Turnul inclinat

Pisa şi al său Turn Înclinat

După ce v-am prezentat zilele trecute Florenţa, continuăm incursiunea noastră în pitoreasca Toscana cu o vizită la Pisa. Situat la gura de vărsare a râului Arno în Marea Tireniană, Pisa este un oraş italian care, deşi are o populaţie de doar 90000 de locuitori, este celebru în întreaga lume, în principal datorită faimosului său Turn Înclinat.

Capitală a provinciei omonime, pitorescul oraş toscan găzduieşte cel mai mare aeroport din regiune, Aeroportul Galileo Galilei. Chiar dacă este destul de mic, Pisa este un centru universitar important, aici aflându-se trei instituţii de învăţământ superior recunoscute în întreaga Italie, printre care Universitatea, una dintre cele mai vechi din lume,  înfiinţată în secolul al XII-lea.

Piata Miracolelor Pisa (2)

Oraşul adăposteşte peste 20 de biserici istorice, mai multe palate şi poduri peste râul Arno. O mare parte din arhitectura spectaculoasă a oraşului datează din perioada istorică în care Pisa a fost una dintre cele patru Republici Marine Italiene (alături de Genova, Amalfi și Veneţia). În Evul Mediu, aici era un centru comercial de prim rang, care controla o flotă mediterană de dimensiuni impresionante.

Panorama Pisa Pisa noaptea

De departe cel mai important obiectiv turistic din Pisa este celebrul turn înclinat (Torre Pendente). Acest turn a fost construit în secolul al XII-lea şi are o înălţime de 55 de metri. Însă turnul înclinat este doar una din piesele arhitectonice ce se află în Piaţa Miracolelor. Tot acolo se găseşte şi o spendidă catedrală din marmură construită între 1064 si 1118 în stil romanic. Alte atracţii turistice importante sunt și Piaţa Cavalerilor, precum şi Biserica Santa Maria della Spina. Celebra ”Plaza del Duomo” din Pisa face parte din patrimoniul cultural mondial Unesco.

Comments