Palermo, Sicilia

Palermo, capitala Siciliei

Insorita Sicilie este o regiune magică. Dacă vreți să vă relaxați pe malul Mării Mediterane, sau să explorați zona rurală excepțional de bine păstrată sau dacă doriți să vă apropiați de cel mai mare vulcan activ al Europei, Etna, atunci o vacanță în Sicilia este cea mai bună alegere.

Palermo este capitala regiunii autonome Sicilia și a Provinciei Palermo. Orașul este renumit în întreaga lume grație istoriei, culturii, arhitecturii și gastronomiei sale, ce au jucat un rol important de-a lungul existenței orașului. Orașul are o vechime de peste 2700 de ani. Palermo este așezat în nord-vestul insulei Sicilia, având ieșire la Golful Palermo și Marea Tireniană.

Palermo-2

Fondat în anul 734 î.H. de către fenicieni, Palermo a fost apoi o posesie a Cartaginei, înainte de a deveni parte din Republica Romană, Imperiul Roman și ulterior din Imperiul Bizantin timp de mai bine de un mileniu.

Palermo este de asemenea și capitala culturală, economică și turistică a Siciliei. Este un oraș bogat în istorie, cultură, artă, muzică și gastronomie. Numeroși turiști sunt atrași în oraș datorită climei mediteraneene, a mâncărurilor și restaurantelor renumite, a clădirilor în stil gotic și baroc și nu în ultimul rând datorită vieții de noapte intense, dar și pentru că există o varietate de zboruri ieftine spre Palermo.

Romano-catolicismul este un element foarte important în cultura siciliană. Patronul orașului este Sfânta Rosalia. Aceasta este celebrată la data de 15 Iulie, atunci având loc cel mai mare eveniment social din oraș.

Cele mai interesante obiective turistice pe care îți recomandăm să le vizitezi în Palermo sunt următoarele:

Palazzo dei Normanni

Palatul Normanzilor a fost reședința regilor din Sicilia în timpul dominației normande, servindu-i, apoi, pe ceilalți conducători ai Siciliei. Astăzi, Palatul este sediul regional al Parlamentului Siciliei. Clădirea în sine este una impresionantă, fiind cea mai veche reședință regală din Europa, transformată într-un palat complex. Interiorul palatului va fi cu atât mai interesant și fascinant în același timp. Îți recomandăm să nu ratezi Sala di Re Ruggero și Capela Palatină.

palatul normanzilor

Catacombele Capucinilor

Acestea reprezintă un obiectiv turistic macabru, dar foarte căutat în Palermo. Dacă îți faci curaj, o vizită la Catacombele Capucinilor va fi cel puțin memorabilă. Catacombele găzduiesc trupurile unor călugări, oameni de rând, copii, dar și oameni înstăriți din Palermo, în total fiind aici peste 8 000 de cadavre. Metoda de inhumare este cea a călugărilor capucini și este atât de eficientă încât unele trupuri par a fi oameni care pur și simplu dorm. Cadavrele mumificate sunt poziționate în picioare și fiecare a fost îmbrăcat fie după moda vremii, fie cu straiele bisericești (pentru preoți și călugări) sau chiar cu hainele cele mai bune, după cum au menționat în testamentele lor.

catacombele capucinilor

Biserica Martorana

Chiesa della Martorana este o biserică ce datează din anul 1143, iar numele său oficial este Santa Maria dell’Ammiraglio, ea fiind fondată de către amiralul Georgios Antiochenos. Biserica Martorana este celebră pentru mozaicurile sale atât de frumoase și este dedicată Fecioarei Maria. Deși fațada a fost refăcută în stil baroc, interiorul bisericii încă are mozaicuri originale din anul 1150 și chiar clopotnița din secolul al XII-lea.  Culorile decorațiunilor din interiorul bisericii au rămas aproape intacte, astfel că vei putea admira artă veche de 850 de ani.

biserica martorana, palermo

Catedrala din Palermo

Această frumoasă construcție este un alt simbol important al orașului Palermo, dovadă a trecutului normand al Siciliei și întregului ținut. Construită în 1185, biserica a fost fondată de Walter Olphamil (arhiepiscop anglo-normand) și regele William al II-lea, pe suprafața unei biserici bizantine foarte vechi. Arhiepiscopul Ophamil este înmormântat într-o criptă din biserică. Având în vedere lunga istorie a modificărilor aduse Catedralei, alterări și restaurări, construcția în sine prezintă mai multe stiluri arhitecturale, toate îmbinându-se, însă, perfect.

catedrala din palermo

Biserica San Giovanni degli Eremiti

După cum poți observa, unele dintre principalele obiective turistice din Palermo sunt lăcașurile de cult. Biserica San Giovanni degli Eremiti a fost construită între 1132 și 1148, în partea de sud a Palatului Normanzilor. Biserica are cinci cupole arcuite, dovadă clară a influenței stilului arhitectural maur asupra regelui Ruggero al II-lea. Lângă biserică, se află o grădină cu vegetație tipic mediteraneană, o adevărată sursă de liniște, frumusețe și relaxare.

biserica san giovanni degli eremiti

Piazza Pretoria

Piața Pretoria este un loc plin de clădiri medievale și renascentiste, în centrul cărora se află o fântână din secolul al XVI-lea,  cunoscută  și cu numele de „Fântâna Rușinii”, din cauza nudurilor ce-o înconjoară.  Fântâna a fost construită, inițial, pentru Palatul San Clemente din Florența, dar Senatul din Palermo a cumpărat-o în 1573.

piazza pretoria, palermo

Bazilica Sfântul Francisc de Assisi

Această bazilică se află în apropiere de Corso Vittorio Emanuele și a fost construită în 1260. Clădirea îmbină mai multe stiluri de arhitectură, datorită faptului că a fost modificată de mai multe ori de-a lungul timpului. Între secolele al XIV-lea și al XV-lea, au fost construite mai multe capele în stil gotic și renascentist, iar în secolul XX, biserica a fost restaurată. În interiorul bazilicii Sf. Francisc de Assisi se află mai multe lucrări de artă, inclusiv o sculptură a Maicii Domnului realizată de către Domenico Gagini. Bazilica mai este decorată și cu un ciclu de zece statui reprezentând La Virtu francescana, acestea fiind considerate printre cele mai bune lucrări ale lui Giacomo Serpotta.

bazilica sf francisc de assisi

Muzeul Internațional de Marionete

Museo Internazionale delle Marionette este o atracție turistică specială, unde vei putea să vezi colecții deosebite de marionete de de tot teritoriul Siciliei, dar și din întreaga lume. Muzeul are și o bibliotecă foarte interesantă, unde se află volume întregi despre istoria marionetelor, studii de folclor și manuscrise din secolul al XIX-lea. Muzeul Marionetelor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Palermo și un loc în care nu te vei plictisi deloc.

muzeul marionetelor

Muzeul Arheologic Regional

Muzeul Arheologic este cel mai important muzeu din Sicilia, dar și unul dintre cele mai mari muzee arheologice din Italia. Museo Archeologico Regionale este găzduit într-o fostă mănăstire din Filippini. Acesta are o mulțime de artefacte foarte valoroase, atât grecești, cât și romane și feniciene. Orice pasionat de istorie și arheologie va aprecia acest obiectiv turistic atât de important din Palermo. Nu îl rata și vei avea o mulțime de lucruri noi de învățat.

muzeul arheologic

Teatro Massimo

Teatrul Massimo este cel mai mare teatru din Italia și se află în Piazza Verdi. Construcția teatrului a fost finalizată în 1897, iar acesta a marcat începutul perioadei „la belle epoque” din Palermo. Exteriorul teatrului a fost realizat în stil neoclasic, cu elemente ale templelor grecești, iar sala teatrului este proiectată în stil renascentist târziu. Închis pentru renovări, în 1974, Teatro Massimo a fost redeschis abia în 1997. Acesta este unul dintre cele mai frumoase teatre din Europa și reprezentațiile care se țin aici sunt deosebite.

teatro massimo, palermo

Sicilia este o zonă din Italia pe care trebuie să o explorezi în totalitate, iar Palermo este locul perfect cu care să începi. Îți recomandăm să te relaxezi măcar o zi pe o plajă din Palermo și să fotografiezi Muntele Pellegrino, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice naturale din Palermo. Călătorie plăcută și nu uita să îți cauți biletele de avion spre Palermo din timp!

Comments

O părere despre “Palermo, capitala Siciliei

Nu se adaugă comentarii.