Heraklion, Creta

Heraklion… și vacanţa începe!

A venit primăvara, v-aţi făcut planurile de vacanţă? Ce-aţi zice de o baie de soare pe minunata insulă Creta? Nu ezitaţi, Heraklion, capitala Cretei, este un oraș fondat încă din secolul al IX-lea, în care istoria și soarele își dau mâna pentru a vă oferi un sejur de vis.

Heraklion mai este cunoscut ca Iraklion și este cel mai mare oraș din Insula Creta, dar și gazda celui mai important aeroport de pe insulă. De asemenea, portul din Heraklion este cel mai mare și important din Creta. Un oraș plin de istorie, dar și cu o grămadă de locuri pentru relaxare, Heraklion este una dintre destinațiile preferate de foarte mulți turiști în fiecare an. Haideți să descoperim împreună de ce, explorând toate atracțiile sale turistice!

Obiective turistice Heraklion

  • Knossos sau Cnossos – situat la doar 5 kilometri depărtare de oraș, acesta este cel mai important sit arheologic din Creta și relicva cea mai reprezentativă pentru civilizația minoică, cea care a trăit pe această insulă în trecut. Palatul Minoic din Cnossos a fost reședința regelui cretan Minos și este locul în care s-au născut celebrele legende cu minotaurul, labirintul, Dedal și Icar. Palatul datează încă din mileniul 3 î.e.n, având o vechime de două milenii. Construcția palatului este una enormă, având aproximativ 1.300 de camere, coloane și coridoare. În timpul perioadei de glorie a civilizației minoice, aici au locuit în jur de 12.000 de oameni. Cu toate că situl este foarte mare, publicul are acces la doar o parte din el, însă aceasta este suficientă pentru a vă face o idee asupra modului de viață și asupra istoriei unei civilizații fascinante.
  • knossosMuzeul în aer liber Lychnostatis, care adăpostește o varietate de exponate reprezentative pentru tradiţia din Creta. Aici puteţi vizita case tradiţionale, prese de măsline, ateliere de ceramică, grădini de cactuși, o galerie de artă, o expoziţie minerală și un teatru și vă puteţi odihni savurând o cafea la terasa din complex. Puteţi de asemenea cumpăra suveniruri de la magazinul care cuprinde o gamă variată de obiecte numai bune de adus prietenilor în semn de gânduri frumoase dintr-o vacanţă de excepţie.
  • Muzeul Arheologic – acesta este cel mai mare și important muzeu de arheologie din Grecia, adăpostind artefacte valoroase și reprezentative din perioada preistorică și istorică a întregii insule Creta, acoperind aproximativ 5500 de ani de istorie. Având obiecte și arteface din Neolitic până în epoca romană, Muzeul de Arheologie este unul dintre cele mai prestigioase din toată Europa, având chiar obiecte unice în lume, din perioada preistorică. Printre acestea, Zeiţa-șarpe (aproximativ 1600 î.H.) ocupă un loc aparte.

muzeul arheologic

  • Muzeul Nikos Kazantzakis – un muzeu dedicat vieții celebrului scriitor, care s-a născut la Heraklion. Muzeul a fost fondat în anul 1983 și conține foarte multe obiecte personale ce au fost ale lui Nikos Kazantzakis, printre care: manuscrise, stilouri, ochelari, pipe, scrisori de corespondență și altele. De asemenea, turiștii pot viziona o serie de emisiuni televizate unde scriitorul a participat, precum și o colecție de articole de ziare sau primele cărți editate ale scriitorului, din anii săi de debut. În cadrul muzeului Nikos Kazantzakis mai au loc, ocazional, expoziții temporare despre istoria literaturii grecești, se organizează diverse cluburi de lectură și alte tipuri de evenimente culturale.
  • CretAquarium – este un imens acvariu, în care pot fi admirate multe specii spectaculoase de animale marine. Turiștii se pot bucura de o adevărată aventură în care vor vedea peste 2500 de animale marine, din peste 250 de specii diferite. CretAquarium a fost creat de către membrii fostului Institut Biologic Marin din Creta, care au dorit să creeze o atracție turistică și informativă originală în Grecia. Aceștia au încercat să imite cât mai bine habitatul natural al animalelor marine pe care le au în grijă, făcând astfel posibilă studierea și obervarea îndeaproape a speciilor din Marea Mediterană pentru toți turiștii interesați. CretAquarium este o atracție turistică perfectă atât pentru adulți, cât și pentru copii.

cretaquarium

  • Fortăreața Koules – Castelul Koules este o fortăreață medievală, aflată la intrarea în portul din Heraklion și datează din secolul al XIII-lea, fiind construită de către venețieni, când au cucerit orașul. În timpul venețienilor, fortăreața a avut diverse denumiri, printre care „Castello a mare” și „Rocca a mare”, care se traduc prin „fortăreață pe mare”. Denumirea „Koules” a fost cea pe care grecii au dat-o castelului. Fortăreața Koules este construită într-un stil arhitectural venețian și nu are doar un rol turistic, deoarece aici se mai organizează diverse expoziții de artă sau concerte.

fortareata koules

  • Clădirea Loggia – această clădire se află în centrul orașului, foarte aproape de Bazilica Sfântul Marcu și de Piața Leilor. Clădirea Loggia a fost construită între anii 1626 și 1628, iar bazele acesteia au fost puse de către arhitectul Morossini. În acea perioadă, clădirea a fost folosită pentru clubul nobilimii, în Heraklion existând alte patru sedii de acest gen, dar Loggia este singura care a rezistat până în zilele noastre. Clădirea este construită în două stiluri diferite, primul nivel al acesteia fiind efectuat în stil doric, iar etajul în stil ionic. În prezent, Loggia este sediul primăriei orașului.

cladirea loggia

  • Biserica Agios Titos – aflată în spatele clădirii Loggia, Biserica Agios Titos este dedicată sfântului protector al insulei, Sfântul Titus, și este construită în secolul al X-lea. Moaștele sfântului se află în biserică, lucru care transformă biserica într-un lăcaș de cult foarte important pentru cretani. Biserica Sf Titus a fost catedrală catolică în timpul ocupației venețiene, iar în timpul ocupației turcești a fost moschee. Biserica a fost renovată de mai multe ori, ultima oară în 1922.

Biserica Agios Titos

  • Piața Leilor din Heraklion – aceasta este una dintre cele mai cunoscute și aglomerate zone din oraș, folosită în special ca punct de reper pentru întâlniri. Cea mai importantă atracție turistică din această piață este Fântâna Morossini, al cărei scop nu a fost unul strict decorativ, ci trebuia să fie o sursă de apă pentru locuitorii orașului. Fântâna a fost inaugurată în 1628, pe 25 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Marcus, protectorul Veneției.

piata leilor

Pe lângă obiectivele turistice enumerate mai sus, vă mai recomandăm să încercați și alte activități interesante în timpul unei vacanțe în Heraklion, precum: scufundări, snorkeling, plimbări cu barca, o vizită la o vinărie celebră, precum Lyrarakis, Stilianou, Douloufakis sau Domeniul Paterianakis. Experiența unei asemenea vizite va fi atât delicioasă, cât și educativă sau chiar distractivă, așadar încercați să nu ratați.

Plaje recomandate

Unul dintre principalele motive pentru care Heraklion este o destinație atât de căutată pentru vacanțele de vară este reprezentat de frumoasele sale plaje, unde vă puteți relaxa alături de persoana iubită, familie sau prieteni. Iată câteva plaje foarte frumoase pe care vi le recomandăm:

Ammoudara – perfectă pentru relaxare, dar și pentru scufundări, windsurfing sau alte sporturi pe apă.

Lygaria – foarte aproape de resortul turistic Agia Pelagia, această plajă este numai bună pentru relaxare, în special pentru familiile cu copii.

Matala – o altă plajă organizată chiar lângă niște formațiuni de rocă foarte interesante, care oferă un peisaj relaxant atunci când stați pe plajă. Matala este un loc în care puteți practica și sporturi pe apă.

Amnissos – această plajă este foarte bine organizată, fiind un loc în care vă puteți bucura, laolaltă, atât de baruri pe plajă, cât și de centre speciale pentru sporturi pe apă, umbrele pe plajă și șezlonguri.

Stalida – o plajă cu foarte multe hoteluri în preajmă, perfectă pentru a practica sporturi pe apă, dar și pentru petreceri, dacă vă interesează.

Hersonissos – una dintre cele mai cunoscute plaje din Heraklion, unde te poți bucura de petrceri, sporturi pe apă, scufundări, dar și relaxare cu familia.

plaja matala

Alte plaje pe care ți le recomandăm: Malia, Kalamaki, Tsoutsouros, Kokkini Hani, Agiofaraggo, Fodele, Agia Pelagia Psaromoura, Dermatos, Analipsi, Gouves, Karteros, Komos, Sidonia și multe altele.

Toate acestea sunt motive suficiente să vă doriţi să petreceţi un sejur minunat în uimitoarea insulă Creta. Grăbiţi-vă să vă rezervaţi bilete, vara începe cu Heraklion!

Comments

O părere despre “Heraklion… și vacanţa începe!

Nu se adaugă comentarii.