2 Mogosoaia- castle

Evadare în natură la Palatul Mogoșoaia

La doar câţiva kilometri de centrul Bucureștiului, în apropiere de aeroportul internațional, în comuna Mogoșoaia, judetul Ilfov, se află complexul Palatului Mogoșoaia. Foarte ușor accesibil atât din capitală (ieșirea prin Bucureștii Noi), cu autobuzul, microbuzul sau trenul, cât și de la aeroport, ansamblul istoric reprezintă un punct cultural de mare valoare.

Denumit astfel după văduva boierului Mogoș, vechiul proprietar al pământului pe care s-a construit, complexul este compus din Palatul propriu-zis, bucătăria domnească (cuhnia), casa de oaspeţi, gheţăria, cavoul familiei Bibescu, biserica « Sf. Gheorghe » și poarta cu turnul de veghe.

Mogosoaia, poarta de intrare si cuhnia

Întreg ansamblul Mogoșoaia, construit la începutul secolului al XVIII-lea de către Constantin Brâncoveanu, atât palatul, cât și anexele sale, prezintă o arhitectură românească renascentistă, brâncovenească. Complexul a cunoscut o istorie zbuciumată după execuţia lui Constantin Brâncoveanu de la Constantinopol, fiind transformat în han de către otomani, apoi răscumpărat de domnitorul Ștefan Cantacuzino, devastat în timpul războiului ruso-turc din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, ca și în timpul revoluţiei de la 1821. Intrat în averea familiei Bibescu odată cu căsătoria Zoei Mavrocordat, urmașă a Brâncovenilor, cu domnitorul Gheorghe Bibescu, a fost renovat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când s-a construit și cavoul familiei. In 1911, Martha Bibescu l-a primit cadou de nuntă și s-a ocupat intens de renovarea lui. In perioada celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost ȋnchiriat legaţiei elveţiene din România, iar după 1945, a fost naţionalizat.

Mogosoaia, cavoul familiei Bibescu

In prezent, întreaga zonă istorică Mogoșoaia este sediul Muzeului de Artă Brâncovenească și gazdă a numeroase evenimente cultural-artistice, reprezentative atat la nivel național, cât mai ales pe plan local, în Ilfov și București. Nu rataţi nici parcul, curat și frumos amenajat, plin de stejari și mesteceni seculari, ideal pentru o plimbare relaxantă la pas în mijlocul naturii sau chiar pentru un traseu cu bicicleta.

De vizitat în special în timpul verii, când e plin de trandafiri, o adevarătă armonie de culori și miresme.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *