Despre Bratislava și plăcerea de a călători

Plini de încântare sunt ochii turistului rătăcitor prin Bratislava, încântare din multiple și variate motive, de la Dunărea care traversează capitala Slovaciei, până la orașul vechi, cu ale sale palate, muzee și străduţe pline de farmec. Dacă adăugăm faptul că de aici încep și Munţii Carpaţi (Carpaţii Mici), avem suficiente pretexte să ne dorim să vizităm frumosul oraș slovac.

Numeroase atracţii turistice vă așteaptă de ambele părţi ale Dunării, mare parte dintre ele putând fi admirate, pentru început, din restaurantul în formă de OZN situat chiar în vârful podului Nový Most și care oferă o superbă panoramă asupra orașului. Totuși, partea cu adevărat spectaculoasă este orașul vechi.

Bratislava

O plimbare prin orașul vechi poate începe cu admirarea catedralei în stil gotic Sf. Martin, construită între secolele XIII și XVI, situată în imediata apropiere a Dunării. Puteţi continua apoi să hoinăriţi pe străduţele mărginite de clădiri istorice uimitoare, cu faţade splendid colorate, în stiluri arhitecturale diferite, în funcţie de perioada în care au fost ridicate. Veţi ajunge destul de repede în Piaţa Veche, unde se găsește Muzeul Orașului, care funcţionează în ansamblul de clădiri ridicate în secolul al XIV-lea și care au adăpostit lungă vreme Primăria.

Catedrala Sf. Martin, Bratislava Vechea Primarie, Piata Principala, Bratislava

În apropiere se află și Poarta lui Mihail, singura poartă ce se păstrează din fortificaţiile medievale ale orașului. Nu rataţi nici Biblioteca Universităţii, Palatul Grassalkovich, construit în secolul al XVIII-lea, în stil baroc și rococo sau Palatul Primatului, unde a fost semnată, în 1805, a patra Pace de la Pressburg, între împăraţii Napoleon I și Francisc al II-lea.

Palatul Primatului, sediul guvernului orasenesc

Alte atracţii majore din Bratislava sunt Biserica Franciscană, care datează din secolul al XIII-lea, Biserica Sf. Elisabeta, supranumită Biserica Albastră, Teatrul Naţional Slovac, în stil neo-renascentist, și Casa Bunului Păstor, unde funcţionează în prezent Muzeul Ceasurilor.

Teatrul National SlovacBratislava (3)

Ultimul pe listă, dar poate cel mai important ca valoare istorică și frumuseţe, Castelul Bratislava constituie una dintre cele mai mari atracţii ale Bratislavei. Ridicat la 85 de metri peste nivelul Dunării, castelul a cunoscut numeroase modificări de-a lungul secolelor. Iniţial, pe dealul castelului a existat un oraș celtic, apoi o așezare slavă, o construcţie din piatră fiind înălţată de-abia în secolul al X-lea. Clădirea aceasta a fost și ea transformată ulterior de mai multe ori, la ea adăugându-se fortificaţii și elemente renascentiste, baroce și gotice. Din păcate, castelul a fost distrus în 1811, el rămânând în ruină până la jumătatea secolului XX, când s-a început reconstrucţia lui în stil terezian. Interiorul este și el uimitor, sala trezoreriei, sala cavalerilor sau galeria castelului recreând admirabil farmecul vremurilor de altădată.

Castelul Bratislava Castelul Bratislava Castelul Bratislava

Bratislava este, așadar, un oraș turistic plin de minunăţii. Dacă adăugăm la asta și creșterea din ultimii ani a numărului de zboruri low cost spre capitala Slovaciei, nu ne rămâne decât să vă fluturăm din mână a rămas-bun, probabil că v-aţi făcut deja bagajele.

Bratislava Bratislava

Comments