Helsinki (1)

Helsinki, capitala Finlandei

Fie că aţi decis să plecaţi în miezul iernii în căutarea lui Moş Crăciun sau în miezul verii spre Midnight Sun, o excursie în Finlanda nu poate fi completă fără a vizita şi Helsinki, capitala acestei minunate ţări nordice. Aflat în sudul Finlandei, pe malul Golfului Finic, Helsinki este un oraş care şi-a păstrat aerul de oraş nordic, dar este în acelaşi timp şi o importantă capitală europeană modernă.

Este principalul centru politic, educaţional, financiar, cultural şi ştiinţific al Finlandei, dar şi unul dintre cele mai nordice mari oraşe din Europa. Aeroportul Internaţional Helsinki este unul dintre cele mai importante aeroporturi din regiunea baltică, oraşul fiind conectat prin zboruri low cost si de linie cu numeroase destinaţii din Europa şi Asia. Helsinki este totodată şi un important port la Marea Baltică, iar transportul de pasageri cu vaporul este foarte popular. Există curse regulate cu vaporul spre Tallinn (capitala Estoniei), Turku, Vilnius, Riga, Stockholm sau Copenhaga.

Helsinki Rainbow Helsinki

Oraşul Helsinki a fost ales Capitala Mondială a Designului în anul 2012. Economist Intelligence Unit din august 2012 a plasat Helsinki pe locul 8 în clasamentul mondial al oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă. În anul 2011, revista Monocle a clasat oraşul pe prima poziţie în clasamentul său, Liveable Cities Index 2011.

Obiective turistice Helsinki

Una dintre cele mai importante atracţii turistice este Muzeul Naţional al Finlandei, cel mai mai mare muzeu al ţării. Aici se află colecţii istorice vaste, datând din perioada preistorică şi până în secolul 21. Clădirea muzeului, un castel neomedieval în stil romantic, este o atracţie ȋn sine. Alte muzee importante sunt: Muzeul Oraşului Helsinki, Muzeul Universitătii Helsinki și Muzeul de Istorie Naturală. Nu trebuie ratate nici Galeriile Naţionale Finlandeze. Muzeul Designului este dedicat atât designului finlandez, cât şi celui internaţional şi cuprinde secţiuni dedicate designului industrial, de modă sau grafic. Catedrala și Universitatea, ambele plasate ȋn centrul orașului, sunt două clădiri remarcabile ȋn stil clasic.

Finland National Museum Helsinki (2)

Nu rataţi nici fortificaţia Suomenlinna, construită ȋn secolul al XVIII-lea pe mai multe insule din apropiere, ȋn scopuri de apărare. Supranumită Gibraltarul Nordului, ea este inclusă pe lista Unesco.

South Harbor Suomenlinna Fortress

Comments