Santa Maria del Fiore, Florenta

Florenţa, capitala Toscanei

Ce poate fi mai frumos decât o vacanţă în însorita Toscană? Satele pitoreşti şi atmosfera relaxantă fac din aceasta una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia. Însă, odată ajunşi aici, nu puteţi rata o vizită în celebra Florența (în italiană Firenze), capitala şi cel mai mare oraş al regiunii.

Situată pe râul Arno, capitala Toscanei este cunoscută pentru istoria sa şi rolul important jucat în Evul Mediu și Renaştere, în mod special pentru arhitectura şi arta sa. Datorită importanţei sale, a fost considerată Atena Evului Mediu. Oraşul s-a aflat pentru o perioadă îndelungată sub conducerea Familiei Medici, care a participat major la dezvoltarea artei și arhitecturii orașului. Centrul său istoric este un magnet pentru milioane de turişti şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici întâlnim numeroase pieţe elegante, palate renascentiste, parcuri, grădini, biserici, muzee și ateliere. Toate acestea au făcut ca oraşul să fie nominalizat în anul 2007 la titlul de cea mai dorită destinaţie turistică a lumii.

Panorama-Florenta

Florența este cunoscută ca fiind ”leagănul Renaşterii” (la culla del Rinascimento) graţie monumentelor, bisericilor şi clădirilor sale. Cel mai cunoscut obiectiv din Florenţa este catedrala de tip dom din centrul oraşului, Santa Maria del Fiore, cunoscută şi ca ”Duomo”, al cărei dom a fost construit de Filippo Brunelleschi. Complexul domului cuprinde și turnul Campanile, construit parţial de Giotto, sau Baptiseriumul San Giovanni, construit în stil roman, în secolele XI-XII și considerat cea mai veche clădire a orașului.

Domul-din-Florenta

O gamă largă de colecţii de artă vă așteaptă să le vizitaţi, în mod deosebit cele ce se află în Palazzo Pitti, care cuprinde ȋn principal colecţiile familiei Medici, şi în Galeria Uffizi, care găzduiește opere celebre de Michelangelo, Leonardo da Vinci și Boticelli, fiind vizitată de 1,6 milioane de turişti anual. Palatul Strozzi este un alt obiectiv remarcabil, cu faţada sa reprezentativă pentru Renașterea timpurie. Nu rataţi nici Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din oraș, care oferă o frumoasă panoramă.

Palazzo Vecchio

Ponte Vecchio, FlorentaNu ne mai rămâne decât să amintim că numeroase personalităţi și-au legat numele de Florența, de la Leonardo da Vinci și Michelangelo, până la Dante, Galileo Galilei și Machiavelli, motive suficiente pentru a concluziona că minunatul oraș de pe Arno are o puternică influenţă ȋn arta și cultura mondială și ar trebui să îl vizitați cu prima ocazie.

Comments

O părere despre “Florenţa, capitala Toscanei

Nu se adaugă comentarii.