Azenhas do Mar, Lisabona

Lisabona, o destinaţie ideală

Pentru o aventură uimitoare, care presupune atât istorie și cultură, cât și plimbări romantice pe malul Oceanului Atlantic, Lisabona e una dintre cele mai bune recomandări. Capitala Portugaliei este, într-adevăr, un loc aparte, ideal a fi explorat într-un sejur în care cuvintele de ordine să fie relaxare, distracţie și farmec.

Situată la vărsarea râului Tejo în Ocean, în vestul extrem al Europei, Lisabona trăiește intens, numeroase evenimente desfășurându-se aici, de la Capitală europeană a culturii 1994, până la Expo 98 sau Euro 2004, ca să le menţionăm doar pe cele cu impact major asupra dezvoltării orașului și creșterii turismului în zonă.

Propunere de traseu în Lisabona:

O plimbare prin oraș poate începe din zona Baixa (Orașul de Jos), unde se află Castelul São Jorge, datând din perioada medievală, Elevator de Santa Justa, un lift care oferă o panoramă splendidă asupra orașului, construit la început de secol XX, după un proiect de Raul Mesnier de Ponsard și Gustave Eiffel, și Catedrala Santa Maria Maior (Sé de Lisboa), o catedrală romano-catolică din secolul al XII-lea. Convento do Carmo, fostă mănăstire ridicată în secolul al XIV-lea și distrusă la marele cutremur din 1755, este un alt obiectiv de interes din apropiere, ruinele bisericii gotice iniţiale fiind printre puţinele urme încă vizibile ale dezastrului produs de cutremur.

Convento-Do-Carmo

Două construcţii incluse pe lista Unesco trebuie de asemenea vizitate, valoarea lor istorică fiind de necontestat: Mănăstirea Jerónimos, construită în stil gotic târziu, din dorinţa regelui Manuel I, respectiv Turnul Belém, un turn fortificat de la începutul secolului al XVI-lea, cu rol important în descoperirile maritime portugheze din Epoca Descoperirilor și în supravegherea intrărilor în port.

Plimbarea poate continua cu cel mai vechi cartier, Alfama, aflat în apropierea râului Tejo, cu străduţe înguste, pline de farmec, pe care puteţi colinda ore în șir. Piaţa Dom Pedro IV, cu coloana lui Pedro IV ȋn centru, Piața Marquês de Pombal și clădirile care marchează urbanizarea de la sfârșitul secolului XX, cu arhitectura lor deosebită, cum ar fi Turnurile Amoreiras (1985), Turnul Vasco da Gama și Oceanurium din Parque das Nações (1998) sau Centrul Cultural Belém (1991) sunt alte atracţii turistice de neratat.

Piata-Dom-Pedro-IV

Dar haideți, mai bine, să luăm pe rând obiectivele și atracțiile turistice importante din Lisabona și să vă povestim câteva lucruri interesante despre ele.

Tramvaiul 28

Începem cu unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Lisabonei: faimosul tramvai galben, care circulă prin zonele foarte frumoase și importante ale orașului, capătul fiind în piața mare din Baixa, cartierul de jos, dar trecând prin Graça, Alfama, Barrio Alto. O călătorie cu acest tramvai costă doar 1,40 euro, dar amintirile create vor fi de neprețuit. În plus, puteți face o mulțime de poze fantastice pe parcursul călătoriei, surprinzând adevărata față a Lisabonei.  Vă puteți da jos la orice stație, dar noi propunem să faceți turul întreg, care durează aproximativ 40 de minute.

tramvaiul 28

Cartierul Alfama

Acesta este cel mai vechi cartier al orasului, dar si cel mai fermecător. Alfama se întinde de la râul Tejo, până la Castelul Sao Jorge și este plin de străduțe mici, puțin întortocheate, dar acest lucru face parte din farmecul lor. De asemenea, în Alfama veți descoperi o mulțime de localuri vechi unde se cântă muzică fado, dar și biserici cu o arhitectură deosebită. Vă recomandăm să ajungeți dimineața devreme în acest cartier și să vă plimbați în voie, admirând și gustând o bucățică autentică din Lisabona, mai ales că aveți ocazia să vedeți cum femeile vând pește proaspăt chiar în fața caselor lor. Cartierul datează încă din secolul 5, când a fost locuit de vizigoți, urme ale prezenței acestora putând fi observate și astăzi. Cu toate acestea, maurii au fost cei care și-au pus amprenta asupra locului și au creat atmosfera care se mai simte încă.  Alfama este printre singurele zone din Lisabona care nu au fost afectate de cutremurul din 1755.

Alfama, Lisabona

Baixa

Acesta reprezintă „cartierul de jos” și este o zonă a orașului care a fost reconstruită după cutremurul din 1755. Baixa se întinde între Alfama, Chiado și Bairro Alto. De fapt, pentru a ajunge de aici în Bairro Alto, vă puteți folosi de faimosul Elevador de Santa Justa, construit în 1902. Baixa dispune de străzi mari, intens circulate, cafenele pline de farmec și magazine cu tot felul de produse, inclusiv suvenire interesante pentru cei de acasă. Locul cel mai important din Baixa este Praca do Comercio, o piață imensă cu o mulțime de atracții turistice și conexiuni ale autobuzelor și tramvaielor din oraș.

baixa, lisabona

Bairro Alto

Se traduce prin „cartierul de sus” și este o zonă a Lisabonei pe care nu trebuie să o ratați. Bairro Alto este plin de magazine, frizerii, restaurante și cluburi perfecte pentru a vă bucura de o seară plină de distracție în oraș. Chiar și faimosul tramvai 28 trece prin acest cartier. Bairro Alto este vechi de 500 de ani și are unele dintre cele mai interesante baruri unde puteți asculta fado. Tot în acest cartier vă recomandăm să vizitați biserica São Roque și să ajungeți în miradouro din Jardin de São Pedro de Alcântara pentru a admira una dintre cele mai frumoase panorame ale Lisabonei și pentru a face poze uimitoare, bineînțeles.

bairro alto

Mănăstirea Jeronimos

Această construcție datează încă din 1501 și se află în Patrimoniul UNESCO. Stilul arhitectural original este cel gotic, după design-ul arhitectului Diogo de Boitaca, dar construcția a încetat în 1517, la moartea acestuia, fiind reluată ulterior, în stil renascentist, sub îndrumarea lui João de Castilho și apoi a lui Diogo de Torralva, care a adus câteva influențe clasice design-ului, mănăstirea fiind terminată în 1541. Mănăstirea a fost populată de călugări până în anul 1833, iar apoi a fost folosită drept școală și orfelinat, până în 1940. Intrarea în biserică este liberă, tocmai de aceea locul este mai tot timpul aglomerat, toți turiștii venind pentru a admira această capodoperă istorică și arhitecturală a Lisabonei. Cu toate acestea, pentru a vizita mănăstirea, va trebui să plătiți în jur de 10 euro.

Manastirea-Jeronimos

Turnul Belém

Așa cum am menționat și mai sus, acesta este un monument care datează din 1514-1519, un turn fortificat care a avut un rol important în descoperirile maritime portugheze din Epoca Descoperirilor. UNESCO l-a inclus pe lista patrimoniului mondial și este unul dintre cele mai cunoscute și fotografiate monumente din Lisabona. Torre de Belém este înconjurat din trei părți de ocean și stilul arhitectural care îl caracterizează este unul unic, cu influențe maure, dar și gotice, venețiene și bizantine. Cel care a proiectat turnul este Francisco de Arruda, pentru Manuel I. Dacă aveți timp, vă recomandăm să mergeți și la Centrul Cultural din Belém, unde puteți vizita și Muzeul Design-ului.

Turnul Belem

Catedrala Sé

Sé de Lisboa sau Santa Maria Maior de Lisboa este o biserică romano-catolică, cel mai vechi lăcaș de cult din Lisabona, precum și sediul Arhiepiscopiei. Construcția catedralei a început în 1147 și de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări, fiind combinate diferite stiluri arhitecturale, inclusiv cel roman, gotic, baroc, neoclasic. Catedrala este inclusă pe ruta tramvaiului 28, fiind unul dintre principalele puncte de atracție. Catedrala este impozantă, interiorul său este superb și cu siguranță merită cel puțin o vizită în timpul vacanței din capitala Portugaliei.

Santa Maria Maior, Lisabona

Castelul São Jorge

Castelul São Jorge este o construcție veche, fortificată, care se află în cartierul Alfama, pe un deal foarte înalt, oferind o vedere superbă asupra orașului și a râului Tejo. Castelul datează din secolul al VI-lea, însă mare parte a fost distrusă în timpul cutremurului din 1755 și reconstruită apoi. Cu toate acestea, mai sunt câteva ziduri de apărare și turnuri din construcția originală. Complexul care cuprinde și castelul este un loc perfect pentru a petrece câteva ore bune în Lisabona fără a vă plictisi deloc, deoarece aici puteți descoperi și ruinele Palatului Regal Alcácova, un muzeu, o cafenea și Casa de Leão, unul dintre cele mai bune restaurante din Lisabona.

castelul sao jorge, lisabona

Alte atracții turistice de neratat în Lisabona:

Parque das Nacoes – Parcul Națiunilor, aflat pe malul râului Tejo, a găzduit Expoziția Universală din 1998. Zona este plină de viață, având o mulțime de restaurante, magazine, cafenele și multe altele.

Oceanario de Lisboa – este cel mai mare din Europa și principalul punct de atracție din Parque das Nacoes, aflându-se în centrul acestuia. Este un loc perfect atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Miradouro da Senhora do Monte – un loc de unde vei putea face câteva fotografii superbe și de unde poți admira o altă parte o orașului.

Muzeul Plăcilor de Ceramică – azulejos, așa cum li se spune în portugheză, sunt niște plăci de ceramică decorative, pictate în mii de modele și culori deosebite. Expoziția din muzeu este impresionantă și sigur nu vă puteți plictisi aici.

Grădina Zoologică – o altă vizită interesantă pentru copii, dar și pentru adulți. Educativă și distractivă, o plimbare prin Grădina Zoologică vă va binedispune imediat.

Estádio da Luz – pentru iubitorii de sport, nu mai este nevoie de nicio introducere. Stadionul Național al Lisabonei este o atracție turistică interesantă pentru toți fanii echipei de fotbal, dar nu numai.

Cristo Rei – statuia Cristo Rei este un monument catolic, dedicat lui Iisus Hristos. Construcția a fost inspirată de Cristo Redentor din Rio de Janeiro, iar asemănările pot fi ușor observate.

Plajele din Lisabona – nu puteți pleca din capitala Portugaliei până nu faceți mărcar o plimbare pe una dintre frumoasele plaje din Lisabona. Noi recomandăm Troia, Meco, Guincho, Portinho da Arrabida, Ericeira, Praia da Adraga, Praia da Cabana do Pescador etc.

plaja lisabona

Nu ne mai rămâne decât să vă amintim că în Lisabona puteţi admira și o parte semnificativă din zidurile romane antice, precum și un impresionant apeduct pentru aprovizionarea orașului cu apă potabilă (Aqueduto das Águas Livres) și să vă urăm drum bun, cu siguranţă aveţi suficiente motive să vă doriţi să vizitaţi minunatul oraș de pe Tejo.

Apeduct

Comments

2 păreri despre “Lisabona, o destinaţie ideală

Nu se adaugă comentarii.