Portugalia, Faro

Portugalia a luat Oscarul în 2015

Portugalia este o țară însorită pe tot parcusul anului, unde muzica, dansul, vinul și mâncarea savuroasă fac parte din rutina zilnică a oricărui locuitor. În plus, adăugăm cultura atât de interesantă, istoria, orașele vechi, azulejos, tradițiile, plajele, marea și limba portugheză cea senzuală, toate făcând parte din farmecul aparte al acestei țări.

Este o destinație la modă, una din ce în ce mai căutată și vizitată, dovadă fiind și premiile pe care Portugalia le-a obținut la World Travel Awards, evenimentul din turism echivalent cu decernarea Oscarurilor pentru industria cinematografică. Dar să nu insistăm prea mult pe tema asta, n-am vrea să îl facem gelos pe Leonardo di Caprio. :)

Haide să aruncăm o privire și să descoperim, împreună, de ce au luat destinațiile din Portugalia atât de multe premii în 2015.

Madeira, Portugalia, World Leading Island Destination 2015

Insula Madeira a fost desemnată cea mai bună destinație insulară din lume în anul 2015, iar vestea nu ne surprinde deloc. De fapt, te invităm într-o aventură virtuală spre acest mic paradis portughez, pentru a descoperi toate minunățiile sale!

Insula Madeira face parte din Arhipelagul care poartă același nume, din Atlanticul de Nord, Portugalia. Capitala insulei se află la Funchal, iar pe lângă aceasta, insula mai cuprinde alte 10 municipalități. Madeira înseamnă „lemn” în portugheză, iar numele provine de la pădurile seculare care acopereau insula în trecut. Insula dispune și de un lanț muntos, care atinge o înălțime maximă de 1862 de metri, vârful Pico Ruivo. Madeira se află la mai puțin de 400 kilometri față de Tenerife, Insulele Canare, iar din 1976, este una dintre cele două regiuni autonome din Portugalia, cealaltă fiind Azores. Regiunea include insulele Madeira, Porto Sando și Desertas.

insula madeira

Pentru ce este renumită Madeira?

În primul rând, vinul de Madeira este foarte cunoscut și apreciat peste tot în lume, la fel ca vinul de Porto. Acesta are diverse arome, pentru toate gusturile: de la vin sec, consumat, de obicei, ca aperitiv, până la vin dulce, potrivit pentru deserturi. Există și variante mai ieftine și mai slabe calitativ, bineînțeles, care sunt folosite pentru gătit.

Gastronomia din zonă este un alt motiv pentru care insula este vizitată de atâția turiști anual. Aceasta este bazată pe preparate tradiționale, dar și unele noi, fiind o combinație și o explozie de arome căreia îi poți rezista cu greu.  Bucătăria este, de obicei, bazată pe tot ceea ce înseamnă pește și fructe de mare, cu diverse garnituri delicioase.

Istoria, tradițiile, valorile culturale, flora și fauna insulei, mai ales pădurile de dafin, care se află pe lista patrimoniului UNESCO, peisajele incredibile, toate acestea reprezintă motive pentru care Madeira este atât de vizitată și apreciată. Pentru iubitorii de petreceri și distracție, menționăm și faptul că spectacolul cu focurile de artificii de aici din noaptea de Revelion a fost recunoscut drept cel mai mare spectacol de acest fel din lume, titlu care apare în Cartea Recordurilor din 2006.

Madeira te surprinde, te cuprinde cu tot sufletul și te amețește. Te cucerește din prima și îți pune raiul la picioare, pentru a te plimba în voie. Poți face o mulțime de activități cât timp ești în vacanță în Madeira, iar printre cele mai interesante, amintim traseele printre levadas, un fel de canale de irigații, necesare pentru agricultura insulei.

levadas in Madeira, Portugalia

Obiective turistice de neratat în Insula Madeira

Grădina Botanică din Funchal

Aceasta este foarte mare, întinzându-se pe o suprafață de aproape 8 hectare și conține plante din foarte multe zone din lume, așezate în colecții. Tot în interiorul Grădinii Botanice vei găsi și Muzeul Natural de Istorie, aflat la parterul clădirii principale din Grădina Botanică.  De asemenea, un alt loc interesant de aici este reprezentat de Parcul Luoro, plin cu păsări exotice, din 60 de specii diferite.

Gradina Botanica, Funchal, Madeira

Grădina Tropicală Monte Palace

Situată pe un deal, la o altitudine de 600 de metri deasupra apei, Grădina Monte Palace îți va oferi priveliști de neuitat asupra Golfului Funchal și Oceanului Atlantic. În plus, locul este populat de diverse specii de lebede, păuni, cocoși, rațe și alte păsări. Plantele exotice pe care le vei admira aici sunt aduse din toate colțurile lumii și ocupă o suprafață de 70 000 de metri pătrați.

Gradina tropicala Monte Palace

Centrul Vulcanic și Peșterile Sao Vicente

Dacă ești o fire căreia îi place aventura, acest traseu va fi exact ceea ce ai nevoie în vacanța din Madeira. Te sfătuim să optezi pentru un scurt tur, cu ghid inclus, pentru a afla o mulțime de lucruri interesante și pentru a nu rata punctele cele mai importante de pe traseu. Explorează peșterile de origine vulcanică, admiră frumusețea naturii și fotografiază cele mai impresionante zone, vei avea amintiri deosebite de pe acest traseu deosebit.

Centrul vulcanic, Madeira

Machico

Pe lângă capitala Madeirei, Funchal, acest orășel este unul dintre principalele puncte de atracție ale insulei. De fapt, Machico este inima istorică a Madeirei, fiind primul loc în care exploratorii au ajuns pe insulă, atunci când au descoperit-o, în secolul 15. Printre obiectivele turistice din orășel, includem capelele franciscane, forturile de apărare, precum și punctul de observație din trecut, menit să avertizeze locuitorii în legătură cu invadatorii și cu eventualele atacuri.  În plus, aici te poți bucura de plajă, cluburi și terase în aer liber, poți face scufundări și te poți plimba în voie prin oraș, descoperindu-i farmecul și amabilitatea locuitorilor.

machico, madeira

Cabo Girao

Această stâncă este a doua cea mai înaltă stâncă de mare din Europa și o vizită până aici îți va pune tot sângele în mișcare, așa că iată o altă aventură plină de adrenalină de care te poți bucura pe insula Madeira. În 2012, a fost instalată și o platformă din sticlă, pentru toți cei care nu se tem de înălțime și vor să admire marea, dealurile și natura în stare pură. Dacă vrei, te poți bucura de un picnic, departe de grupurile de turiști, dar poți să stai și la una dintre cafenelele amenajate special pentru vizitatori. Nu uita să urci cele 289 de scări pentru a ajunge la Capela Nossa Senhora da Fatima.

Cabo Girao

25 Fontes și Cascada da Risco

Pentru a ajunge în aceste frumoase și faimoase locuri, trebuie să faci un traseu prin levadas, dar chiar dacă ți se pare un pic riscant când auzi, nu ai de ce să îți faci griji. În plus, vei admira o mulțime de locuri deosebite pe parcurs, iar când vei ajunge la „25 fontes” (cele 25 de izvoare, în traducere), vei înțelege ce înseamnă să ți se dezvăluie o cu totul altă lume în fața ochilor, una pe care o poți atinge, asimila și imortaliza în cele mai impresionante fotografii. Cascada da Risco este o altă minune naturală, care te va impresiona din primul moment.

25 fontes, madeira

Alte locuri importante și frumoase de văzut în Madeira:

Grădinile Palheiro

Miradouro Pico dos Barcelos

Catedrala Se

Manastirea Santa Clara

Grădina Palatului Prezidențial

Parcul Santa Catarina

Ponta de Sao Lourenco

Pico de Arieiro

Biserica Nossa Senhora do Monte

Nossa Senhora do Monte church, Monte, Madeira, Portugalia

Mai este nevoie să îți dăm și alte motive pentru care ar trebui să vizitezi Madeira? Dacă nu te-ai convins încă, poate că vrei să încerci altceva. Ce-ai zice de Algarve, votată cea mai bună destinație din lume pentru plajă?

Algarve, Portugalia, Europe’s Leading Beach Destination 2015

Algarve este cea mai cunoscută regiune din Portugalia pentru iubitorii de plajă și mare sau, mai bine spus, ocean. Regiunea se întinde pe o lungime de aproximativ 5412 km pătrați și reprezintă cel mai sudic punct al Portugaliei. Algarve cuprinde 16 municipalități, capitala și centrul său administrativ fiind orașul Faro, cunoscut pentru Aeroportul Internațional Faro, precum și Universitatea Algarve, care se află tot aici. Turismul și activitățile conexe sunt principalele industrii care țin economia zonei în picioare, iar motivele pentru care Algarve este atât de populară în rândul turiștilor din întreaga lume sunt nenumărate. Printre cele mai importante, enumerăm plajele de o frumusețe incomparabilă, climatul mediteranean, bucătăria delicioasă și prețurile destul de mici. De asemenea, aici se mai organizează pelerinaje religioase, care atrag mii de credincioși catolici, iar pentru cei care caută diverse activități pentru a-și petrece timpul liber, în afară de plajă și vizitarea tuturor zonelor de interes din Algarve, autoritățile au investit destul de mult în crearea unor terenuri de golf foarte bine organizate, renumite în toată Europa.

Algarve, Portugalia

Hai să-ți prezentăm, în continuare, cele mai frumoase și renumite atracții turistice din Algarve, pe care trebuie să le bifezi în timpul vacanței tale din acest loc însorit.

Praia da Rocha

Când spui Algarve, spui automat Praia da Rocha, unul dintre cele mai renumite locuri, pentru plajele sale cu nisip auriu, resorturile de vacanță care oferă condiții ireproșabile, faleza,  bulevardele frumos amenajate, barurile, restaurantele, precum și opțiunile de distracție, care includ jetski, snorkeling, plimbări cu vaporul și multe parcuri marine, perfecte pentru familiile cu copii. Îți recomandăm să te plimbi de-a lungul plajei seara, pentru a surprinde apusul soarelui, ori dimineața, pentru răsărit. Vei avea parte de imagini de o frumusețe naturală aproape incredibilă. Unul dintre cele mai bune puncte pentru a admira un apus sau un răsărit este reprezentat de ruinele Fortăreței Santa Catarina, ce datează din secolul 16.

praia da rocha, algarve

Ponta da Piedade

Acest loc se află la aproximativ 3 kilometri sud față de orașul Lagos, și se numără printre acele zone minunate din Algarve pe care nu vrei să le ratezi sub nicio formă. Formațiunile stâncoase, claritatea apei, frumusețea priveliștei pe care ai ocazia să o admiri de aici, plimbările pe care le poți face, fie pe jos, fie pe apă, cu barca sau kaiakul, toate aceste lucruri te vor determina să păstrezi pentru totdeauna amintirea acestui loc într-un colțișor special din inima ta.

ponta da piedade

Praia da Marinha

Praia da Marinha este una dintre cele mai frumoase și recomandate plaje din Algarve. Toți cei care au ajuns aici s-au declarat îndrăgostiți de acest loc, de liniștea și calmul pe care le inspiră. Urcă-te până în vârful stâncilor, bucură-te de panorama descoperită, respiră aerul curat, simte cu toată ființa acest loc și vei vedea de ce toți turiștii îl recomandă cu atâta căldură.

praia da marinha, algarve

Praia da Falesia

Plaja Falesia se întinde pe o distanță de 6 kilometri, între satele Vilamoura și Olhos do Agua, și este o zonă deosebită, cu nisip fin, auriu, stânci roșiatice și mici formațiuni de păduri. Falesia este locul perfect pentru a practica înotul și sporturile pe apă, dar este dotat și cu tot felul de restaurante, hoteluri, locuri de joacă și chiar terenuri de golf.

Praia da Falesia, Algarve

Sagres

La vest de Lagos, după ce vei parcurge o distanță de 21 de mile, vei da de orășelul (sau, mai degrabă, sătucul) Sagres, un loc pitoresc, foarte căutat de familiile care își doresc o vacanță mai liniștită. În piața principală a orășelului găsești restaurante și cafenele cochete, iar dacă ajungi în luna august, trebuie să știi că pe 15 are loc o mare petrecere, întrucât locuitorii sărbătoresc ziua sfântului care îi protejează, printr-un spectacol cu artificii. Două puncte foarte importante din acest loc sunt Capul Sao Vicente, cunoscut, în trecut, drept „Capătul lumii”, deoarece era cel mai vestic punct al Europei continentale și nimeni nu știa ce se află dincolo, iar celălalt este Punctul Sagres.

cabo de sao vicente, sagres, algarve

Alte plaje fermecătoare și locuri importante din Algarve:

 • Plaja Odeceixe
 • Marina Vilamoura
 • Algar Seco
 • Praia Sao Rafael
 • Praia dos Olhos de Agua
 • Praia Gale
 • Praia da Amoreira
 • Praia Salgados
 • Plaja Camilo

Praia do Camilo, Lagos, Portugalia

 • Praia do Barril
 • Praia la Luz
 • Ilha da Culatra
 • Praia da Coelha
 • Praia de Benagil
 • Praia Dona Ana
 • Centrul istoric din Albufeira
 • Centrul istoric din Faro
 • Catedrala din Faro

catedrala din Faro, Algarve

Algarve merită descoperită la fața locului, cu toate minunile sale naturale, cu arta culinară atât de apetisantă, cu frumusețea și căldura locuitorilor și cu tot ceea ce are de oferit unui turist, dar mai ales unui om care este îndrăgostit de călătorii, soare și istorie.

Premiile câștigate de Portugalia la World Travel Awards demonstrează cât de mult merită această mică, dar fermecătoare țară, să fie explorată din scoarță în scoarță.  Pe lângă cea mai bună destinație insulară și cea mai bună destinație pentru plajă, Portugalia a mai obținut următoarele distincții:

 • Europe’s Leading Beach Resort                  Hotel Quinta do Lago, Portugal
 • Europe’s Leading Boutique Hotel              Vila Joya, Portugal
 • Europe’s Leading Boutique Resort            Choupana Hills Resort & Spa, Portugal
 • Europe’s Leading Design Hotel                   The Vine Hotel, Portugal
 • Europe’s Leading Landmark Hotel             Bairro Alto Hotel, Portugal
 • Europe’s Leading Luxury Resort & Spa    Conrad Algarve, Portugal
 • Europe’s Most Romantic Resort                Monte Santo Resort, Portugal

algarve final

Ce spui, îți faci bagajele și ne întâlnim pe una dintre fermecătoarele plaje din Portugalia?

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *