Domul din Milano

Milano, capitala modei

Situat în nordul Italiei, în zona câmpiilor Lombardiei, Milano este un oraș încântător, renumit pentru casele sale de modă și pentru istoria pe care o ascunde. Mare centru turistic, Milano găzduiește de asemenea numeroase muzee, galerii de artă și instituţii culturale și de importanţă religioasă și arhitecturală deosebită.

Domul din Milano este unul dintre obiectivele majore ale orașului. El este, în fapt, o catedrală gotică impresionantă ca dimensiuni, construită de-a lungul mai multor secole, începând cu anul 1386. O fabuloasă colecţie de statui de marmură împodobește faţada sa și cele 135 de turle, în cel mai înalt punct aflându-se chiar Madunina (mica Madonă), simbol al orașului. Pinacoteca Brera este o altă atracţie importantă. Ea conţine o remarcabilă colecţie de pictură italiană, printre care opere de Caravaggio, și este situată în interiorul Palatului Brera. Castelul Sforzesco găzduiește, la rândul său, numeroase expoziţii și colecţii de artă, mai ales statui, arme și mobilier vechi, Pinacoteca sa având în patrimoniu opere celebre, cum ar fi ultima sculptură a lui Michelangelo, Rondanini Pieta, sau manuscrisul Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci. In plus, complexul castelului cuprinde și alte muzee, cum ar fi Muzeul de Instrumente muzicale sau anumite secţii din Muzeul Arheologic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orașul este celebru și pentru că aici a lucrat Leonardo da Vinci vreme de aproape două decenii, lui fiindu-i încredinţate sarcini precum pictura Fecioarei între stânci, piesă de altar pentru capela Imaculatei de la Biserica Sf. Francisc cel Mare, actualmente aflată în muzeul Luvru din Paris, sau a și mai celebrei Cina cea de Taină, de la Santa Maria delle Grazie, mănăstire dominicană inclusă pe lista mondială Unesco.

Cina cea de Taina - Leonardo da Vinci

Alte obiective turistice remarcabile din Milano sunt și: Scala, unde se desfășoară cele mai uimitoare spectacole de operă; Via Montenapoleone, cu magazinele ei cochete; Galleria Vittorio Emanuele II, considerată practic primul shopping mall din lume; Basilica di Sant’Ambrogio, dedicată patronului spiritual al orașului; Navigli, sistemul de canale din jurul orașului, astăzi folosite doar pentru irigaţii; muzeul de design Triennale din Palazzo dell’Arte; Biblioteca Ambroziană, ce conţine desene și notiţe ale lui da Vinci, precum și alte manuscrise și schiţe foarte valoroase; Palazzo Marino, un palat din secolul al XVI-lea, în care funcţionează Primăria; Stadionul Giuseppe Meazza (San Siro), unul dintre cele mai renumite stadioane de fotbal din lume; Porta Ticinese, una dintre principalele porţi ale zidului medieval; biserica San Lorenzo Maggiore, datând încă din secolele IV-V.

Galleria Vittorio Emanuele II

Bineînţeles, nu trebuie ignorat nici rolul extrem de important pe care Milano îl joacă în design-ul vestimentar și,în general, în industria modei. La urma urmei, moda face din capitala Lombardiei una dintre principalele destinaţii turistice din Europa.

Comments