Piata Centrala vazuta din Turnul Primariei (3)

Cracovia, printre dragoni, castele și povești

Unul dintre cele mai vechi orașe din Polonia, Cracovia este un centru economic și cultural deosebit, încărcat de istorie și spiritualitate. Din 1978, centrul istoric al orașului este inclus pe lista Unesco, un alt eveniment notabil din același an fiind numirea ca papă a lui Karol Wojtyla, arhiepiscopul Cracoviei, Papa Ioan Paul al II-lea fiind primul prelat de origine slavă din istorie care a ocupat acest post. De altfel, Cracovia este și un important centru spiritual și religios, Catedrala Wawel și bazilica Sf. Maria atrăgând anual numeroși turiști catolici și nu numai. Dacă adăugăm și că a fost Capitală Europeană a Culturii în anul 2000, avem suficiente motive să ne dorim să vizităm frumosul oraș de pe Vistula.

Numeroase monumente istorice, muzee și catedrale pot fi admirate în orașul polonez. O plimbare încântătoare ar putea urma Calea Regală, de la Biserica Sf. Florian, continuând cu Turnul de Pază (Barbacana), construit în stil gotic la sfârșitul secolului al XV-lea și apoi, pe sub Poarta Sf. Florian, turn gotic din secolul al XIV-lea, spre Piaţa Centrală. Aici puteţi vizita Bazilica Sf. Maria, construită în secolele XIII-XIV, în stil gotic, renumită pentru altarul ei de lemn, biserica Sf. Adalbert, veche de aproape un mileniu, Hala Postăvarilor (Sukiennice), în stil renascentist, cu magazine la parter și Galeria Naţională de Artă la etaj sau Turnul Primăriei, din secolul al XIII-lea, care oferă o splendidă panoramă asupra orașului vechi. De asemenea, aici puteţi admira clădirile în șir care încadrează piaţa, după care puteţi continua spre Wawel, fostă reședinţă regală, cu vedere spre râul Vistula.

Barbacana Cracovia Poarta Sf FlorianBazilica sf. Maria

Wawel e un complex format din mai multe clădiri și fortificaţii, printre care regăsim Castelul Regal și Catedrala Wawel, dar șiclădiri mai vechi,din piatră sau lemn, cum ar fi Rotunda fecioarei Maria, care datează din anul 970. Până la începutul secolului al XVII-lea, Wawel a fost sediul monarhiei poloneze, astfel că aici au avut loc numeroase încoronări și înmormântări regale. O celebră legendă este legată de acest loc: se spune că, pe dealul unde se află complexul, trăia un balaur înspăimântător, un dragon numit chiar Wawel, peste a cărui peșteră căpetenia Krakus ar fi început construcţia Cracoviei. De unde și valorificarea turistică a dragonului, devenit azi o simpatică mascotă a orașului.

Castelul Wawel (1) Castelul Wawel Catedrala Wawel

Alte atracţii turistice de neratat sunt: Muzeul Czartoryski, în care sunt expuse opere de Leonardo da Vinci și Rembrandt, Collegium Maius, cea mai veche clădire a Universităţii Jagiellone, teatrul Juliusz Slowacki, biserica Sf. Barbara,biserica Sf. Andrei și biserica Sf. Petru și Pavel, reprezentativă pentru stilul baroc.

Biserica Sf. Adalbert

Regiunea în care este situat orașul de pe Vistula oferă și alte obiective turistice importante, cum ar fi salina Wieliczka, fostul lagăr nazist de la Auschwitz sau Parcul Naţional Ojcowski. Nu ezitaţi, așadar să vă planificaţi o vacanţă în zonă. Pe aeroportul Ioan Paul al II-lea operează zboruri numeroase companii aeriene.

Hala postavarilor (Sukiennice) Piata Centrala vazuta din Turnul Primariei (1) Turnul Primariei

Admiraţi clădirile şi vizitaţi marile bisericii şi muzeele, dintre cele 28 ale orașului Cracovia, iar dacă vă rămâne timp încercați și o croazieră pe Vistula de 2-3 ore, care vă va dezvălui și restul peisajelor locale.

Comments

O părere despre “Cracovia, printre dragoni, castele și povești

Nu se adaugă comentarii.