1 Conacul Bellu Urlati (7)

Conace și case tradiţionale din România

România are și locuințe autentice frumoase, pe lângă munţi, mare, câmpii mănoase și mari orașe. Construcții țărănești sau conace boierești, ele încântă la fel de mult, prin culoare și parfum autentic. Vă prezentăm câteva dintre cele mai uimitoare astfel de case, invitându-vă la o plimbare într-o lume magică, pură.

 1. Conacul Bellu din Urlaţi, judeţul Prahova

Ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea de către Alexandru Bellu, om de cultură pasionat de fotografie, conacul Bellu din Urlaţi este o clădire extrem de frumoasă, în stil românesc tradiţional. Fiecare încăpere are farmecul ei, mobilierul și obiectele de colecţie expuse fiind deosebit de interesante și de bine conservate, de la cărţi rare la vase, de la icoane la arme vechi, tablouri valoroase sau litografii. Conacul are și o cramă, ea însăși parte de muzeu, cu numeroase vase de producere și depozitare a vinului.

Romania, Conacul Bellu Urlati Romania, Conacul Bellu Urlati

2. Culele Greceanu și Duca din Măldărești, judeţul Vâlcea

Cu denumire de origine turcească – kúla -, care desemnează case boierești înalte, construite ca locuinţe-turnuri de apărare, cele două cule de la Măldărești, Oltenia, România, au fost ridicate la începutul secolului al XVI-lea, în apropiere de Horezu. In prezent, ele alcătuiesc un complex muzeal, care redă în linii mari farmecul vremurilor de odinioară, datorită păstrării elementelor originale și expunerii mobilierului și a altor elemente decorative originale. Cula Greceanu și Cula Duca, împreună cu casa de vacanţă a ultimului proprietar al acesteia din urmă vă așteaptă așadar la o spectaculoasă lecţie de istorie.

Romania, Maldaresti - Duca manor Romania, Maldarasti - Greceanu manor

3. Castelul Sturdza de la Miclăușeni, judeţul Iași

Obiectivul turistic este construit în stil neogotic la sfârșit de secol XIX – început de secol XX, de către familia Sturdza, care a deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și apoi în România. Cladirea s-a ridicat peste ruinele unui vechi conac din secolul al XVII-lea, castelul fiind admirabil renovat în anii 2000. În prezent, el face parte, împreună cu parcul și biserica din imediata apropiere, din ansamblul mănăstirii Miclăușeni.

Romania, Conacul Sturdza Miclauseni Romania, Conacul Sturdza Miclauseni

4. Casele din Viscri, judeţul Brașov

Viscri este o localitate întemeiată de sași în România, în urmă cu aproximativ opt sute de ani, în care tradiţia se păstrează, renovarea caselor în stil modern fiind practic interzisă. Aici se găsește și o veche biserică fortificată, una dintre cele șase din Transilvania introduse pe lista patrimoniului mondial Unesco. De altfel, întreg satul seamănă cu o fortăreaţă, casele fiind unite între ele, iar porţile lor masive creând impresia unui adevărat zid de apărare.

4 Viscri fortress 4 Viscri village- windows

5. Casele tradiţionale din Ciocănești, judeţul Suceava

Declarată comună-muzeu pentru caracterul unitar tradiţional al caselor sale, comuna Ciocănești vă întâmpină cu faţade vesel colorate, împodobite cu motive tradiţionale românești. O plimbare prin localitatea de pe malurile Bistriţei Aurii este o adevărată încântare, zugrăveala exterioară cu decoraţii populare creând o atmosferă specială.

5 Ciocanesti (1) 5 Ciocanesti (2)

Comments