building of the Brotherhood of Blackheads

Riga, comoara de la Marea Baltică

Situată la vărsarea râului Daugava ȋn Marea Baltică, capitala Letoniei este un important centru economic, politic și cultural. Renumită pentru arhitectura sa propoderent Art Nouveau, Riga are un centru istoric fabulos, introdus din 1997 pe lista patrimoniului mondial Unesco. În 2014, Riga a ȋmpărţit cu orașul Umea din Suedia titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Arhitectura sa spectaculoasă ȋn stil art nouveau se datorează faptului că Riga a cunoscut o intensă dezvoltare și creștere demografică la sfârșit de secol XIX – ȋnceput de secol XX, care a fost și epoca de vârf a acestui stil arhitectural. Este perioada ȋn care ȋn orașul de pe malul Mării Baltice s-au ridicat ȋn jur de 800 de clădiri, adevărate monumente.

Obiective turistice Riga

 – Centrul istoric (Vecrīga), cu străduţele sale pietonale pitorești, care ȋmbie la plimbare. Are un aer medieval plin de farmec și reprezintă practic orașul de dinainte de extinderea de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Interesant este că, pe vremuri, era ȋnconjurat de ziduri, cu excepţia laturii care dădea spre râul Daugava. Când s-au dărâmat zidurile, apa a ȋnlocuit practic spaţiul astfel creat, formând spectaculosul Canal al orașului.

Riga riga

– Biserica Sf. Petru (Svētā Pētera baznīca), atestată documentar ȋncă din 1209. Biserica luterană actuală a cunoscut de-a lungul timpului numeroase restaurări și modificări, ȋn prezent fiind un amestec de stiluri: gotic, baroc și romanic.

– Catedrala Riga, ridicată ȋn 1211, pe malul râului Daugava. Este considerată cea mai mare catedrală medievală din Statele Baltice.

– Castelul Riga, fondat ȋn 1330 și renovat ulterior ȋn mai multe rânduri. In prezent, este reședinţa oficială a Președintelui ţării și găzduiește mai multe muzee.

– Casa Capetelor Negre (Melngalvju nams) din Piaţa Primăriei (Ratslaukumus). Construită ȋn secolul al XIV-lea de către Frăţia Capetelor Negre, o asociaţie a negustorilor germani necăsătoriţi din Riga, majoritatea ornamentelor sale fiind adăugate ulterior. Din păcate, a fost grav avariată de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ulterior demolată complet de către ruși. Clădirea actuală, o splendidă reconstrucţie, a fost ridicată ȋn perioada 1995-1999.

– Cei Trei Fraţi, adică trei clădiri lipite, care actualmente adăpostesc Muzeul Arhitecturii Letone. Numele acesta este inspirat de Cele Trei Surori, un grup celebru de depozite din Tallinn.

Rigachurches St Peter St Peter's Church Trei Frati Riga

– Zidurile vechi, adică o mică porţiune din vechile ziduri ale orașului, cu istoria lor zbuciumată și o mulţime de cafenele și restaurante de o parte și de alta.

– Poarta Suedeză, construită de suedezi la sfârșitul secolului al XVII-lea. Deasupra ei, a fost construit un bloc de locuinţe.

– Piaţa Līvu, cea mai aglomerată și vie parte a orașului.

– Casa Mică a Breslelor, adevărat castel de dimensiuni mici, splendid ȋmpodobit cu arcade.

–  Monumentul Libertăţii (Brīvības piemineklis), ridicat ȋn cinstea soldaţilor căzuţi ȋn Războiul de Independenţă a Letoniei (1918-1920). Este un adevărat simbol al independenţei ţării și servește ȋn prezent ca punct de adunare pentru diferite ceremonii și comemorări istorice.

– Turnul de radio și televiziune, ȋnalt de 368,5 metri. Este cel mai ȋnalt edificiu din Tările Baltice.

– Academia de Artă, fondată ȋn 1921.

– Muzeul de artă Rīgas Birža, cu expoziţii de pictură din secolele XVI-XIX.

Art Museum Riga Bourse Riga Makslas Akademija

– Muzeul Naţional Letonian de Artă, cu cea mai mare colecţie de artă din ţară.

– Piaţa Centrală, cu cafenele, restaurante și magazine variate.

 Capitala Letoniei este, ȋn plus, ușor accesibilă din toate colţurile lumii, datorită Aeroportului Internaţional local, cel mai mare din Tările Baltice, unde operează zboruri ieftine spre Riga numeroase companii aeriene.

Comments

O părere despre “Riga, comoara de la Marea Baltică

Nu se adaugă comentarii.