Stuttgart

Stuttgart, comoara auto a Germaniei

Centru economic cu mare importanţă în industria auto, Stuttgart este, în același timp, un oraș cultural cu o bogată istorie. Situat în apropierea munţilor Pădurea Neagră, de unde izvorăsc atât Dunărea, cât și râul Neckar care îl străbate, al șaselea oraș ca mărime din Germania este un splendid amestec de vechi și nou.

Puternic afectat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, orașul a reînflorit în perioada următoare, numeroase construcţii istorice fiind practic refăcute. Piaţa principală, Schlossplatz, este situată la intersecţia mai multor zone importante: zona comercială, cu Königstraße, una dintre cele mai lungi și mai renumite pentru shopping străzi pietonale din Germania, parcul Schlossgarten cu alei care duc spre râul Neckar, și zona culturală, cu cele două castele și numeroase muzee.

De altfel, Neues Schloss (Castelul Nou), construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc târziu se află chiar în marginea de sud a pieţei. La subsolul castelului se află o impresionantă colecţie de fragmente de pietre din perioada romană. Altes Schloss (Castelul Vechi), datând din secolul X și renovat de mai multe ori de-a lungul timpului, este un alt punct principal de atracţie.

Altes Schloss Stuttgart Stiftskirche Stuttgart

Alte obiective turistice din Stuttgart și împrejurimi mai sunt: Stiftskirche, o biserică datând din secolul al XII-lea, reconstruită major după Al Doilea Război; Alte Kanzlei (Vechea Cancelarie) din Piaţa Schiller, construită la sfârșit de secol XVI; palatul Wilhelmpalais din 1840; clădirea Königsbau, actualmente magazin; Teatrul Naţional din Stuttgart, de la început de secol XX; Markethalle, în stil art nouveau; Hauptbahnhof (Gara Centrală); casa natală a lui Hegel; Staatsgalerie Stuttgart, cu un patrimoniu impresionant, ce cuprinde lucrări de Rubens, Rembrandt, Monet, Renoir și Picasso; Fruchtkasten, cea mai veche clădire din oraș; Schloss Solitude, un castel în stil baroc – rococo; Palatul Ludwigsburg, baroc, cu o imensă grădină; Castelul Hohenheim, de la sfârșit de secol XVIII; Castelul Rosenstein, în stil clasic; Wurttemberg Mausoleum, unde se odihnesc mai mulţi regi și alte personalităţi marcante ale Germaniei.

Casa natala HegelStuttgart Schloss Platz

Stuttgart este însă și un important centru industrial, numeroase companii avându-și sediul în regiune, mai ales din IT și din industria auto. Să nu uităm că aici au fost practic inventate atât motocicleta, cât și automobilul cu patru roţi, ambele de către Gottlieb Daimler și Willhelm Maybach. Si tot aici a fost construit, după proiectele lui Ferdinand Porsche, și prototipul Volkswagen Beetle, celebra și fermecătoarea „Broscuţă”. Așa că nu e de mirare că aici se găsește și Muzeul Mercedes-Benz. O vizită la acest muzeu poate include, la cerere, și un tur în fabrica de motoare Untertürkheim.

Comments