Piata Independentei, Kiev

Kiev, minunea Ucrainei

Unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa de Est, atestat documentar încă din secolul al V-lea, Kiev este capitala şi unul dintre cele mai importante centre economice, ştiinţifice şi culturale ale Ucrainei. Puternic afectat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kiev este în prezent un amestec exotic de vechi şi nou, epoca sovietică punându-şi destul de evident amprenta asupra aspectului general al capitalei Ucrainei, fără să şteargă, însă, în totalitate, obiectivele și monumentele cu valoare istorică.

Atracţii turistice Kiev

Strada Khreshchatyk, pietonală în weekend-uri şi extrem de animată.

strada Khreshchatyk

Maidanul Nezalezhnosti, denumit şi Piaţa Independenţei, loc de manifestare pentru adunări civice diverse.

Strada Andriyivsky, mărginită de numeroase magazine de suveniruri, restaurante, galerii de artă şi muzee. La capătul ei, se găseşte Biserica Sf. Andrei, din secolul al XVIII-lea.

Biserica Sf Andrei, Kiev

Mănăstirea medievală Sf. Chiril (Кирилівський монастир), fondată în 1140 şi reconstruită în secolul al XVIII-lea.

Zoloti Vorota, o reconstrucţie din anul 1982 a Porţii de Aur a Kievului, excelent prilej de a afla mai multe despre zidurile oraşului.

Poarta de Aur, Kiev

Peşterile de aproape sau Peşterile Sf. Anton (Ближні печери), o reţea de tuneluri cu lungimea totală de 383 metri.

Peşterile de departe (Дальні печери), un coridor subteran de 293 metri, care cuprinde trei biserici şi relicvele mai multor sfinţi.

Parcul Mariyinsky, unde sunt situate Podul Îndrăgostiţilor şi Palatul Mariyinsky.

Palatul Mariinsky, Kiev

Turnul de Televiziune din Kiev, înalt de 385 metri, ridicat în 1973.

Catedrala Adormirii, principalul edificiu al mănăstirii din peşteră, Pechersk Lavra, fondată în 1077.

Fortificaţia Pechersk Lavra, un sistem de ziduri, turnuri şi alte construcţii menite să apere mănăstirea din peşteră, printre care cele mai cunoscute sunt: Turnul de Sud-vest (Turnul Ivan Kuschnik), Turnul de Sud (Turnul Orologiului, 1818), Turnul de Nord (Turnul Picturii), Turnul de Est (cu biserica Sf. Onofrei) şi Poarta de Intrare (1840).

Kiev-Pechersk Lavra

Muzeul Cernobâl (Національний музей Чорнобиль), foarte impresionant.

Clopotniţa Mănăstirii Mari (Велика Лаврська дзвіниця), construită în secolul al XVIII-lea, înaltă de 96,5 metri.

Biserica Sf. Treime (Троїцька Надбрамна церква), construită la începutul secolului al XII-lea şi renovată de mai multe ori de-a lungul istoriei, înfăţişarea ei actuală fiind în stil baroc ucrainian.

Kiev Ucraina

Biserica Tuturor Sfinţilor (Всіхсвятська церква), construită la sfârşitul secolului al XVII-lea, în stil baroc ucrainian, cu bogate decoraţiuni exterioare şi picturi interioare, realizate în 1905 de pictori locali.

Muzeul Comorilor Istorice ale Ucrainei (Музей історичних коштовностей України), situat într-o fostă mănăstire, cuprinde o impresionantă colecţie de pietre preţioase şi metale preţioase.

Catedrala Sf. Sofia, cea mai veche biserică din Kiev, datând din secolul al XI-lea. Este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Catedrala Sf Sofia, Kiev

Muzeul în aer liber Mamaeva Sloboda, un parc de peste 9 hectare, care prezintă natura, arhitectura şi modul de viaţă ucrainiene.

Cartierul Podil, cu străduţele sale negustoreşti pline de farmec şi un funicular spectaculos.

Catedrala Sf. Mihail, o superbă construcție cu fațada de culoare albastră, având domul de aur.

Catedrala Sf Mihail

Menţionăm de asemenea că orașul Kiev este uşor accesibil din toate colţurile lumii, fiind deservit de două aeroporturi, Aeroportul Internaţional Boryspil, situat la 36 kilometri sud-est de centru, respectiv Aeroportul Zhulyany, la doar 7 kilometri sud-vest.

Comments