1

La Terre en Marche – pace, respect și aventură

Sabina și Jérȏme Bergami sunt un cuplu româno-francez. Până aici, nimic deosebit. Numai că, pasionaţi de călătorii și dornici să transmită lumii întregi un mesaj de pace între popoare și respect între culturi, cei doi au demarat aventura denumită proiectul La Terre en Marche (Terra în Mers).

Ce presupune acest proiect? Zece mii de kilometri de mers pe jos, în decurs de doi ani, în mare parte de-a lungul vechiului Drum al Mătăsii și al Viei Ignatia. De ce acest traseu? Pentru că, în ciuda caracterului său preponderent comercial, acest drum a fost și o adevărată cale de răspândire a diferitelor culturi și civilizaţii. Dorința lor e să transforme acest drum comercial într-un drum de partaj. Bagajul lor conţine, pe lângă obligatoriile rucsacuri de călătorie, două « amănunte » valoroase: pe de o parte, o punguţă cu pământ de pe cinci continente, pe de altă parte, dorinţa lor vie de a aduce lumii întregi un semn de pace și respect. Pământul care îi însoţește are atât o semnificaţie pacifistă, de prietenie între oameni, cât și una ecologistă, scopul fiind să ne reamintească tuturor că suntem hrăniţi de Pământ și că trebuie să-l protejăm și să-l respectăm.

Cum se desfășoară practic proiectul: acum cinci luni, Sabina și Jérȏme au pornit aventura lor, însoțiți fiind de două școli partenere, una din Rășinari, România, cealaltă din Toulouse, Franţa. Ei au fost de asemenea sprijiniți financiar de prieteni și familie, prin intermediul unui website de finanțare participativă. Acţiunea lor de partajare a valorilor de pace și de respect se desfășoară în principal în școli, pentru ca mesajul lor să fie sădit în inimile copiilor, ajutându-i să conceapă un viitor cu solide principii ecologiste și pacifiste. Scrisori, fotografii, filmuleţe, e-mail-uri vor fi schimbate, creându-se astfel o adevărată reţea de schimburi culturale și de prietenii.

Aventura Jerome 2 Aventura Sabina

Veneţia a fost aleasă ca punct simbolic de plecare, acesta fiind și locul natal al lui Marco Polo, care a pornit călătoria pe Drumul Mătăsii în 1272. Traseul a fost, totuși, adaptat condiţiilor moderne, dacă luăm în calcul două abateri de la principiul mersului pe jos: traversarea cu vaporul a Mării Adriatice, între Italia și Albania, și a Mării Caspice, între Azerbaidjan și Turkmenistan. Inițial traseul lor traversează: Italia, Albania, Grecia, Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirghistan si China. Actualmente, Sabina și Jérȏme sunt în Georgia, după un sejur de 3 luni în Turcia. Viza nu le permite să rămână mai mult de 3 luni, deci se vor întoarce la Ankara după alte 3 luni, pentru a relua drumul de unde l-au întrerupt.

024 jerome

Mărturii Sabina și Jérȏme din aventura cea mare

„Multe întrebări se nasc în mintea noastră pe măsură ce înaintăm – și asta mai ales atunci când rucsacul se face din ce în ce mai greu, când kilometrii devin din ce în ce mai lungi și când ora de mers nu se mai termină. De ce-am ales să fac drumul ăsta așa de lung? Ce mă împinge așa de departe și mai ales pe jos?

China e departe, într-adevăr, însă nu distanța e cea care ne-ar putea împiedica să ajungem la destinație. Din fericire, mergând găsim răspunsurile la interminabilele șiruri de întrebări care ne preocupă. Și realizăm că fiecare pas are importanța lui. Și, mai ales, că secretul e că trebuie să ne bucurăm de fiecare pas. Numai așa putem depăși efectul oboselii și al efortului fizic pe parcurs. Odată momentul critic depășit, știm ca vom putea aprecia cu adevărat aventura călătoriei cu tot ce ține de ea.

Terra în Mers e o cale unică de a ne apropia de Umanitate. Dorim să le reamintim oamenilor că doar prin întâlnirea directă putem realmente regăsi comunicarea și înțelegerea veritabile. La început eram uimiți, chiar jenați uneori, de generozitatea localnicilor. Încet-încet însă am înțeles că mesajul nostru deschide uși, atinge sensibilitatea umană și umple de bucurie inimi prin simplitatea și pertinența lui. Primim mereu încurajări. Ne întoarcem la Sursă, la Terra-Mamă: putem spune că suntem des ”hrăniți” și ”adăpați” pe drum. În orice țară în care ne-am aflat pe drum, cineva ne-a sărit în ajutor cand eram pierduți sau când căutam un loc de înnoptat.”

paine sabina 3

Mai multe despre Sabina și Jérȏme și, mai ales, despre aventura lor în desfășurare puteţi citi pe site-ul lor de drumeții.

Comments