Dublin (2)

Dublin, între trecut și viitor

Situat pe malurile râului Liffey, Dublin (pe numele său irlandez Baile Atha Cliath) este capitala și principalul centru economic și cultural al Irlandei. Cele mai mari universităţi și cele mai renumite muzee din toată ţara se găsesc aici, ca și cele mai vesele și atrăgătoare pub-uri, excelente pretexte de a savura o bere Guiness ascultând o muzică irlandeză.

Oraș cultural, cu o puternică tradiţie literară, Dublin este, în același timp, un loc cu profunde semnificaţii istorice, el cunoscând, de-a lungul veacurilor, numeroase evenimente, de la cucerirea de către normanzi, în secolul al IX-lea, până la cucerirea de către englezi, în secolul al XII-lea, fiecare dintre acestea punându-și amprenta asupra Irlandei de azi.

Printre cele mai cunoscute atracţii turistice din orașul de pe Liffey se numără Catedrala St. Patrick, ridicată la final de secol XII, în cinstea Sf. Patrick, ocrotitorul Irlandei. Un alt obiectiv turistic cu valoare și semnificaţii deopotrivă religioase, istorice și arhitecturale este și Christ Church, construită încă din secolul al XI-lea. Castelul Dublin, construit în 1204 și modificat semnificativ de-a lungul timpului, un singur turn păstrându-se actualmente din forma sa medievală iniţială, este un alt obiectiv major.

Castelul Dublin Catedrala St. Patrick

Nu rataţi nici Universitatea Trinity College, fondată de regina Elisabeta la sfârșit de secol XVI, ca punct major de sprijin împotriva catolicismului, ea găzduiește o bibliotecă foarte bogată, cu manuscrise extrem de valoroase. Muzeul Naţional, Catedrala St. Mary, Custom House și podurile de piatră de peste Liffey sunt alte obiective care contribuie la măreţia capitalei Irlandei. De asemenea, în Dublin se găsesc numeroase muzee și universităţi, printre care Muzeul Irlandez de Artă Modernă și Universitatea din Dublin, fondată în secolul al XVI-lea.

Custom House Trinity College

Pe lângă partea sa istorică extrem de valoroasă, Dublin are însă și numeroase valenţe moderne, dacă e să menţionăm numai pub-urile din Temple Bar, un vechi cartier hughenot, în care numeroase galerii de artă și teatre colaborează de minune la crearea unei atmosfere boeme și pitorești. Strada comercială Grafton, fabrica de bere Guiness, podul Ha’penny sau statuia lui Molly Malone sunt alte repere moderne ale orașului.

Happeny Bridge

Dacă adăugăm că de la adevăratele cenacluri literare ţinute ad-hoc de marii scriitori ai orasului Dublin prin diferite baruri din oraș au rămas nenumărate urme, unele dintre ele expuse în Muzeul Scriitorilor, altele doar întipărite în sufletele locuitorilor, nu ne rămâne decât să vă invităm într-un periplu prin lumea minunat descrisă în cărţi de Jonathan Swift, James Joyce, William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Becket sau Seamus Heaney, ultimii patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură.

Comments