etar (3)

Muzee ale satului sau sate-muzeu?

Europa înseamnă istorie și tradiţie, prin urmare nu e deloc de mirare că în mai toate ţările europene există muzee ale satului. Unele dintre ele înfiinţate special, prin strângerea la un loc a mai multor locuinţe și obiecte aduse din colţuri de ţară cu tradiţie, altele transformate prin atribuirea statutului de muzeu, dar toate la fel de interesante și inedite, mai ales în lumea tehnologizată de azi. Vă propunem mai jos cinci dintre cele mai uimitoare sate-muzeu.

1. Vlkolínec este un sat din Slovacia, atestat din secolul al XIV-lea. Din 1993, a fost introdus, împreună cu alte nouă sate din zonă, pe lista Unesco, primind statutul de localitate conservată. In Vlkolínec, casele mici din lemn, decorate cu diferite obiecte tradiţionale, clopotniţa de lemn din secolul al XVIII-lea și capela în stil baroc păstrează farmecul satului de odinioară. Dacă adăugăm faptul că oamenii locului își continuă activităţile de zi cu zi printre turiști, nu ne rămâne decât să vă recomandăm cu căldură o vizită aici, este locul ideal pentru clipe de liniște și atmosferă pitorească.

vlkolinec (1) vlkolinec (4)vlkolinec (3)

2. O altă localitate conservată inclusă pe lista Unesco, de data asta însă din Ungaria, este Hollókő. Satul a cunoscut o istorie zbuciumată, de la construirea castelului Hollókő, în secolul al XIII-lea, până la numeroasele incendii care au afectat structura din lemn a caselor. Aceeași atmosferă pitorească și senină vă întâmpină pe fiecare străduţă, fie că vă plimbaţi printre cele 55 de case protejate, fie că admiraţi exponatele din Muzeul Satului, din Casa Tesătorilor sau din Muzeul Păpușilor, fie că vizitaţi Castelul sau biserica romano-catolică.

 Holloko (2)

3. Holašovice din Cehia este un alt sat-muzeu înscris în patrimonial Unesco. Atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, satul a fost devastat de ciuma bubonică de la mijlocul secolului al XVI-lea, căreia i-au supravieţuit doar doi locuitori. Ulterior, a fost repopulat cu coloniști aduși în principal din Bavaria și Austria. Holašovice este un sat tipic boem, cu case din cărămidă, datând din secolele XVIII-XX, construite în stil baroc. In centrul satului, se găsește o capelă din secolul al XVIII-lea.

Holloko (1)

4. Un alt exemplu de sat-muzeu din Unesco este și Gammelstad, din Suedia. Satul are în centru o biserică din secolul al XV-lea, înconjurată de 424 de case din lemn, tipice pentru localităţile care se găseau odinioară în toată Scandinavia de nord. Interesant este că toate casele acestea serveau ca adăpost doar duminica, pentru credincioșii veniţi la slujbă din alte locuri, în restul timpului ele fiind nelocuite.

Gammelstad

5. Construit în 1963 pentru a promova obiceiurile și tradiţiile din timpul Renașterii bulgărești, complexul muzeal de la Etar, Bulgaria, este un exemplu de muzeu al satului creat cumva artificial. Asta nu înseamnă însă că este mai puţin spectaculos. Dimpotrivă, el adăpostește, pe o suprafaţă de aproximativ 7 hectare, numeroase case tradiţionale, pe două niveluri, plus o moară de apă, un turn cu ceas și nenumărate obiecte reprezentative pentru meșteșugurile rurale, de la olărit la sculptură în lemn și fierărit.

etar (1) etar (4)etar (2)

Comments

O părere despre “Muzee ale satului sau sate-muzeu?

Nu se adaugă comentarii.