Podul Erasmus, Rotterdam, Olanda

Rotterdam, poarta Europei

O vacanță în Olanda nu pare la prima vedere o idee grozavă, mai ales dacă preferați concediile în zone calde, unde să leneviți toată ziua pe plajele insorite. Totuși, daca vreți să încercați altceva, Olanda are multe să vă ofere, iar orașul Rotterdam, poarta Europei, poate fi un punct de plecare.

Rotterdam este un oraș aflat în sudul Olandei,  situat în delta Rhin-Meuse-Scheldt, pe malul Mării Nordului. Istoria sa începe încă din anul 1270, atunci când un baraj a fost construit pe râul Rotte iar oamenii au început să locuiască în imediata sa aproapiere. In anul 1340, localitatea a primit rang de oraș de la Contele Olandei și s-a tranformat apoi într-un important centru logistic și economic. În prezent, Rotterdam este gazda celui mai mare port al Europei și are o populație de peste 600 de mii de locuitori, fiind al doilea cel mai populat oraș din Olanda.

Orașul Rotterdam este celebru datorită Universității Erasmus, a așezării sale spectaculoase, pentru viața sa culturală bogată și datorită patrimoniului său maritim. Din cauză că centrul său istoric a fost în mare parte distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (eveniment cunoscut ca Rotterdam Blitz), actualul centru al orașului are un aspect arhitectural neobișnuit, fiind împânzit de zgârie-nori, lucru nemaiîntâlnit la alte orașe olandeze.

universitatea erasmus, rotterdam

La Rotterdam pot fi întâlnite cladiri spectaculoase, create de arhitecți renumiți precum Rem Koolhaas, Piet Blom, Ben van Berkel și mulți alții. De curând, orașul a fost clasat pe poziția a opta în clasamentul The Rough Guide Top 10 Places to Visit și a fost votat Orașul European al anului 2015 de către Academia de Urbanism.

Haide să descoperim câteva dintre cele mai interesante obiective turistice din Rotterdam, pe care ți le recomandăm în timpul vizitei din acest oraș european:

Podul Erasmus

Podul Erasmus sau Erasmusbrug mai este cunoscut printre localnici cu numele de „Lebăda”, datorită formei sale elegante. Podul a fost construit în 1996 peste râul Nieuwe Maas, pentru a lega nordul și sudul orașului. Podul Erasmus are un singur pilon înalt de 139 de metri, care sprijină 32 de cabluri de oțel, cu ajutorul cărora drumul de 800 de metri este suspendat. Arhitectul care a creat design-ul podului se numește Ben van Berkel. „Lebăda” este luminată foarte frumos noaptea, prilej perfect pentru câteva fotografii reușite cu acest monument reprezentativ pentru Rotterdam.

podul erasmus

Portul Vechi

Vechiul Port sau Oude Haven este primul port al orașului Rotterdam și datează încă din 1350. Astăzi, vechiul port este un loc excelent pentru recreere, având un mix interesant de structuri vechi și noi, terase și restaurante, perfecte pentru a te relaxa împreună cu prietenii. Dacă îți plac lucrurile vechi, cu valoare istorică, ei bine, Oude Haven va fi un mic colțișor de rai pentru tine: poți admira o mulțime de vase vechi cu pânze sau corăbii, care erau folosite pentru navigație, iar tot aici, în Portul Vechi, vei găsi și clădirea Het Witte Huis (Casa Albă), prima clădire de tip zgârie nor din Europa și cea mai înaltă din acea vreme, ea fiind construită în 1898.

oude haven, rotterdam

Turnul Euromast

Turnul Euromast a fost construit între anii 1958 și 1960 și este un alt simbol al orașului. Euromast este un turn de observație cu o înălțime totală de 185 de metri. Turnul are o platformă de observație la 96 de metri și de asemenea un restaurant, de unde poți admira orașul, savurând o cină delicioasă. La 100 de metri mai este o platformă unde poți face un tur virtual al orașului Rotterdam, în care ți se vor prezenta diverse atracții turistice din oraș, în funcție de preferințe (artă, istorie, cultură, arhitectură,sport etc), iar o altă atracție turistică importantă este reprezentată de lifturile de mare viteză Euroscoop, cu care poți ajunge în doar 30 de secunde până în vârful Turnului Euromast.

turnul euromast

Delfshaven

Delfshaven este un cartier din Rotterdam, aflat pe malul râului Nieuwe Mass. Este un cartier mai vechi al orașului, unul dintre cele care nu au fost bombardate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel că centrul său istoric este destul de bine conservat. Aici poți să vizitezi și să admiri Biserica Pelerinilor și moara De Distilleerketel, construită în 1727 pentru prima dată, însă reconstruită de două ori în ultimii 100 de ani, din cauza unor incendii. Delfshaven a avut statut de oraș până în anul 1886, atunci când a fost anexat Rotterdamului.

delfshaven, rotterdam

Muzeul Maritim

Muzeul Maritim din Rotterdam este unul dintre cele mai vechi și cele mai mari muzee din lume dedicate istoriei navale. Exponatele sale sunt de o importanță deosebită, existând obiecte încă din secolul 15, dar și obiecte moderne. Una dintre cele mai importante expoziții este reprezentată de colecția de vase care datează din 1874, de la momentul deschiderii muzeului, fondat de Prințul Henry al Țărilor de Jos, aceasta fiind și atracția principală din acel moment. O altă expoziție importantă este Mainport Live, un model interactiv și multimedia al întregului Port Rotterdam. Aici poți învăța despre istoria portului și poți vedea, practic, cel mai mare port din lume în miniatură, o experiență foarte interesantă, te asigurăm.

muzeul maritim, rotterdam

Grote Kerk

Biserica Sfântul Laurențiu sau Grote Kerk este prima catedrală din Rotterdam și singura clădire rămasă în oraș care datează din vremurile medievale. Biserica a fost construită între 1449 și 1525, în stil gothic târziu. Inițial a fost o catedrală catolică, iar apoi, după Reforma din 1572, a devenit un lăcaș de cult pentru protestanți. Din cauza bombardamentelor germanilor din mai 1940, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, biserica a suferit foarte multe avarii, însă, în cele din urmă, a fost restaurată. Este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Rotterdam, așadar încearcă să nu o ratezi când ajungi în oraș.

grote kerk, rotterdam

Muzeul Boijmans Van Beuningen

Boijmans Van Beuningen a fost primul muzeu de artă al orașului Rotterdam și a început cu donația întregii colecții pe care o avea Frans Jacob Otto Boijmans, un iubitor de artă olandez. În prezent, găzduiește opere de artă foarte importante, de la artiști celebri precum Rembrandt, Rubens, Dali, Da Vinci, Monet, Picasso, Van Eyck sau Man Ray. Toate expozițiile sunt găzduite într-o clădire stilată și elegantă, cu cărămizi roșii. La intrarea principală, se organizează, de obicei, expoziții gratuite temporare, în galeria Willem van der Vorm și în Serra Hall.

muzeul boijmans van beuningen

Kop van Zuid

Inițial a fost o zonă a portului abandonată, însă acum este un cartier metropolitan nou, foarte bine organizat, cu o mulțime de clădiri interesante. Multe construcții vechi au fost reinventate, păstrându-le, însă structurile originale, pentru a menține istoria în viață. Cu toate acestea, hotelurile noi, cafenelele, restaurantele, teatrul și multe companii care  și-au deschis afaceri în această zonă sunt noi puncte de atracție pentru cartierul Kop van Zuid. Este un loc nou și interesant chiar și pentru localnici, nu doar pentru turiști. Datorită Podului Erasmus, se poate ajunge foarte ușor în cartierul Kop van Zuid, acesta aflându-se în partea de sud a râului Nieuwe Maas.

kop van zuid, rotterdam

Het Park

Atunci când vrei un moment de liniște și o plimbare relaxantă, îți recomandăm Het Park. Este cel mai mare și cel mai frumos parc din Rotterdam, unde localnicii obișnuiesc să vină vara pentru a se bucura de un picnic și de un grătar. Natura și frumusețea din Het Park te vor ajuta să te bucuri de un alt fel de atracție turistică în Rotterdam, una în care poți merge atât singur, cât și cu persoana iubită sau cu familia. Oricine este încântat de puțină natură în mijlocul unui oraș, nu-i așa?

het park, rotterdam

Show Cube

Casele cubice sau Case cubiche di Piet Blom sunt o altă atracție turistică din Rotterdam. Aceste mici invenții arhitecturale îi aparțin arhitectului Piet Blom, care a încercat să creeze ceva pentru a permite orașului destul de aglomerat să aibă spațiu jos. În 1947, au fost construite primele case cub. Deși casele sunt locuite, una dintre ele este și disponibilă pentru vizite din partea curioșilor.

casele cubice, rotterdam

Alte atracții turistice din Rotterdam pe care ți le recomandăm:

– Promenada Walk of Fame, situată chiar lângă Muzeul Maritim, cuprinde amprentele întipărite ale unor celebrități precum Frank Sinatra, Barry White, Ray Charles, Tina Turner, Andre Rieu etc.

– Tunelul Maas, construit între anii 1937 și 1942, are o lungime de 1070 de metri și ajunge la o adâncime de 20 de metri sub nivelul mării

– Parcul Muzeelor, aflat în centrul orașului, ude se află: Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul de Artă, Institutul de Arhitectură, Muzeul Chabot, Muzeul Van Beuningen

– Scheepvaartkwartier, o zonă cu case vechi ale foștilor baroni și magnați ai transporturilor maritime, arhitectura lor te va impresiona, mai ales dacă ești pasionat de istorie.

biserica in rotterdam

Iată că ai o mulțime de lucruri pe care le poți face și vizita în Rotterdam și cu siguranță trebuie să fie un oraș pe care să îl treci pe lista destinațiilor tale de vacanță. Noi așteptăm cu interes impresiile tale din Rotterdam!

Comments

O părere despre “Rotterdam, poarta Europei

Nu se adaugă comentarii.