Dubrovnik, Croatia

Dubrovnik, Perla Adriaticii

Începe sezonul estival și ȋncă nu v-aţi făcut niciun plan? Însorita Croaţie este o destinaţie ideală, graţie coastei sale spectaculoase și patrimoniului său cultural excepţional. Dacă vreţi să vă relaxaţi pe plajele de la Marea Adriatică, dar și să vizitaţi numeroase obiective turistice, atunci o călătorie la Dubrovnik poate fi alegerea perfectă. 

Supranumit „Perla Adriaticii”, situat pe coasta dalmată, Dubrovnik a devenit o putere importantă din Marea Mediterană începând cu secolul al 13-lea. Deși a fost grav avariat de un cutremur în 1667, a reușit să-și păstreze frumoasele sale biserici, mănăstiri, palate și fântâni construite ȋn stil gotic, renascentist și baroc. Distrus parţial în anii 1990 de conflictele armate din Iugoslavia, orașul este acum în centrul unui program de restaurare majoră, coordonat de UNESCO.

Dubrovnik este un exemplu de oraș fortificat, foarte bine conservat, datând din perioada medievală târzie. Acesta are o mulțime de monumente medievale, renascentiste și baroce, plus multe altele de diverse tipuri. Haideți să descoperim, împreună, care sunt atracțiile turistice pe care trebuie să le avem în vedere în timpul unei vacanțe în oraș.

Obiective și atracții turistice în Dubrovnik:

Zidurile antice ale orașului

Centrul vechi al orașului este înconjurat de niște ziduri antice, imense, din piatră, care datează din secolul 10. Zidurile ajung chiar și la 2.5 metri înălțime, iar ca grosime, chiar și la 6 metri în anumite locuri, iar rolul lor a fost, bineînțeles, de apărare.  Acestea au o lungime de 2 kilometri, iar în timpul unei plimbări de-a lungul zidurilor, puteți admira unele dintre cele mai frumoase priveliști cu Marea Adriatică, dar și cu întregul oraș.

zidurile antice, dubrovnik

Centrul vechi

Această zonă este principalul punct de atracție din Dubrovnik. Centrul vechi se află în patrimoniul mondial UNESCO, iar când veți ajunge aici, veți înțelege de ce. O plimbare printre străduțele frumoase ale centrului vechi va însemna descoperirea unor clădiri deosebite, cu o arhitectură impresionantă, alături de cafenele cochete, restaurante de bun gust și hoteluri interesante. Vă puteți relaxa și bucura, în același timp, de o lecție de istorie pe care o veți asimila pe măsură ce vă aventurați din ce în ce mai mult în inima centrului vechi.

centrul vechi, dubrovnik

Poarta Pile

Poarta Pile este intrarea tradițională în centrul vechi al orașului, aflată în partea de vest a acestuia. Poarta a fost construită în 1537, iar pentru a ajunge la ea, trebuia parcurs un pod de lemn, care era ridicat, în fiecare seară, pentru a proteja orașul de invadatori. Atât la intrare, cât și la ieșirea din dreptul porții, veți putea admira câte o statuie a Sfântului Blaise, protectorul spiritual al orașului Dubrovnik.  Acestea au fost realizate de sculptorul Ivan Mestrovic.

poarta pile, dubrovnik

Palatul Rectorului

Palatul Rectorului este una dintre principalele puncte de atracție din centrul vechi al orașului. Acesta este o capodoperă arhitecturală și se află între Primărie, Biserica Sfântul Blaise și Catedrală. Palatul a avut rol de sediu al Guvernului, dar a fost și reședința prințului Republicii Dubrovnik. Arhitectura clădirii este, de fapt, rezultatul viziunilor mai multor arhitecți, deoarece a fost renovată și reconstruită de câteva ori de-a lungul timpului, din cauza incendiilor, exploziilor sau cutremurelor prin care a trecut. Astăzi, Palatul Rectorului are un mix de influențe gotice, renascentiste și baroce.

palatul rectorului

Mănăstirea Franciscană

Mănăstirea a fost construită inițial în anul 1337, într-un stil romano-gotic și este una dintre singurele clădiri care și-a păstrat din stilul original, după cutremurul din 1667. În cadrul mănăstirii, vă sfătuim să nu ratați farmacia, care datează din 1317 și este considerată cea mai veche farmacie din Europa aflată încă în funcțiune. Aici veți putea observa instrumentele vechi din laborator, deosebit de interesante, mai ales pentru pasionații domeniului. De asemenea, vă sfătuim să vizitati și muzeul din cadrul mănăstirii, care găzduiește alte instrumente originale din farmacia veche, o bibliotecă cu foarte multe exemplare de cărți rare și alte obiecte religioase sau artefacte ce au aparținut ordinului călugărilor franciscani.

manastirea franciscana, dubrovnik

Biserica Sfântul Blaise

Această biserică deosebită este una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul vechi al orașului. Biserica se află în Piața Luza și a fost construită pentru prima dată în secolul 14, apoi a fost reconstruită în secolul 18, deoarece cutremurul din 1667 aproape a distrus complet clădirea. Fațada este un frumos exemplu de arhitectură barocă, iar unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale bisericii este reprezentat de statuia de argint a Sfântului Blaise. Biserica este construită pe plan de cruce greacă și poartă numele patronului și protectorului spiritual al orașului.

biserica sf blaise, dubrovnik

Mănăstirea Dominicană

Această mănăstire este o altă comoară arhitecturală din Dubrovnik, construită în stil gotic-renascentist, ce adăpostește o colecție impresionantă de artă. Structura datează cam din aceeași perioadă în care au fost ridicate și zidurile fortificate ale orașului, așadar exteriorul său seamănă mai mult cu o fortăreață decât cu o construcție religioasă. În interiorul mănăstirii, puteți admira o frumoasă arcadă, construită în stil florentin, după designul arhitectului Maso di Bartolomeo.

Manastirea Dominicana

Catedrala Adormirii Maicii Domnului

Deși construcția originală a fost distrusă de cutremurul din 1667, Catedrala a fost reconstruită în stil baroc și terminată în anul 1713. Aceasta este cunoscută mai ales pentru altarele ei mari și impresionante, dintre care amintim altarul Sfântului Nepomuk, realizat din marmură violet. Catedrala este decorată cu diverse obiecte de artă remarcabile, dar cea mai importantă este pictura lui Titian, reprezentând Adormirea Maicii Domnului.  Se zvonește faptul că Richard Inimă de Leu ar fi donat o sumă de bani pentru finalizarea construcției Catedralei, în semn de recunoștință pentru salvarea sa de pe un vas care se scufunda în apropiere de insula Lokrum.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Dubrovnik

Palatul Sponza

Palatul Sponza este o superbă construcție din secolul 16, un mix de stiluri arhitecturale între cel gotic și renascentist, iar de-a lungul timpului a avut diverse roluri și întrebuințări, printre care găzduirea biroului vamal și a depozitului vamal, banca și trezoreria. Construcția palatului a fost terminată în 1522 și este printre puținele clădiri care au supraviețuit cutremurului din 1667. Pridvorul renascentist și ornamentele sculptate ale clădirii au fost create de către frații Andrijic în 1516. În prezent, Palatul Sponza găzduiește arhivele statului, o colecție remarcabilă de manuscrise care datează de aproape o mie de ani.

Palatul Sponza, Dubrovnik

Fântâna Onofrio

Fântâna este unul dintre principalele atracții turistice ale orașului Dubrovnik. Aceasta a fost construită în 1438 și făcea parte dintr-un apeduct pentru alimentarea cu apă a orașului.  Fântâna era decorată cu sculpturi frumoase, dar acestea au fost grav afectate din cauza cutremurului din 1667, rămânând doar câteva în jurul fântânii. Proiectul a aparținut arhitecților Onofrio Dell Cava și Andriuzzi de Bulbilo.

fantana onofrio

Alte locuri de văzut și vizitat în Dubrovnik:

 • Insula Lokrum
 • Insula Mljet
 • Insula Korcula
 • Portul orașului
 • Fortăreața Lovrijenac
 • Insula Lopud
 • Fortăreața Minceta
 • Muzeul Războiului Croat de Independență
 • Biserica Sf Ignatius
 • Sinagoga

Plaje recomandate în Dubrovnik:

 • Plaja Sveti Jakov
 • Plaja Copacabana
 • Plaja Lapad
 • Plaja Banje
 • Plaja Kupari
 • Plaja Stikovica

plaja in Dubrovnik

Nu rataţi ocazia unei vacanţe de excepţie ȋn Dubrovnik, un oraș ȋncărcat de istorie care vă va fascina. Profitaţi de numeroasele oferte de bilete de avion către acest oraș oferite de compania Tarom.

Comments

O părere despre “Dubrovnik, Perla Adriaticii

Nu se adaugă comentarii.