Ankara

Ankara, între tradiţie şi actualitate

Situată în Anatolia Centrală, Ankara (în trecut, Angora) este capitala Turciei şi unul dintre cele mai mari centre comerciale şi industriale din regiune. Renumită pentru mohairul obţinut din lâna caprelor de Angora, ca şi pentru pisicile şi iepurii de Angora, Ankara este un oraş străvechi, cu numeroase situri arheologice, din diferite perioade istorice.

Deși nu se află în topul preferințelor pentru destinațiile turistice din Turcia, Ankara este un oraș surprinzător, în care poți admira o mulțime de monumente și atracții turistice foarte interesante. Orașul îmbină perfect partea sa istorică cu cea modernă, plină de clădiri de birouri și alte construcții noi. Contrastele din Ankara se vor observa la tot pasul, între tradițional-modern, sărăcie-bogăție, nou-vechi.

În continuare, îți prezentăm o serie de recomandări pentru cele mai importante atracții turistice din Ankara:

Obiective turistice Ankara

– Monumentum Ancyranum, templul lui Augustus, construit între anii 25 şi 20 î.H., după cucerirea Anatoliei Centrale de către Imperiul Roman. După moartea lui Augustus, în anul 14 d.H., a fost înscrisă pe pereţii templului o copie a textului Res Gestae Divi Augusti, considerată în prezent sursa primară a textului, întrucât originalul de la Roma s-a pierdut.

templul lui augustus

– Teatrul Roman, ale cărui ruine pot fi observate în exteriorul Cetăţii. In interiorul său s-au găsit mai multe statui romane, care au fost expuse în Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene. În această zonă încă se fac săpături, așadar pot fi descoperite noi lucruri oricând.

– Băile Romane, construite la începutul secolului al III-lea d.H., în onoarea Zeului Sănătății, Asklepion. Acestea pot fi găsite pe strada Cankir, ele extinzându-se până la Yldirim Bayazit. Ele cuprind toate părţile tipice ale băilor romane clasice: un frigidarium (cameră rece), un tepidarium (cameră caldă) şi un caldarium (cameră fierbinte).

– Drumul Roman (Cordo Maximus), descoperit de-abia în 1995.  Are 216 metri lungime şi 6,7 metri lăţime.

– Coloana lui Iulian, ridicată în onoarea vizitei Impăratului Iulian la Ankara, în anul 362. Aceasta măsoară 15 metri înălțime. Nu se află foarte departe de Templul lui Augustus, așadar poate fi vizitată atunci când ajungi în apropiere.

– Moscheea Alaeddin, cea mai veche moschee din oraş. Conform unei inscripții din interiorul moscheii, aceasta a fost terminată în anul 1178. Una dintre principalele atracții ale acestui monument este reprezentată de coloanele subțiri ale porticului. Ușile originale, cele din lemn, sunt expuse în prezent la Muzeul de Etnografie din oraș.

– Cetatea Ankara, a cărei dată exactă de construcţie nu se cunoaşte. Zidurile cetăţii cuprind 42 de turnuri pentagonale, iar castelul interior acoperă aproximativ 43 km2. Zona din interiorul şi din jurul Cetăţii este cea mai veche parte din Ankara, prin urmare conţine numeroase exemple de arhitectură tradiţională. In plus, zona a cunoscut o puternică dezvoltare din punct de vedere turistic, multe case tradiţionale turceşti fiind transformate în restaurante şi magazine de suveniruri cu parfum local.

citadela ankara

– Moscheea Ahi Elvan a fost construită în apropiere de Cetatea Ankara, din ordinul lui Ahi Elvan Mehmet Bey, între secolele XIV-XV. Construcția are o formă cilindrică, fiind construită din piatră și cărămidă. Intrarea principală prezintă o deosebită importanță pentru turiști, datorită decorațiunilor cu împletituri în piatră, iar minaretul este situat pe peretele nord-vestic.

– Moscheea Haci Bayram datează din secolul al XV-lea și a fost construită în apropiere de Templul lui Augustus. Forma moscheii este una rectangular, iar pe peretele din sud-est se găsesc două minarete, cu formă pătrată, având baza din piatră, iar restul din cărămidă. A fost restaurată masiv în secolul al XVI-lea şi este înălţată pe două niveluri. Mausoleul a fost construit în 1429, iar fațada sa principală este decorată cu marmură.

– Moscheea Yeni (Cenab Ahmet), datează din secolul al XVI-lea. Aceasta a fost ridicată de guvernatorul orașului, Cenab Ahmed Pașa, iar frumoasele detalii și decorațiuni ale acestei moschei au fost create de ucenicii arhitectului otoman Sinan Mimam. Aceasta a fost restaurată în secolul XIX și are o singură cupolă, fiind construită în stil otoman.

– Mausoleul lui Ataturk, acesta este mormântul memorial al lui Mustaga Kemal Ataturk, liderul Războiului Turc de Independență, fondatorul Republicii Turcia și primul președinte al acesteia. Mausoleul este unul dintre cele mai importante simboluri ale Turciei, având valoare istorică, dar și arhitecturală deosebită. Construcția Mausoleului a început în 1944 și are patru părți esențiale:Drumul Leilor, Piața Ceremonială, Holul de onoare (unde se află și mormântul lui Ataturk) și Parcul păcii, care înconjoară monumentul.

mausoleul ataturk

– Hanul Suluhan (Hasapasa Han), de la începutul secolului al XVI-lea.

– Muzeul Cengelhan Rahni Koc, un muzeu de tehnologie industrială, construit în secolul XVI, dar care adăposteşte exponate industrial/tehnologice datând din 1850.

– Strada Çıkrıkçılar Yokuşu, renumită pentru caracterul ei comercial, numeroase obiecte tradiţionale putând fi achiziţionate de aici, de la covoare la produse din piele. Este locul ideal pentru a găsi suveniruri pentru cei dragi.

– Bazarul Bakırcılar Çarşısı, de unde se pot cumpăra bijuterii, covoare, antichităţi sau broderii, un alt loc perfect pentru a lua cadouri și suveniruri.

– Moscheea Kocatepe, cea mai mare moschee din Ankara. Aceasta a fost construită între anii 1967 și 1987, are niște dimensiuni impresionante și poate fi observată din orice colț al orașului. Moscheea poate adăposti 12 500 de persoane, iar caracteristicile sale cele mai importante sunt reprezentate de cele patru turle de 67 de metri, care se ridica spre cer din cele patru colțuri ale construcției, având coloane foarte frumoase, sculptate în detaliu, în piatră. Interiorul este la fel de interesant și impresionează pe oricine vizitează lăcașul de cult, indiferent de religie.

moscheea kocatepe

– Muzeul Civilizațiilor Anatoliene, o clădire impresionantă, cu o coroană de zece domuri. Acesta este un loc perfect pentru pasionații de istorie, întrucât aici pot fi admirate o serie de exponate care datează încă din Epoca de Piatră. Una dintre cele mai interesante expoziții ale muzeului este reprezentată de lucrurile găsite la situl arheologic Catal Huyuk, descris, uneori, ca fiind cea mai veche comunitate umană din lume. Muzeul mai are exponate care datează din era Neolitică, precum și din alte perioade istorice extrem de importante.

Comments