Timisoara

Timişoara, Mica Vienă a României

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din România şi cu siguranţă unul dintre cele mai active din punct de vedere cultural şi economic, Timişoara este un uimitor amestec de istorie şi actualitate, cu o arhitectură spectaculoasă, care i-a adus renumele de Mica Viena.

Situată pe Bega, Timişoara are un bogat patrimoniu architectural şi istoric, numeroase  monumente istorice păstrându-şi gloria peste vremuri. Stilul preponderant este cel baroc vienez, cu pieţe şi străzi drepte, cu capete străjuite de clădiri cu multiple decoraţii. La început de secol XX a fost introdus stilul Art nouveau, care şi-a pus amprenta pe numeroase clădiri din centrul oraşului. In ceea ce priveşte cartierele Fabric şi Iosefin, căutate de turişti pentru farmecul lor inedit, clădirile sunt viu colorate, bogat ornamentate şi cu clare influenţe din satele tradiţionale ale şvabilor bănăţeni.

Obiective turistice Timişoara

Castelul Huniade, cel mai vechi monument din oraş. A fost construit la mijloc de secol XV, de către Iancu de Hunedoara, peste Castelul Regal ridicat de Carol de Anjou în secolul al XIV-lea. A fost reconstruit în secolul al XIX-lea. În prezent, în interiorul său funcţionează secţia de Istorie şi Stiinţe naturale a Muzeului Banatului. În fața castelului, se pot observa două felinare pe care este inscripționată în mai multe limbi informația conform căreia Timișoara a fost primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

castelul huniade

Biserica Millennium, construită la sfârşit de secol XIX – început de secol XX, în stil neoroman. Turnurile principale ating o înălţime de 65 metri. Aceasta este cea mai mare biserică romano catolică din oraș și se află în faimosul cartier Fabric, în Piața Romanilor. Numele bisericii provine de la motivul pentru care aceasta a fost construită: sărbătorirea a o mie de ani de la creștinarea Regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica Millennium are o capacitate de 3 000 de persoane, iar marele clopot are 2 420 de kilograme. Arhitectul care a proiectat biserica este Ybl Lajos, iar orga a fost realizată de Leopold Wegenstein.

biserica millennium, timisoara

Catedrala Sf. Gheorghe din centrul oraşului. A fost construită în secolul al XVIII-lea, în stil baroc austriac şi are o orgă căreia îi datorăm minunate concerte, adevărate experienţe spirituale.

Catedrala Mitropolitană (Catedrala Ortodoxă din Timișoara), ridicată în prima jumătate a secolului XX. Este o clădire impresionantă, în stil neo-moldovenesc, un amestec de elemente renascentiste, otomane şi bizantine. Are 11 turnuri, cel mai înalt ajungând la peste 90 metri. Acesta este cel mai mare lăcaș de cult din Timișoara, dar și cea mai înaltă biserică din România. Catedrala are hramul „Trei Ierarhi” și este unul dintre principalele simboluri ale orașului, ușor de recunoscut de către oricine. Proiectul catedralei a fost realizat de către arhitectul Ion Traianescu, iar întreaga construcție are o capacitate de 5 000 de persoane. Deși construcția catedralei a fost terminată în 1940, inaugurarea sa a fost abia în 1946, atunci când au fost terminate și picturile bisericii.

Catedrala Mitropolitana, Timisoara

Piaţa Victoriei, locul unde Timişoara a fost proclamat în decembrie 1989 primul oraş liber din România. Aici se găsesc numeroase clădiri impresionante, cum ar fi Opera Română, Teatrul Naţional sau Muzeul Banatului. La început, acest loc era cunoscut drept Piața Operei, iar promenada dintre Operă spre Catedrală se numește Corso, pe când cea de pe partea stângă se numește Surogat. În trecut, Corso era locul preferat pentru plimbare de către timișorenii care făceau parte din înalta societate, fiind și o zonă bine iluminată, având atât magazine, cât și restaurante de lux. Surogat, însă, era promenade tinerilor și a muncitorilor, iar elevii nu aveau acces decât cu permisiunea școlii. Alte instituții importante care se găsesc în zona Pieței Victoriei sunt Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Galeriile de artă, diverse cinematografe, precum Timiș, Capitol sau Studio și foarte multe magazine.

Piata Victoriei, Timisoara

Piaţa Unirii, cea mai veche piaţă din oraş, cu clădiri prepoderent în stil baroc. Aici se găsesc importante atracţii turistice, cum ar fi Palatul Baroc, o remarcabilă clădire din secolul al XVIII-lea, Domul romano-catolic, Catedrala Ortodoxă sârbă, Monumentul Sfintei Treimi sau fântâna cu apă minerală. Acest loc a avut mai multe nume de-a lungul timpului, printre care Hauptplatz – Piața Principală, Domplatz – Piața Domului sau Piața Losonczy. Numele din prezent, Piața Unirii, i-a fost dat abia în 1919, când s-au oprit aici trupele române care au intrat în Timișoara.

Piata Unirii, Timisoara, Romania

Casa Brück din Piața Unirii, datează de la început de secol XX, fiind construită în stil Art Nouveau şi Secession (cu un caracter eclectic),  în 1910, de către arhitectul László Székely. Clădirea are patru nivele, iar la parterul său se află o farmacie. În anul 2012, Casa Brück a fost reustaurată, iar în acest fel i s-au redat farmecul și frumusețea de altădată.

Baia Publică Neptun, construită la începutul secolului XX, între 1912 și 1914, în stil Secession, după proiectul arhitectului László Székely. Aceasta se află pe malul râului Bega, lângp Podul Decebal. Inițial, era cunoscută cu numele de „Hungaria”, iar rolul său a fost acela de a înlcui băile turcești din cartierul Fabric. La momentul respective, Baia Publică Neptun era un complex modern, care includea mai multe servicii și facilități, precum baie, saună, masaj și chiar restaurant.

Baia Publica Neptun, Timisoara

Parcul Central, care adăposteşte un Monument al Eroilor. Este un spaţiu verde remarcabil, în care puteţi petrece clipe de neuitat. În trecut, pe acest loc a fost un cimitir militar, dar acesta s-a închis în 1770, iar apoi, după un secol, din ordinal generalului Anton Scudier, osemintele au fost mutate în Cimitirul din Calea Lipovei, deoarece acesta dorea un loc pentru plimbare aproape de Cetate. Inițial, parcul a purtat numele generalului, fiind cunoscut drept Parcul Scudier, iar în interiorul parcului se afla chiar și o statuie a generalului.

Parcul Rozelor, renumit pentru cele peste 1200 de soiuri de trandafiri care se pot regăsi aici. Pe locul actualului parc, a fost, inițial, Grădina Regală de Trandafiri de la Timișoara, realizată de către arhitecții peisagiști  Wilhelm Mühle și Wenceslas Franz Niemitz. Aceasta a fost inaugurată cu ocazia Expoziței Universale pentru Industrie și Agricultură din Timișoara, pe 19 iulie 1891, dar a fost distrusă în timpul Primului Război Mondial. Parcul din prezent a fost amenajat în 1928 și inaugurat în 1934, când a primit și denumirea de rozariu. În acel moment, era cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având specii de trandafiri foarte rare sau chiar noutăți pe plan mondial. Deși a fost din nou distrus, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acesta a fost restaurat imediat după război, iar între 1954 și 1955 a fost construit și amfiteatrul în aer liber din centrul parcului, unde se desfășoară, anual, diverse festivaluri.

Parcul Rozelor, Timisoara

Biserica Piariștilor, aceasta fiind biserica celor din Ordinul Călugărilor Piariști, veniți în oraș în 1788, care au primit mănăstirea călugărilor franciscani și biserica Sf Ioan Nepomuk. Biserica a fost sfințită în 1912 și poartă hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, iar din punct de vedere architectural, îmbină mai multe stiluri: neo-bizantin, maghiar și baroc, de la vechea biserică franciscană. Biserica se află între Liceul piariștilor și mănăstirea piaristă, comunicând cu acestea prin prima încăpere de la intrare.

biserica piaristilor, timisoara

Palatul Neuhausz, o altă clădire istorică din oraș, aflată în Piața Victoriei. Palatul a fost construit între 1911 și 1912, după planurile celebrului architect László Székely, cel care și-a lăsat amprenta asupra multor clădiri din oraș. Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale: Art Nouveau, Secession și eclectic.

Catedrala Ortodoxă Sârbă, aflată în Piața Unirii din Timișoara. Biserica a fost construită între 1745 și 1748, în stil baroc. Lăcașul de cult a fost folosit de toată comunitatea ortodoxă din oraș, atât de români, cât și de sârbi, până la mijlocul secolului al XIX-lea, când Biserica Sârbă din Piața Domului, așa cum se numea Piața Unirii atunci, a rămas doar pentru comunitatea sârbă. Picturile bisericii au fost realizate de către cunoscutul pictor baroc Constantin Daniel. Clădirea a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul timpului, ultima oară între 1993 și 1997.

catedrala sarba, timisoara

Sinagoga din Cetate, construită între anii 1863 și 1865, după proiectul arhitectului vienez Ignaz Schuhmann, având un stil architectural eclectic, cu influențe ale stilului maur. Sinagoga a fost inaugurată, oficial, de două ori, la cea de-a doua inaugurare, din 1872, participând chiar împăratul Franz Josef I. În prezent, Comunitatea evreilor a semnat un acord cu Filarmonica, pentru 50 de ani, ceea ce înseamnă că Sinagoga poate fi folosită drept sală de concerte, Filarmonica suportând, în schimb, cheltuielile de renovare pentru clădire.

Sinagoga din Cetate, Timisoara, Romania

Domul Romano-Catolic, realizat după planul arhitectului Josef Emanul Fischer von Erlach, sub influența consilierului tehnic al orașului Viena, Johann Jakob Schelblauer. Lucrările pentru clădirea Domului au început în 1738 (deși prima piatră de temelie a fost pusă în 1736) și s-au terminat 1774. Lăcașul de cult poartă hramul Sfântului Gheorghe. Printre lucrările și picturile din biserică, se află și una realizată de pictorul Michelangelo Unterberger, cel care a picat și altarele din Stephansdom (Viena). În prezent, aici se țin liturghii în limba română, maghiară, dar și germană, iar datorită incredibilei acustici, se țin regulat și concerte deosebite de orgă.

Domul Romano-Catolic, Timisoara

Palatul Culturii, o clădire construită între 1871 și 1875, care găzduiește spectacolele Operei Române, ale Teatrului Național „Mihai Eminescu”, ale Teatrului German și Teatrului Maghiar „Csíki Gergely”. Clădirea a trecut prin două incendii de-a lungul timpului, unul în 1880 și celălalt în 1920, când i-a fost înlocuită fațada renascentistă.

palatul culturii

Alte locuri, monumente și obiective turistice pe care ți le recomandăm în Timișoara:

 • Biserica Sârbă din cartierul Fabric
 • Biserica Romano-Catolică Sf. Rocus
 • Biserica Romano-Catolică Sf. Iosif
 • Biserica Preasfântă Inimă a lui Iisus
 • Biserica Sfânta Ecaterina
 • Casa Emmer
 • Sinagoga din cartierul Fabric
 • Sinagoga din Iosefin
 • Primăria orașului
 • Palatul Dauerbach
 • Palatul Baroc
 • Palatul Dejan
 • Biblioteca Academiei
 • Podul Decebal
 • Podul metalic
 • Podul Mihai Viteazul
 • Palatul Lloyd
 • Muzeul Satului

Timisoara, centrul orasului

Timișoara este un oraș destul de mare și plin de locuri uimitoare, în care orice călător care apreciază arhitectura, istoria și cultura se va simți extraordinar. În plus, orașul are obiective turistice pentru orice tip de turist, astfel încât oricine ajunge aici nu poate să rămână indiferent la frumusețea și unicitatea Timișoarei.

Comments