Moscova

Moscova, bijuteria Europei de Est

Fascinați de Rusia? Atunci nu mai stați pe gânduri și mergeți la Moscova, cu siguranță nu veți regreta! Moscova este capitala, precum și cel mai mare oraș al țării. Este de asemenea un important centru politic, cultural și științific al Europei de Est. Clasamentul Forbes 2013 clasează Moscova pe poziția a noua în topul celor mai scumpe orașe ale lumii.

Moscova este renumită pentru arhitectura sa unică, formată din diverse tipuri de clădiri istorice. Având un procent de peste 40% din teritoriu acoperit de spații verzi, Moscova ocupă o poziție de top în lume la acest capitol. Are de asemenea cea mai mare pădure din lume în interiorul granițelor sale administrative.

De-a lungul secolelor, Moscova a fost capitala unei serii de state, de la Marele Ducat al Moscovei, până la Rusia Țaristă sau Uniunea Sovietică. Orașul este considerat centrul culturii ruse, găzduind numeroși artiști ruși de prestigiu, oameni de știință sau sportivi celebri. Moscova este totodată sediul guvernului, al parlamentului si al președinției Rusiei.

Arhitectura Moscovei este renumită în întreaga lume, numeroase obiective turistice fiind de importanță mondială. Este celebră datorită Catedralei Sf. Vasile, cu elegantele sale turnuri colorate, Catedralei lui Iisus Mântuitorul sau celor Șapte Surori. Primul Kremlin din oraș a fost construit încă din secolul XII.
Kremlinul a fost reconstruit în secolul al XV-lea. Turnurile sale, precum și o serie de biserici, au fost construite de către arhitecți italieni, orașul căpătând o aură renascentistă. Începând cu sfârșitul secolului al XV-lea, Moscova a fost împânzită de numeroase structuri din piatră, precum mănăstiri, palate, ziduri, turnuri și biserici, multe dintre ele păstrându-se aproape neschimbate până în prezent.

În continuare, vă prezentăm care sunt cele mai importante atracții turistice ale acestui fascinant oraș, precum și câteva informații interesante despre acestea.

Piața Roșie

Începem, poate, cu cea mai cunoscută zonă din oraș, a doua cea mai mare piață din lume după suprafață, prima fiind Piața Tiananmen din Beijing. Aici puteți vizita unele dintre cele mai interesante monumente ale Moscovei, printre care: Kremlin, Muzeul de Istorie, Mausoleul lui Lenin, Catedrala Kazan, Catedrala Sfântul Vasile. Deși ați putea să credeți că numele pieței provine de la clădirile care o înconjoară și a căror culoare este predominant roșie, nu este chiar așa. Numele provine, de fapt, de la o transformare din „Krasivaya ploscead”, care se traduce prin piața frumoasă, și care a evoluat, apoi, spre „Krasnaia ploscead” – adică Piața Roșie.  Acest loc este perfect pentru a gusta adevărata atmosferă a Moscovei și pentru a fotografia o serie de clădiri și monumente cu arhitectură deosebită.

Piata Rosie

Catedrala Sfântul Vasile

Catedrala Sfântul Vasile este una dintre cele mai faimoase monumente ale Moscovei. Și pe bună drepate. Aceasta este o adevărată capodoperă, colorată frumos, având cupole în forma bulbilor de ceapă, făcând-o un monument unic, un lăcaș de cult celebru în toată lumea și cel mai vizitat din întreaga Rusie. Catedrala a fost construită de către Ivan cel Groaznic, pentru a celebra victoria asupra Kazanului. Catedrala Sfântul Vasile a fost terminată în 1561 și timp de 40 de ani de la construcția sa a fost cea mai mare clădire din oraș. Aceasta este construită în stil renascentist bizantin, iar arhitecții care au proiectat frumoasa clădire nu sunt cunoscuți nici până în ziua de azi. Catedrala face parte din Patrimoniul UNESCO din 1990.

catedrala sfantul vasile

Kremlinul

Un alt monument reprezentativ pentru Moscova este Kremlin, celebra fortăreațade pe malul râului Moskva. Prima oară, rolul fortăreței a fost reședința pentru marii duci din Rusia, apoi a țarilor Romanov și apoi casa liderilor sovietici precum Lenin și Stalin, iar astăzi este reședința oficială a președintelui Federației Ruse. Cu toate astea, mare parte a complexului este deschis pentru public zilnic, inclusiv Turnul cu clopot, câteva catedrale, Palatul Patriarhului și Sala armelor. Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare este un loc excelent de unde puteți admira o panoramă superbă asupra orașului, acesta fiind și cea mai înaltă clădire din Rusia, la un moment dat. Sala Armelor este, poate, cel mai important loc din acest complex fascinant, aici veți fi impresionați de colecția imensă de bijuterii, armuri, arme și relicve rusești antice.

kremlin

Metroul din Moscova

Poate o să vi se pară ciudat, dar metroul din Moscova este una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului, deoarece acesta nu numai că este foarte util și deosebit de bine structurat, dar stațiile sale sunt adevărate opere de artă. Sistemul de transport cu metroul din  Moscova este unul dintre cele mai aglomerate din lume, iar stațiile au fost proiectate în timpul lui Stalin, în ideea de a inspira oamenii aflați în drum spre muncă, acestea fiind decorate cu picturi, mozaicuri, candelabre și multe alte elemente decorative foarte frumoase. Stațiile ornate au fost ulterior cunoscute drept „palatele oamenilor”, datorită arhitecturii lor atât de extravagantă.  Unele dintre cele mai frumoase stații pe care trebuie să le vedeși neapărat dacă mergeți în Moscova sunt următoarele: Novoslobodskaya, Kievskaya, Mayakovskaya, Taganskaya, Prospekt Mira, Komsomolskaya, Novokuznetskaya și altele.

metroul din Moscova

Galeria Tretyakov

Galeria Tretyakov este cunoscută drept cea mai importantă colecție de artă rusească din lume, așadar iată încă o atracție turistică pe care nu trebuie să o ratați când ajungeți în capitala Rusiei. Istoria acestei galerii începe încă din anul 1856, când un iubitor de artă, Pavel Mikhailovich Tretyakov, a început să colecționeze operele artiștilor ruși, în ideea de a pune bazele unui muzeu, într-o zi. În 1892, acesta și-a donat întreaga colecție și, astfel, s-a deschis galeria care îi poartă numele. În cadrul galeriei, puteți admira picturi care datează din secolul 10, până în secolul 19. De asemenea, veși descoperi portrete foarte reușite ale unor personalități precum Tolstoi sau Dostoievski.

galeria tretyakov

Teatrul Balșoi

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute teatre din lume, a cărui istorie datează încă din 1776. Clădirea din prezent, însă, a fost inaugurată în 1856, în ziua în care a fost încoronat Țarul Alexandru al II-lea. Teatrul include Baletul și Opera Balșoi și sunt unele dintre cele mai vechi, cunoscute și prestigioase instituții culturale din lume.  Teatrul a fost redeschis recent, în 2011, după o renovare care a durat șase ani. Datorită renovărilor, clădirea și-a restaurat fațada istorică, dar și interiorul atât de frumos. Printre spectacolele clasice care se joacă pe scena Teatrului Balșoi se numără Carment, Lacul Lebedelor, Spărgătorul de nuci sau La Traviata, iar pentru a prinde bilete, va trebui să vă rezervați cu câteva săptămâni înainte, deoarece acestea se vând foarte repede pentru fiecare spectacol în parte.

Teatrul Balsoi

Muzeul Puskin

Muzeul acesta este cel mai mare muzeu de artă europeană din Moscova, având peste 560 000 de opera de artă. Acesta a fost deschis în 1912 și a fost redenumit după faimosul poet rus Puskin în 1937, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la moartea sa. Muzeul Puskin include opera de artă ale unor pictori faimoși precum Rembrandt, Picasso, Van Gogh, Matisse sau Gauguin. Clădirea muzeului a fost proiectată de către arhitectul Roman Klein, iar stilul arhitectural în care a fost construită este cel renascentist bizantin. În cadrul muzeului, puteți vedea și o expoziție cu artefacte aparținând egiptenilor antici, alături de o colecție Comorile Troiei cu piese care datează din anul 2500 î.Hr.

Muzeul Puskin

Parcul Gorky

Parcul Gorky este, probabil, cel mai cunoscut parc din Rusia, care se află de-a lungul râului Moskva, aproape de centrul orașului. Acesta a fost primul parc de distracții din Rusia și a reprezentat un model pentru toate parcurile construite ulterior în țară. Faima parcului se datorează și faptului că numele acestuia apare menționat într-o melodie a cunoscutei formații Scorpions, „Wind of change”. Gorky este vizitat în fiecare an de foarte mulți turiști, acesta oferind foarte multe opțiuni pentru petrecerea timpului liber, de la plimbări cu barca, până la restaurante, cafenele, cinematograf în aer liber, mașinuțe pentru cei mici și multe altele. Parcul se află în Valea Krimsky, lângă râul Moskva.

Parcul Gorky

Voi ce ați vrea să vizitați prima dată în Moscova?

Comments