Salzburg (4)

Salzburg, orașul lui Mozart

Situat într-o regiune cu saline, Salzburg e un oraș vechi, populat încă din perioada neolitică. Totuși, întemeietor al orașului de azi este considerat misionarul Rupert, sosit pe aceste meleaguri de-abia în anul 700 d.C., când a și ridicat biserica Sf. Petru și mănăstirea de pe muntele Nonnberg. Alte momente importante din evoluţia localităţii de pe malurile râului Salzach sunt reprezentate de construirea fortăreţei Festung Hohensalzburg, pe ruinele unui mai vechi castel roman, și de înălţarea zidurilor orașului, între secolele XIII și XVII.

Renumit în lumea întreagă pentru arhitectura sa barocă, datorată aplicării în secolul al XVII-lea a concepţiei arhitecturale a lui Wolf Dietrich, Orașul vechi este înscris pe lista Unesco pentru importanţa sa istorică, centrul fiind extrem de bine păstrat. Salzburg este celebru și pentru că aici s-a născut, în 1756, într-o casă în care se ţineau cursuri de dans pentru nobili, dar și de bune maniere, Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor de geniu al muzicii clasice. Clădirea, refăcută după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, adăpostește în prezent Muzeul Mozart. Puternic legat de muzică, orașul a fost, în plus, locul în care s-au filmat momente bune din celebrul film Sunetul muzicii (regia: Robert Wise), din 1965 – un motiv în plus să vă lăsaţi fascinaţi de frumuseţea locurilor.

Salzburg, statuia lui Mozart Salzburg, casa lui Mozart

Orașul are trei universităţi, prin urmare are și o viaţă culturală intensă. Muzee, biserici, parcuri și grădini întâlnesc turiștii la fiecare pas. Catedrala Salzburg, construită în secolul al XVII-lea pe locul unor mai vechi biserici, Biserica Franciscană, una dintre cele mai vechi din Austria, mănăstirea benedictină Sf. Petru, vechea reședinţă a prinţilor-arhiepiscopi Salzburg Residenz, Muzeul de Artă Residenzgalerie, Palatul Mirabell cu grădinile sale albe sau strada comercială Getredeigasse sunt punctele principale de atracţie ale orașului lui Mozart.

Salzburg (6) Salzburg (9)

La toate acestea se adaugă castelul Hohensalzburg, aflat pe muntele Festungsberg, unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa. Construcţia acestuia a început în 1077, sub forma unui castru din lemn, care a fost ulterior extins, în scopuri defensive, zidurile și turnurile de apărare datând din secolul al XV-lea. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul a fost renovat, devenind un punct de interes major pentru turiști, cu funicularul său deschis din 1892, capela din secolul al XVI-lea, Sala de Aur și imensa orgă cu peste 200 de tuburi din Turnul Kraut, supranumită Taurul din Salzburg.

Salzburg (2) Salzburg (13)

Comments