castelului. In afară de palatul propriu-zis, cu statuile și porţile sale de intrare, ansamblul cetăţii cuprinde și alte clădiri cu mare importanţă istorică și culturală, cum ar fi biserica Maria-Magdalena, din secolul al XIII-lea, biserica Mátyás sau Bastionul Pescarilor, de la începutul secolului al XX-lea, excelent punct de belvedere.

Castelul Buda Castelul Buda

2. Biserica Mátyás

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Budavár, cum este numită oficial Biserica Mátyás, a fost construită în anul 1015 în stil romanic. Clădirea actuală este însă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea și a fost realizată în stil gotic târziu. De-a lungul secolelor, a servit drept loc de încoronare a regilor maghiari, aici fiind încoronat și Matei Corvin, căruia îi datorează numele.

Bastionul Pescarilor si biserica Matei Corvin Budapesta

3. Podurile

Douăsprezece poduri traversează Dunărea în Budapesta, fiecare cu povestea lui. Cele mai cunoscute rămân însă Podul cu Lanţuri, deschis încă din 1849, Podul Elisabeta, terminat în 1903 și numit astfel după regina Sissi, Podul Margareta, din 1876, și Podul Libertăţii, inaugurat în 1896, în prezenţa împăratului Franz Joseph, căruia i-a și purtat numele până în perioada comunistă.

2 Podul cu lanturi spre Pesta Podul Elisabeta

4. Palatul Parlamentului

Construită între 1885 și 1904, în stil neogotic, clădirea Parlamentului Ungar a fost realizată după planurile arhitectului Imre Steindl, care a câștigat concursul public organizat în acest scop. Este situată pe malul Dunării și are o înălţime de 96 de metri, număr care simbolizează două evenimente istorice importante: pe de o parte, fondarea Regatului Ungar în anul 896, pe de altă parte, prima ședinţă care a avut loc în această clădire, în 1896, cu mult înainte de finalizarea ei, special pentru aniversarea unui mileniu de la primul eveniment menţionat.

Palatul Parlamentului Palatul Parlamentului

5. Bazilica Sfântul Stefan

Ca și Parlamentul Ungar, bazilica Sfântul Stefan are o înălţime maximă simbolică de 96 de metri. Finalizată în 1905, în stil neoclasic, bazilica adăpostește braţul drept al sfântului Stefan, primul rege și patronul spiritual al Ungariei, ceea ce îi conferă o mare importanţă spirituală, ca loc de pelerinaj. In plus, cele două turnuri clopotniţă care o încadrează, cel din sud având un clopot de 9 tone, oferă o minunată perspectivă asupra orașului, sporindu-i atractivitatea din punct de vedere turistic.

Bazilica Sf. Stefan Bazilica Sf. Stefan

6. Monumentul Mileniului din Piaţa Eroilor

Construit între 1896 și 1906, pentru a celebra împlinirea unui mileniu de la fondarea Regatului, monumentul este compus dintr-o coloană de 45 de metri, cu Arhanghelul Gabriel în vârf, și încă două ansambluri de coloane, pe care se află statuile principalilor suverani maghiari. La acestea se adaugă o statuie ecvestră a ducelui Arpad încadrat de încă șase șefi ai triburilor finoungrice, un monument memorial al celor căzuţi în războiul de eliberare din 1848-1849 și cenotaful Soldatului Necunoscut. Ansamblul a cunoscut câteva schimbări majore de-a lungul timpului, unele datorate distrugerilor războaielor, altele viziunii regimului comunist. Piaţa Eroilor este încadrată de alte două clădiri importante, Muzeul de Arte Frumoase și Galeria de Artă.

Muzeul de Arte Frumoase Piata Eroilor

7. Opera Maghiară de Stat

Deschisă publicului în 1884, Opera este o clădire impresionantă în stil renascentist, cu elemente decorative în stil baroc. Două statui reprezentându-i pe compozitorul Franz Liszt, respectiv pe fondatorul Orchestrei Filarmonicii maghiare Ferenk Erkel sunt plasate în piaţa din faţă. Opera găzduiește și spectacole de balet și este recunoscută în întreaga lume pentru acustica ei deosebită.

 Opera Dunarea

8. Insula Margareta

Departe de zgomotul orașului, insula numită după sfânta Margareta a Ungariei, fiica regelui Bela al IV-lea, este o oază de verdeaţă. Aici puteţi face plimbări romantice prin natură, puteţi vizita ruine medievale, o fântână muzicală, o mini grădină zoologică și un turn de apă sau vă puteţi distra în cluburi și cinematografe în aer liber.

Insula Margareta

9. Strada Váci

Váci Utca este o stradă pietonală renumită pentru magazinele și restaurantele care o încadrează. Celebră în trecut pentru anticariatele și librăriile sale, strada comercială cea mai cunoscută din capitala Ungariei vă oferă astăzi câte puţin din toate, de la suveniruri și cărţi la haine și mâncăruri rafinate. In plus, strada are și o importanţă istorică, majoritatea clădirilor datând din secolele XVIII-XIX. La unul dintre capetele ei se află Marea Piaţă Centrală, amestec de culori și senzaţii.

Marea Piata Centrala Str Vaci

10. Citadela

Inscrisă pe lista Unesco drept parte a zonei “Malurile Dunării”, Citadela este o fortăreaţă construită în 1854 pe dealul Gellért din Buda, peste ruinele antice ale unei alte fortificaţii. De altfel, tot aici au mai existat și o capelă medievală, distrusă de otomani și înlocuită cu o cetate de palisade, care a fost la rândul ei înlocuită de Observatorul Astronomic al Universităţii, grav avariat în timpul Revoluţiei maghiare din 1848-1849. O istorie zbuciumată își are deci originile pe dealul Gellért, sporind valoarea fortăreţei actuale. La importanţa sa istorică se adaugă atractivitatea sa ca punct de belvedere, o minunată panoramă asupra orașului deschizându-se aici.

Citadela Citadela, Budapesta

Daca aceste motive nu sunt indeajuns sa va convinga sa rezervati un city break spre Budapesta, atunci va mai informam ca puteti face inclus plimbari cu vaporul pe Dunare, atat interne, la destinatii precum:  Szentendre, Visegrád, Vác sau Esztergom, cat si curse rapide spre Viena, in Austria, care dureaza 1 ora si jumatate.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *