Parada pe Sambodromo

Curiozități despre Carnavalul de la Rio, cea mai cunoscută petrecere a lumii

Puc, mare iubitor de călătorii și petreceri, ne-a atras atenția că se apropie cu pași repezi Carnavalul de la Rio, catalogat drept cea mai mare petrecere din lume. Carnavalul are loc în fiecare an înainte de Postul Paștelui, iar anul acesta începe pe 5 februarie și ține până pe 10 februarie. Așa cum bine știi, cu ocazia Carnavalului, orașul Rio de Janeiro este luat cu asalt de milioane de turiști, pasionați de petreceri, aventuri noi și experiențe culturale unice.

Dacă ești interesat să afli lucruri noi despre Carnavalul de la Rio, te invităm să citești în continuare o serie de informații, care, trebuie să recunoaștem, ne-au surprins chiar și pe noi.

D’ale Carnavalului de la Rio

Știai că?…

… Prima atestare a Carnavalului datează din 1723? Pe vremea aceea, însă, nu era o sărbătoare atât de importantă, iar în 1840 a fost, de fapt, primul eveniment bine organizat. Pe atunci, Carnavalul era de forma unui bal mascat destul de liniștit, unde oamenii dansau vals și polka, urmând moda europeană.

… Carnavalul este considerat sărbătoare națională în Rio de Janeiro? Bineînțeles, la ce importanță i se dă la nivel mondial, acest aspect nici măcar nu ar mai trebui să ne mire.

… Celebrul Carnaval își are originile într-o sărbătoare portugheză, care se numea Entrudo și avea loc exact înainte de Postul Paștelui? Aceasta a ajuns în Brazilia odată cu imigranții portughezi și, conform tradiției originale, oamenii se băteau cu apă, lâmăi, noroi și chiar mâncare. Carnavalul a străbătut un drum lung până să ajungă ceea ce este astăzi.

tobe, carnavalul de la rio

… În Rio de Janeiro sunt peste 200 de școli de samba? Totuși, doar un număr redus participă la Carnavalul de la Rio, la celebra Paradă de Samba de pe Sambodromo, unde o singură școală poate avea până la 5 000 de participanți. Pentru școlile de samba, defilarea la paradă este cea mai mare onoare și fiecare alege o anumită tematică, lucrează cu grijă la costume și la spectacolul prezentat, astfel încât să impresioneze cât mai mult și să câștige competiția.

… Locuitorii orașului care vor să evite agitația provocată de Carnaval părăsesc orașul? Chiar dacă, pentru noi, experiența Carnavalului este una extraordinară și unică, se pare că unii locuitori preferă liniștea în acea perioadă, așa că cel mai bun lucru pe care îl pot face este să plece din oraș, într-o scurtă vacanță. Probabil că, dacă an de an vezi aceleași lucruri, la un moment dat te saturi și nu vrei decât să scapi de nebunia provocată de sărbătoare.

… Parada care se desfășoară pe Sambodromo este cea mai mare petrecere, unde trebuie să plătești un bilet destul de costisitor pentru a participa? Cu toate acestea, în tot orașul, aproape pe fiecare stradă, are loc câte o petrecere mai mică, celebrele „blocos”, unde nu trebuie să plătești nimic pentru a participa. Poți închiria chiar și un costum dacă dorești, dar acest lucru nu este obligatoriu. Distracția, muzica și dansul, însă, sunt. :)

Parada pe Sambodromo, Rio de Janeiro

… Carnavalul nu are loc doar la Rio de Janeiro? Sigur, acesta este cel mai important, dar, dacă vrei să participi la celebra petrecere și nu poți ajunge chiar în Rio, află că te poți bucura de eveniment și în São Paulo, Salvador, Recife, Olinda, Manaus sau Porto Alegre.

… Unele școli de samba pot cheltui chiar și milioane de dolari pentru pregătiri și costume? Acum, parcă este mai ușor să înțelegem de ce este atât de scump un bilet pentru a participa la paradă, nu-i așa? :)

… Momentul oficial de începere pentru Carnavalul de la Rio este considerat atunci când primarul orașului îi înmânează o cheie gigantă, din aur și argint, lui Rei Momo (Regelui Gras)? Acesta este unul dintre personajele cheie ale Carnavalului, fiind considerat conducătorul festivităților.

blocos in rio de janeiro

… Cei mai săraci locuitori ai orașului sunt cei care alcătuiesc majoritatea școlilor de samba? Indiferent de statut social și avere, însă, fiecare participant al Carnavalului de la Rio își aduce aportul la succesul evenimentului.

… Samba a fost, la origine, un dans rezervat doar celor din clasele sociale de jos? Acesta a apărut în 1917, primele școli de samba au fost înființate în 1928, dar se pare că abia între anii 1960 și 1970 dansul a început să câștige popularitate printre clasele sociale de mijloc și cele de sus.

… În fiecare an se încoronează Regina Carnavalului, Rainha de Bateria (Regina Tobelor, cea care conduce percuționiștii), plus câteva alte prințese? Aceste titluri sunt destul de râvnite, iar participantele se pregătesc cu foarte mult timp înainte, pentru a obține premiile.

regina carnavalului

Sfaturi utile pentru cei care participă la Carnavalul de la Rio

În cazul în care te-ai decis să mergi și să participi la cea mai mare petrecere a lumii, Puc și Fly Go au o serie de recomandări pentru tine, astfel încât să te asiguri că ai profitat din plin de ceea ce înseamnă Carnavalul de la Rio.

  • Dacă bugetul îți permite și te-ai înscris din timp, încearcă să participi chiar la parada propriu-zisă, în cadrul unui grup de samba. Închiriază-ți un costum și gustă din adevărata experiență a festivalului. Nu vei regreta!
  • Alătură-te unei petreceri din stradă, una dintre așa zisele bloco. Distracția este garantată, dansul și muzica nu lipsesc și, în plus, vei avea ocazia de a sta și a petrece printre „cariocas”, așa cum sunt cunoscuți locuitorii orașului.

Dansatori samba, Rio de Janeiro

  • Cumpără-ți bilete la unul dintre balurile care se organizează în cadrul Carnavalului. Cele mai cunoscute și elegante sunt Scalas, pentru care îți trebuie atât rezervare din timp, cât și costum special.
  • Deși securitatea a crescut în oraș, hoții de buzunare sunt încă destul de întâlniți, așadar mare grijă cu bunurile personale în timpul Carnavalului.
  • Dacă ajungi cu câteva zile înainte să înceapă Carnavalul de la Rio sau vei rămâne câteva zile după, îți recomandăm să vizitezi și cele mai importante obiective turistice din Rio de Janeiro, acest oraș fascinant.

Iată că am aflat împreună o mulțime de lucruri noi și interesante despre Carnavalul de la Rio, astfel încât nouă chiar ni s-a făcut poftă de petrecut. În plus, chiar ne-am dori să învățăm niște mișcări de samba și să facem parte din celebra paradă. Ce spui, ne întâlnim în Cidade Maravilhosa, Rio de Janeiro? :)

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *