Banska Stiavnica Castelul nou si orasul

In Slovacia, după ploaie răsar castele

Fie că o traversaţi de la sud la nord, sau de la est la vest, că faceţi ture în jurul capitalei Bratislava, sau că vă plimbaţi pe autostrăzi, în Slovacia, mai ceva ca într-un basm cu prinţi, veți întâlni peste tot, castele, iar unele cu reală valoare istorică, motiv pentru care multe au și fost introduse pe lista patrimoniului mondial Unesco.

Castelul Spiš, de exemplu, este una dintre cele mai impresionante atracţii turistice ale Slovaciei de Est. Construit în secolul al XII-lea peste ruinele unui mai vechi edificiu, Spišský hrad – cum se numește în limba slovacă – a cunoscut de-a lungul secolelor numeroase extinderi în diferite stiluri, la castelul original, din piatră cu fortificaţii, adăugându-se ulterior o bazilică în stil romano-gotic, încă două rânduri de ziduri de fortificaţie și o capelă gotică, toate acestea fiind arse în 1780 și reconstruite parţial în a doua jumătate a secolului al XX–lea. De vizitat împreună cu celelalte obiective de pe lista Unesco din imediata apropiere: complexul mănăstiresc Spišská Kapitula, localitatea Spišské Podhradie și biserica Žehra.

Castelul Spis, Slovacia Castelul Spis, Slovacia

Un alt castel pitoresc și foarte bine recondiţionat este cel de la Stará Ľubovňa. Situat în Slovacia de Nord-Est, castelul situat pe o colină oferă o priveliște minunată și adăpostește numeroase evenimente culturale. Nu rataţi nici cele două castele de la Zvolen, un oraș din centrul ţării, unde sunt înhumaţi peste zece mii de români căzuţi în luptele pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei.

Stara Lubovna, Slovacia

Tot în Slovacia mai există și Banská Štiavnica, un loc inedit de vizitat, pe care îl recomandă o mulțime de turiști, pentru atracțiile sale autentice. Inclus pe lista Unesco datorită faptului că este un oraș medieval perfect conservat, aici puteţi vizita atât un castel nou, construit în secolul al XVI-lea, vizibil din orice colţ al orașului, cât și un castel vechi, înălţat în secolul al XIII-lea, iniţial biserică, apoi fortificată pentru a servi drept punct de apărare.

Banska Stiavnica, Slovacia, castelul vechi

Comments

O părere despre “In Slovacia, după ploaie răsar castele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *