Naples old town, Italy

Napoli, patria pizzei

O calatorie in Italia în luna aprilie poate fi o idee excelentă. Vremea din peninsulă este ideală pentru activități turistice în această perioadă. Iar dacă v-ați propus să vizitați și regiunea Campania atunci este obligatoriu să faceți un popas și la Napoli, nu veți regreta.

Napoli este capitala regiunii Campania precum și al treilea oraș ca mărime din Italia, după Roma și Milano. Orașul are o populație de aproximativ un milion de locuitori iar în zona metropolitană adiacentă locuiesc peste 3 milioane de oameni.

Când spui Napoli te gândești automat la istorie. Metropola italiană este unul dintre cele mai vechi orașe locuite permanent din lume. A fost locuit de către greci începand cu mileniul II î.e.n. Orașul Neapolis a fost fondat în secoul VI î.e.n. devenind un important punct din Magna Graecia, având un rol important în contopirea culturii grecești în societatea romană, astfel ajungând unul din centrele culturale ale Republicii Romane. Napoli a rămas un oraș important și după caderea Imperiului Roman de Apus, fiind capitala Regatului Napoli între 1282 și 1816. Apoi a devenit capitala Celor Doua Sicilii pană la unificarea Italiei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a suferit distrugeri masive, fiind cel mai bombardat oraș din Italia.

Ce puteți vizita în Napoli?

Dacă timpul nu vă presează, puteți începe cu uriașul centru istoric al orașului, considerat cel mai mare din Europa, întins pe o suprafață de 1700 de hectare și care face parte din Patrimoniul Mondial Unesco. Puteți vedea o serie de obiective turisitice ce datează din perioada Renașterii sau a Iluminismului.

Cele mai importante obiective turistice ale orașului Napoli sunt următoarele:

Castel Nuovo sau Castelul Nou din Napoli este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din oraș. Costrucția acestuia a început în 1279, sub domnia regelui Carol I de Anjou, după planul unui architect francez, Pierre de Chaule. Acesta mai este cunoscut și  ca Maschio Angioino și arată exact ca un castel din povești, cu turnuri mari, ziduri înalte și piatră tare. Castel Nuovo este o construcție reprezentativă pentru oraș și astăzi  găzduiește diverse expoziții interesante cu fresce care datează din secolele 14 și 15, alături de picturi deosebite ale unor artiști napoletani din secolele 17-20.

castel nuovo

Castel dell’Ovo sau Castelul Oului, în traducere liberă, este un alt loc pe care nu trebuie să îl ratați în timpul călătoriei din Napoli. Acesta se află în Golful Napoli și a fost construit inițial de coloniștii greci, in secolul 6 î.Hr. Romanii au reconstruit, apoi, o vilă, unde au exilat ultimul împărat roman în secolul 5 d.Hr. După aceea, a devenit o mănăstire care a fost distrusă, iar castelul curent datează din secolul 15. Numele castelului provine de la o legendă conform căreia poetul Virgil ar fi îngropat un ou pe locul în care a fost construit acesta, pentru protecție. În prezent, Castel dell’Ovo găzduiește Muzeul de istorie și aici au loc diverse expoziții tematice.

castel dell ovo

Catedrala sau Duomo di San Gennaro este cel mai important lăcaș de cult din Napoli. Stilul arhitectural este cel gotic și a fost construită în secolul 13, pe locul unei foste biserici, din anul 570. Catedrala este sub patronatul Sfântului Gennaro. Catedrala conține niște opere de artă deosebite, printre care frescele din Capelă sau mozaicurile care datează din secolul 4. Este una dintre principalele atracții turistice din oraș și nu trebuie ocolită când ajungeți aici.

Naples Cathedral, the main church of Naples, Italy

Piazza del Plebiscito este o piață enormă din oraș, una dintre cele mai mari și mai importante. Aceasta se află lângă golf, la marginea centrului istoric și datează încă din secolul 19, fiind construită în cinstea împăratului Napoleon, alături de Biserica San Francesco di Paola. În partea opusă a pieței se află Palatul Regal, fosta reședință a regilor de Bourbon, care au fost la conducere între secolele 18 și 19. În prezent, Piazza del Plebiscito este un comun loc de întâlnire pentru localnici, dar și unul în care se țin adesea concerte sau alte evenimente importante.

piazza del plebiscito

Teatro di San Carlo este cel mai vechi teatru de operă din Napoli, construit chiar înainte de Opera Scala din Milano și La Fenice din Veneția. Acesta se află lângă Piazza del Plebiscito și a fost construit la cererea regelui Carol al VII-lea de Napoli. Motivul a fost înlocuirea vechiului teatru San Bartolomeo, din 1621, care se afla în ruine. Teatro din San Carlo a fost inaugurat în 1737, dar a fost distrus de un incendiu în 1816. Acesta a fost reproiectat de către arhitectul Antonio Niccolini, din ordinul regelui Ferdinand al IV-lea. Spectacolele de operă se țin în ziua de astăzi din ianuarie până în mai, iar aprilie până în iunie au loc chiar și spectacole de balet.

teatro di san carlo

Castelul Sant’Elmo este un alt monument turistic din Napoli. Acesta este o cetate medievală, aflată pe un deal, aproape de Certosa San Martino. Numele castelului provine de la o fostă biserică din secolul al X-lea, Sant’Erasmo. În ziua de astăzi, aici se află un muzeu, o sală de expoziție, dar și birouri.

castelul sant elmo

Muzeul Național de Arheologie este unul dintre cele mai interesante din oraș, un loc în care cu siguranță nu te vei plictisi. Pentru toți pasionații de istorie, acest muzeu va fi o adevărată comoară. Muzeul conține artefacte romane de o valoare incontestabilă, din Pompei, Stabiae și Herculaneum. Va fi o vizită de neuitat, așadar nu o ratați.

Biserica Gesú Nuovo este o clădire care a fost inițiat construită ca un palat și convertită, apoi, drept lăcaș de cult de către iezuiți. Aceasta se află în centrul istoric din Napoli, în piața cu același nume. A fost construită în 1470 și fațada originală a rămas intactă. Interiorul bisericii este construit în stil baroc și conține 11 capele și fresce, care reprezintă scene din Biblie și poveștile de viață ale Sfinților.

biserica gesu nuovo

Catacombele San Gennaro sunt cele mai importante catacombe din sudul Italiei, mai ales datorită mozaicurilor foarte bine conservate pe care le conțin, dar și pentru durata de timp îndelungată în care au fost în folosință: de la răspândirea creștinismului, până în secolul 10. Catacombele dețin mormintele multor episcopi importanți, iar în apropiere de acestea se află mormântul Sfântului San Gennaro, protectorul orașului Napoli.

Catacombs of San Gennaro in Naples, Italy

Complexul Santa Chiara este un complex care conține Biserica Santa Chiara, ce datează din 1310 și a fost fondată de Regele Carol Robert de Anjou, pentru a doua sa soție. Au fost construite și două mănăstiri, una pentru maici și una pentru călugări. La mijlocul anilor 1700, interiorul bisericii a fost reconstruit în stil baroc, dar o foarte mare parte a bisericii a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 10 ani mai târziu a fost reconstruită în stilul gotic, original. În același complex se mai găsește Museo dell’Opera, care deține lucruri ce au supraviețuit bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial și acoperă de asemenea istoria orașului și a bisericii.

Santa Chiara Monastery - Naples

Biserica San Domenico Maggiore este situată într-o piață aglomerată din oraș și înconjurată de palate, iar o vizită la acest monument vă va purta înapoi în trecut, oferindu-vă șansa de a admira o frumoasă biserică din secolul al 13-lea. Această biserică a fost construită între 1283 și 1324, pe locul unei alte biserici din secolul 10, ale cărei rămășițe pot fi observate în interiorul clădirii.  Deși a fost renovată de mai multe ori, în 1670 a fost redecorată în stil baroc, dar în secolul al 19-lea s-a întors la stilul original, cel gotic. San Domenico Maggiore conține artă din timpul Renașterii, incluzând fresce realizate de Pietro Cavallini și chiar copii după operele lui Caravaggio și Titian.

biserica san domenico

Biserica Pio Monte della Misericordia este o biserică celebră pentru opera lui Caravaggio, „Cele șapte fapte ale milei”, motiv pentru care atrage foarte mulți turiști. Multe alte opere de artă sunt în același loc, însă cea mai cunoscută și apreciată este cea a lui Caravaggio. Pio Monte della Misericordia este și o instituție caritabilă, fondată la începutul anilor 1600, care funcționează și în zilele noastre.

Din punct de vedere culinar, Napoli este sinonim cu pizza, mâncare ce își are originea în oraș. Muzica napoletană este și ea renumită, aici fiind inventate chitara romantică și mandolin. Nici iubitorii sportului nu vor fi dezamăgiți de o calatorie la Napoli. Ei pot vizita celebrul stadion San Paolo, gazda renumitei echipe de fotbal SSC Napoli, dublă campioană a Italiei și câștigatoarea mai multor trofee europene.

Neapolitan Pizza with Mozzarella

Iată câte motive minunate aveți pentru a descoperi acest fascinant și istoric oraș din Italia! Dacă ați fost până acum în Napoli, vă invităm să ne povestiți despre călătoria făcută în secțiunea de comentarii! :)

Comments