Închirieri auto – cum alegem mașina potrivită?

Închirieri auto – cum alegem serviciile rent a car în călătoriile din Europa?

 

Atunci când călătorim, există situații în care cu toții apelăm la servicii de închirieri auto uneori, chiar dacă alegem ca mijloc de transport principal până la destinație avionul sau trenul. Această alegere pentru deplasare pe plan local se dovedește a fi atât o variantă economică, cât și practică pentru turiștii care doresc să nu fie limitați de un anumit program în vizitarea cât mai multor obiective turistice din zonele care înconjoară orașele.

Cum alegem mașina potrivită din oferta de servicii rent a car în Europa?

Nu există anumite reguli pe care trebuie sa le respectăm, tocmai pentru că este un serviciu care ar trebui să ne dea libertate în călătorii și nu griji suplimentare. Din acest motiv, alegerea este a noastră, în funcție de destinație, distanța parcursă, numărul de pasageri, volumul bagajelor sau costul cu consumul de combustibil, însă putem găsi tarife mai avantajoase dacă ne informăm despre procedura de rezervare.

Închirieri auto în Europa

Dintre cele mai cunoscute companii de închirieri auto din Europa amintim Hertz, AVIS, Europcar, Budget sau Sixt, dar pe lângă aspectele menționate mai sus, mai este nevoie să verificăm înainte și condițiile de asigurare, care pot fi diferite de la o companie la alta. De exemplu, în unele cazuri se poate percepe o taxă suplimentară pentru depășirea unui anumit număr de kilometri, la fiecare unitate parcursă în plus, sau pentru faptul că mașina poate fi condusă și de o a doua persoană, dar amintim și că șoferii tineri pot plăti mai mult pentru că se consideră că nu au suficientă experiență. De asemenea, nu trebuie să omitem că automobilele închiriate se iau în custodie cu rezervorul plin și se predau în aceleași condiții (altfel se va plăti la întoarcere, iar prețul/litru pentru completarea nivelului de combustibil este unul mai mare decât cel de la pompă). Tot la capitolul taxe aducem în discuție și garanția blocată pe card, pe perioada închirierii, care se eliberează la câteva zile după returnarea automobilului.

Închirieri auto în funcție de destinație

Fie că alegem un drum de croazieră, pe autostradă, între două orașe principale, fie că avem de vizitat o destinație montană și cu teren off road, ofertele rent a car sunt foarte variate: de la automobile din clasa mică, până la SUV-uri 4X4 spațioase și puternice, obișnuite cu orice tip de teren. Ca să simplificăm alegerea serviciilor de închirieri auto, putem începe cu o informare asupra modelului de mașină ales, care la rândul lui aparține unei mărci și unei clase. Tariful de închiriere crește, de regulă, direct proporțional cu dimensiunile modelului, mărimi pe care le puteți intui ușor după următoarea clasificare:

Clasa mini, care cuprinde automobile cu cele mai mici dimensiuni: Smart, Toyota Aygo, Hyundai i10, Skoda Citigo, Volkswagen Up sau Suzuki Celerio.

Clasa mică: Toyota Yaris, Renault Clio, Dacia Sandero/Logan, Ford Fiesta, Hyundai i20, Opel Corsa, Mazda 2, Peugeot 208, Skoda Fabia sau Volkswagen Polo.

Clasa compactă: Toyota Auris, Ford Focus, Opel Astra sau Renault Megane.

Clasa medie: Ford Mondeo, Opel Insignia sau Volkswagen Passat.

Clasa mare: Audi A6, Mercedes E-Class sau BMW Seria 5.

SUV/Crossover: maşini capabile pe şosea şi pe macadam, precum Hyundai Tucson, Nissan Qashqai sau Dacia Duster.

Toate aceste modele asigură o călătorie placută în orice destinație, diferențele dintre ele constând în caracteristici tehnice și dotări opționale. Dacă la specificații tehnice, de regulă, prețul închirierii reflectă dimensiunile, valorile de consum, puterea motorului, tipul cutiei de viteze (automată sau manuală) și confortul oferit, la capitolul dotări opționale putem întâlni GPS, suport pentru schiuri și biciclete, scaun pentru copil, Internet sau chiar un șofer.

Închirieri auto Dubai

Dacă intenționăm să închiriem un automobil în Dubai, avem posibilitatea să alegem de la Toyota Yaris până la Mercedes ML, sau chiar modele din clasa de lux, precum Ferrari, Lamborghini sau Aston Martin. Fiind un oraș al recordurilor, nu trebuie să vă așteptați neapărat la tarife mari pentru aceste servicii, dar se poate ajunge ușor la prețuri piperate, în funcție de alegerea fiecăruia, fiind locul în care puteți închiria chiar și mașini exotice, produse în serie limitată. Ce trebuie să mai știti despre traficul orașului Dubai este că numărul posesorilor de automobile de pe plan local poate fi usor de înțeles prin raportul 541 mașini la 1000 de locuitori, o valoare care le depășește pe cele din New York, Londra sau Singapore.

Din momentul în care Dubai a devenit un centru urban cu o dezvoltare atât de dinamică, trebuie să vă așteptați la o infrastructură de drumuri foarte bine dezvoltată, care a avansat rapid pentru a evita traficul congestionat. Transportul public local include atât tramvaie, autobuze sau metrou, cât și porturi pentru agrement. Amintim aici, la infrastructura de transport și aeroportul internațional din oraș, cel mai aglomerat punct de tranzit aerian din lume, pentru pasageri.

Închirieri auto Barcelona

Barcelona este un oraș mare, dar sistemul de transport public modern și extins ne permite să ajungem oriunde, în cel mai scurt timp posibil. Metrou, autobuze și tramvaie rulează frecvent până noaptea târziu, iar în afară de aceste mijloace mai există și telegondole, funiculare, căi ferate, autobuze supraetajate, taxiuri, trenuri locale, autobuzele de noapte și alte sisteme de transport. Programul metroului spaniol se desfașoară după următorul orar:

• Duminică-Joi: 05:00-24:00
• Vineri: 05:00-02:00
• Sâmbătă: 24h
• Program de 24h de asemenea mai este pe 1 Ianuarie, 24 Iunie, 15 August si 24 Septembrie, iar pe 24 Decembrie circulă până la ora 23:00.

În ciuda acestei infrastructuri bine dezvoltate, dacă dorim să ne deplasăm mai confortabil prin împrejurimile orașului spaniol, putem apela și la o companie de închirieri auto de pe plan local: Avis, Europcar, Sixt sau Hertz, de exemplu, vin cu oferte foarte variate. În Aeroportul Girona (situat la aproape 100 km de Barcelona), la Terminalul 1 (T1) fiecare companie de tip rent a car are câte un birou, iar la Terminalul 2 (T2) există câte două birouri – unul situat în T2B și altul situat în T2C. Toate companiile de închirieri auto sunt aliniate pe un singur rând în fiecare terminal, astfel încât acestea să fie ușor de găsit.

Cu serviciile de închirieri auto din Barcelona, puteți vedea cele mai frumoase locuri și plaje mediteraneene precum Badalona, Castelldefels, Costa Brava, Costa Daurada, Pirineus și vârful Montserrat.

Închirieri auto Atena

Atena este una dintre destinațiile europene în care puteți închiria cu ușurință un automobil, pentru a vizita cât mai multe obiective turistice din Grecia. Insula Thassos, de exemplu, măsoară aproximativ 100 km și o puteți parcurge în aproximativ 3 ore cu autobuzul, dar noi recomandăm închirierea unei mașini pentru a o vizita după un program flexibil.

Închirieri auto Roma

Aeroportul Fiumicino este cel mai mare aeroport din Italia, celălalt fiind Ciampino, utilizat de companiile aeriene low cost și pentru curse charter. Asigurând suportul pentru 36 de milioane de pasageri anual, Aeroportul Fiumicino este al șaselea cel mai aglomerat aeroport din Europa, după Heathrow Londra, Charles de Gaulle Paris, aeroportul din Frankfurt, Madrid și cel din Amsterdam. Situat la 35 de kilometri de centrul istoric al orașului Roma, punctul de tranzit servește ca hub al companiei aeriene Alitalia.

Serviciile de închirieri auto pe care le puteți accesa din aeroportul Fiumicino s-au dezvoltat semnificativ datorită numărului mare de turiști care călătoresc în regiunile învecinate ale orașului Roma. Aeroportul este deservit de autostrada A91 Roma-Fiumicino, deține 6 benzi, foarte ușor de parcurs pentru turiștii care închiriază automobile în direcția stațiunilor de vacanță din jur. Există mai multe companii care oferă servicii de închirieri auto în cadrul aeroportului Fiumicino, cum ar fi Avis, Europcar, Sixt sau Hertz. Birourile de închiriere pot fi găsite ușor, în sălile de sosiri interne și internaționale ale terminalelor.

Noi vă sfătuim să vizitați inclusiv podgoriile din jurul Romei (pentru vinul Frascati), dacă tot închiriați un automobil, cu mențiunea că va trebui să conduceți responsabil (alcoolul cu șofatul nu sunt compatibile sub nicio formă) dar, în același timp, recomandăm să evitați și luna august pentru că majoritatea localurilor sunt închise în această perioadă.

Închirieri auto Dublin

Majoritatea turiștilor care apelează la servicii rent a car în Irlanda sosesc în Dublin și închiriază o mașină acolo pentru a explora minunile turistice din Insula de Smarald. Situate în terminalele de sosiri, fiecare companie de închirieri auto găzduiește propriul birou. În Irlanda se circulă pe partea stângă, autostrăzile includ două și trei benzi, cea de mare viteză, aflată întotdeauna pe partea dreaptă, fiind folosită doar pentru depășiri, dar amintim aici că limita maximă este de 120 km/h.

Șofatul în Irlanda poate deveni foarte solicitant, Dublin fiind cel mai aglomerat oraș din țară, iar traficul la orele de vârf reprezintă o adevărată provocare pentru toți conducătorii auto. Pe majoritatea drumurilor din orașe veți întâlni sensuri giratorii, sensuri unice și indicatoare rutiere care pot crea confuzie în rândul turiștilor care călătoresc pentru prima dată cu mașina în Irlanda. Amintim și de faptul că unele drumuri sunt șerpuite iar altele foarte înguste (ca o particularitate) drept pentru care recomandăm închirierea unor modele de dimensiuni mici, dacă nu este neapărat necesar un portbagaj mare.

Ca o ultimă recomandare, atunci când apelăm la servicii rent a car în Europa trebuie să mai ținem cont de un lucru: mânerul de culoare verde și cel roșu reprezintă tipul de combustibil oferit la pompă (benzină, respectiv motorină) pentru o bună utilizare a automobilului și un drum fără peripeții de natură tehnică.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *