Verona (3)

O plimbare prin Verona

Oraș turistic în care istoria și actualitatea se îmbină foarte frumos, Verona este inclus pe lista patrimoniului mondial Unesco pentru valoarea clădirilor sale istorice. Într-adevăr, numeroase vestigii din perioada romană și medievală pot fi încă admirate în frumosul oraș din nordul Italiei.

Vechi oraș roman, Verona păstrează mare parte din drumurile romane pavate cu piatră, numai că ascunse la aproximativ 6 metri sub pământ, ele fiind practic vizibile doar din pivniţele palatelor și caselor actuale. Totuși, există și monumente romane accesibile turistic, cel mai cunoscut fiind Arena, un amfiteatru roman construit în jurul anului 30 d.C. Al treilea ca mărime din Italia, după Colosseum-ul din Roma și Arena din Capua, amfiteatrul veronez adăpostește și în prezent diferite spectacole și evenimente culturale, care, fără să fie neapărat ecouri ale vechilor lupte dintre gladiatori, păstrează viu farmecul istoric al locului.

Teatrul Roman, construit în secolul I î.C. și salvat în secolul al XVIII-lea de sub casele care fuseseră construite deasupra de-a lungul timpului, este un alt monument roman important. Nu departe de el se găsește Ponte Pietra, pod roman construit în anul 100 î.C. Arco dei Gavi, ridicat în secolul I d.C., demolat de trupele franceze în 1805 și reconstruit în 1932, este un alt monument marcant din epoca romană.

Arena Verona (4)Verona (5)

Nu rataţi nici Porta Borsari, care datează din secolul al III-lea, Porta Leoni, din secolul I î. C., bazilica San Zeno Maggiore, cu un turn clopotnita de 72 metri, menţionat și în Divina Comedie a lui Dante, biserica Santa Maria Antica, Piazza dei Signori cu statuia lui Dante, Castel Vecchio, construit în secolul al XIV-lea pe ruinele unei vechi fortăreţe romane, sau romanticul Balcon al Julietei.

Balconul Julietei, Verona Verona (6)

Comments