City Break Italia Pisa

City break în Italia: sejur de 3 zile în centrul țării

Italia este cea mai apreciată destinație din Europa, pentru city break-uri, în anul 2015. După ce am prezentat regiunile din zona de nord a Italiei, continuăm seria de articole dedicate sejurului de maxim 3 zile din această țară, pentru a descoperi împreună ce posibile argumente au stat la baza deciziei respondenților, în urma studiului din prima jumătate a anului 2015, conform căruia un city break în Italia se află pe primul loc în preferințele turiștilor din toată lumea. A doua zonă a Italiei cu care continuăm lista de atracții turistice ale acestei destinații face referire la centrul țării și cuprinde următoarele regiuni: Toscana, Umbria, Marche și Lazio.

Prezentarea regiunilor

Toscana

Dacă v-ați planificat un city break în Italia sau aveți deja bilete de avion spre această destinație, puteți alege regiunea centrală a țării, Toscana, surprinzătoare prin diversitatea sa, care se întinde de la Munții Apenini până la Marea Tireniană. Peisajele locale, patrimoniul său artistic și orașele, începând cu Florența, transformă regiunea într-una cu potențial turistic de necontesat, împreună cu orașe precum Florența (capitala regională), Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato și Siena.

 

În această regiune, natura are fețe variate, pornind de la coasta care alternează cu plajele lungi de nisip, cum ar fi Versilia, cu stânci și maluri abrupte, insulele din arhipelagul toscan, înconjurate de vegetație mediteraneană și de apa mării cu o claritate de cristal, toate acestea oferind imagini de neuitat. Puteți admira peisaje din natura pură în Alpii Apuani și în mai multe zone protejate, cum ar fi Laguna Orbetello, reprezentând adăpostul mai multor specii de păsări migratoare, inclusiv pentru egretele roz. Cu toate acestea, peisajele autentice ale regiunii sunt cele care amestecă frumusețea naturii cu activitatea milenară a omului. Uimitorul Golf Baratti și obiectivele turistice precum Vetulonia, Vulci și Pitigliano găzduiesc vestigii ale civilizației etrusce, în timp ce Roselle și Cosa evocă amintiri din Epoca Romană.

City Break Italia, Florenta

Sate medievale, orașe istorice, castele și sisteme de apărare, biserici rurale (așa-numitele pievi) și mănăstiri frumoase, cum ar fi cea de la Sant’Antimo, sunt împărțite pe întreg teritoriul iar profilurile lor stau mărețe în peisajele din Creta Senesi, Valea Orciei, Garfagnana, Chianti și Maremma. În cele din urmă, Toscana este plină de spa-uri și stațiuni termale: Montecatini, Saturnia, Montepulciano, Monsummano și Bagno Vignoni, care oferă vacanțe relaxante datorită apelor și facilităților bine dezvoltate pentru toate tipurile de tratamente.

Ce este de văzut în Toscana

Toscana găzduiește nenumărate localități uluitoare, dintre care multe protejate ca obiective turistice, incluse pe lista UNESCO. Începând cu Florența, capitala regiunii Toscana, zona este faimoasă peste tot în lume, un loc unde puteți admira un adevarat muzeu sub cerul liber, care conține monumente ca Domul cu Turnul lui Giotto; Santa Maria Novella; Palazzo Vecchio și Galeria Uffizi, cu toate capodoperele sale unice. Farmecul orașului Florența este de asemenea evidențiat de-a lungul râului Arno, pe pitorescul Ponte Vecchio și în atelierele de artizani care animă întregul oraș vechi, deci nu veți regreta dacă alegeți un city break în Florența.

City Break Italia - Florenta

O altă destinație extraordinară este Siena, cu centrul său medieval  inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și culminând cu evocatoarea Piazza del Campo de asemenea un loc special amenajat pentru celebrul eveniment Palio, o cursă de cai spectaculoasă, ce se desfășoară de două ori pe an. Pisa adună principalele monumente din Piazza dei Miracoli, printre care Turnul Inclinat, care transformă zona într-una incredibil de valoroasă din punct de vedere istoric. Pienza este orașul ideal al Renașterii”, care a fost dorit și creat de către Papa Pius al II-lea. Aranjamentul spectaculos al spațiilor și bogăția clădirilor fac din acest oraș un tezaur artistic. San Gimignano iese și el în evidență ca unul dintre orașele medievale mici din regiune, caracterizat prin turnurile și casele turn”, dar si Valea Orcia, o zonă care merită să fie menționată pentru frumusețea câmpurilor și peisajelor sale, o sursă de inspirație pentru mulți artiști ai Renașterii.

Ce este de făcut în Toscana

Toscana oferă o gamă largă de posibilități de a ne petrece vacanța, inclusiv printr-un un city break în Italia, și reușește să satisfacă toate cerințele: vacanțe „active”, sejururi de relaxare și circuite speciale care combină natura, arta și istoria. Coasta, cu alternanța sa între plaje cu nisip și zone stâncoase, împreună cu insulele din arhipelagul toscan, oferă posibilități atât pentru relaxare, cât și pentru activități fizice, precum sporturi acvatice, de la navigație și windsurfing, până la canotaj și scufundări în ale sale adâncuri bogate în floră și faună.

Cel mai bun mod de a vizita coasta și pădurile de pin verzi este cu bicicleta, iar noaptea puteți să vă distrați cu siguranță într-unul din multele locuri cu muzică bună din Viareggio, Forte dei Marmi, Porto Ercole și Porto Santo Stefano. Renumită pentru peisajele sale, Toscana este locul ideal pentru o vacanță „verde”: de la Garfagnana la Maremma, de la Casentino la Chianti – oriunde ați încerca, găsiți un loc minunat pentru drumeții, ciclism montan,sau călărie, zona fiind de asemenea plină de pensiuni tradiționale.

City break Italia

Zonele protejate ale naturii dezvăluie un relief particular, cum ar fi înălțimile abrupte ale Alpilor Apuani, Orbetello Laguna și Parcul Național Maremma, dominate de eroziunea climei mediteraneene. Trasee speciale conduc la descoperirea resurselor minerale ale regiunii, ca de exemplu Parcul Arheologic sau cel de minerit, San Silvestro, care conține istoria milenară a mineritului de pe aceste dealuri metalifere cu rute geologice din interiorul minelor sau puteți vizita prețioasele cariere de marmură albă ale Alpilor Apuani. Dacă sunteți în căutarea unui sejur relaxant, puteți petrece ceva timp într-unul din numeroasele spa-uri din regiune, fiecare cu caracteristici diferite. Încercați Saturnia, Montecatini Terme sau Monsummano, renumite pentru tratamentele sale de detoxifiere sau de regenerare și vă asigurăm că nu aveți nevoie decât de trei cuvinte „City Break Italia” pentru a descrie atmosfera relaxantă.

O mulțime de itinerarii sunt organizate și pentru a promova bucătăria locală sau vinul din zonă, prin circuite turistice care includ opriri la crame celebre și ferme cu produse tradiționale. Alimentele din această regiune sunt rustice la origine, dar gustoase și sănătoase, iar ca desert amintim: castagnaccio (tort de castane), buccellato (tort de anason) și cantucci. Toscana are un calendar bogat de evenimente culturale, religioase și folclorice, de la evenimentul de renume mondial Palio din Siena și Carnavalul Viareggio, la nenumărate alte festivaluri ce au loc în toate orașele, în Duminica Paștelui, prin urmare un sejur scurt de 3 zile in Florența ar fi ideal în această perioadă.

Umbria

Peisajele frumoase și verdele văilor aflate în bataia vântului fac din Umbria o regiune care nu va înceta niciodată să uimească. Această zonă cuprinde în principal dealuri și munți și se întinde de-a lungul bazinului central al Tibrului, al treilea râu ca lungime din Italia, fiind și singura regiune fără ieșire la litoral. Orașele principale care merită luate în calcul pentru un city break în Italia sunt Perugia (capitala regională) și Terni.

City Break Umbria Terni

Regiunea Umbria include Lacul Trasimeno, cel mai mare lac din Italia centrală. Zona are încă așezări etrusce rămase, în special în jurul provinciei Castiglione del Lago, loc în care frumusețea peisajului natural se combină cu romantismul și liniștea lacului. Pornind din această zonă, ajungem la cascada Marmore, una dintre cele mai frumoase din Europa, localizată în apropiere de Terni.

Daca ajungeți în Terni, aveți câteva atracții turistice importante de vizitat, precum: Carsulae, un oras antic roman, traversat de vechiul drum Via Flaminia, loc în care au fost descoperite clădiri publice importante și de unde se poate admira Arcul Damian, cu împrejurimile sale fascinante. Al doilea obiectiv turistic din zonă este Pădurea Dunaroba, un exemplu rar de pădure, care a existat acum 3 milioane de ani, cu trunchiuri de copaci foarte bine conservate încadrate într-un peisaj lunar.

City Break Italia Umbria Terni

Ce este de văzut în Umbria

Farmecul regiunii Umbria derivă din fuziunea sa de artă, natură, pace și liniste, sursele de inspirație din spatele dezvoltării diverselor sale localități, care cuprind capodopere renascentiste și așezări mici medievale, situate pe dealuri. Gubbio este unul dintre acestea, cel mai vechi sat din Umbria, care a atins apogeul dezvoltării sale istorice în Evul Mediu. Catedrala, Palatul Consulului, simbol al orașului, și Castelul Ducal sunt doar câteva dintre atracțiile turistice care atestă statutul locului din Umbria. Gubbio nu atrage numai vizitatori pentru artă, ci și pentru festivalurile sale spectaculoase, tradiționale, cum ar fi Corsa dei Ceri (Cursa Lumânărilor) și Palio Balestra (un concurs de arbaletă medievală, călare). 

City Break Italia Assisi Perugia

Un alt oraș celebru din Umbria este fermecătorul Orvieto, cu faimosul Dom, una dintre capodoperele artei gotice italiene și zidurile Sf. Patrick, cu mai bine de 62 metri adâncime – o mostră de inginerie pură. Spoleto, un alt oraș pitoresc, care are o istorie veche de mii de ani, încă mai păstrează imagini din trecut, în arhitectura sa medievală și renascentistă. Liniile sale de arhitectură și monumentele faimoase sunt evidențiate prin evenimente culturale internaționale, cum ar fi Festivalul Celor Două Lumi, cu momente artistice de calitate. Între artă și spiritualitate, mai este de luat în calcul și o vizită în orașul medieval Assisi – provincie foarte primitoare și plină de viață, ca și locuitorii săi, care doresc să împărtășească tradițiile lor străvechi cu turiștii. Perugia, principalul oraș din Umbria, datează din antichitate și este dezvoltat pe coline și văi, cu sate medievale răspândite. Centrul istoric abundă cu capodopere culturale și arhitecturale, aici fiind prezentă și una dintre cele mai extinse colecții muzeale din Italia. Cu centrul vibrant cultural, două universități și expoziții internaționale influente, Perugia este o atracție mare pentru turiști, care oferă de asemenea o atmosferă cosmopolită.

Ce este de făcut în Umbria

Umbria este perfectă pentru cei care iubesc natura și doresc să descopere pădurile sale, castelele, sanctuarele și pantele Muntelui Subasio. Aproape de orașul Terni, cascada Marmore atrage vizitatori din fiecare parte a Europei, nu numai pentru splendoarea apelor sale, dar și pentru posibilitățile de a practica caiac canoe și pentru itinerarii prietenoase copiilor, care includ excursii interesante și captivante.

City Break Italia Umbria Perugia

Un traseu fermecător în locuri atemporale este cel al credinței și spiritualității, mergând pe urmele Sf. Francisc din Assisi, Sf. Clare și Sf. Benedict din Norcia, unde pot fi admirate peisaje nelimitate, printr-o perspectivă atât personală, cât și în compania altor pelerini, având de-a lungul traseului multe locuri pentru cazare și pentru a încerca bucătăria locală. Pe lângă degustările de produse autentice se poate lua parte și la tradițiile si meșteșugurile vechi de prelucrare a ceramicii, sticlei și lemnului produse artizanale, cu origini antice sau Festivalul Ciocolatei din Perugia. Vizitele la presele de ulei dau posibilitatea turiștilor de a aprecia cultura de ulei de măsline de calitate, din această regiune, mândria tuturor cultivatorilor din Umbria.

Marche

Marche este o regiune preponderent formată din dealuri, dar cuprinde și partea Adriatică, cu plaje de nisip fin. Cum ar putea cineva uita întinderea lungă de nisip auriu care sărută apele cristaline din Senigallia, la apus de soare? Surprinzătoare în diversitatea sa, această regiune din centrul Italiei își arată frumusețea printre stânci și peșteri cu vedere la plaje de neuitat, dealuri încărcate de istorie și bogate în tradiții și culturi, toate pe fundalul unor peisaje de munte, cu stațiuni bine echipate pentru iubitorii de schi. Orașele din această regiune pe care le puteți lua în calcul pentru un city break în Italia sunt: Ancona (capitala regională), Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Pesaro și Urbino.

City Break Italia Ascoli

Pentru cei care iubesc natura extremă, Conero Riviera oferă peisaje uimitoare și trasee unice. Marche își protejează mediul natural prin rezervații regionale din Munții Sibillini, parcuri naționale inegalabile în oferta lor de peisaje și drumeții sau peșteri precum Frasassi, un obiectiv celebru pentru turiștii din toată Europa – de mare interes pentru speologi datorită reliefului carstic, cu peisaje subterane cu adevărat unice, având în vedere vechimea zonei. Livezi și vii cât vezi cu ochii acoperă dealurile Piceno și se extind prin Valea Esino. Regiunea cuprinde ferme care oferă ospitalitatea și gusturile autentice din trecut sau conace vechi unde puteti găsi servicii de agroturism, prezentând un mod de viață deosebit.

Ce este de văzut în Marche

Trecutul glorios al regiunii se poate încă vedea pe fațada clădirilor istorice ale orașelor medivale. Ascoli Piceno este un oraș monumental, cu un centru istoric medieval, ce include Piazza del Popolo, cu porticuri arcuite și impunătorul turn din Palazzo dei Capitani del Popolo. Vizita la diverse ateliere de meșteșugari locali, cum ar fi cele de la atelierele de vioară, atestă abilitatea și creativitatea locuitorilor orașului Ascoli. În prima duminică a lunii august, pe străzile orașului veți putea admira un festival medieval – Quintana, în care cavaleri și călăreți cu armuri se provoacă reciproc la turnir, pentru a reda atmosfera din trecut.

Ancona, un port antic cunoscut sub numele de „Poarta de Est” adăpostește monumente valoroase și o plajă primitoare, iar Catedrala San Ciriaco ridicată pe locul unei acropole antice grecești este considerată ca fiind una dintre cele mai interesante biserici medievale din Marche.

City Break Italia Ascoli Marche

Un alt oraș important pe care îl puteți vizita este Gradara, cu cetatea sa, un exemplu magnific de arhitectură medievală, militară. Pentru turismul religios, Sanctuarul de Maria di Loreto este o oprire importantă, deoarece este considerată una dintre cele mai importante destinații de pelerinaj din catolicism. Dacă vă place muzica clasică, Pesaro găzduiește anual, în luna August, două săptămâni de imersiune completă în muzica lui Gioacchino Rossini (originar din Pesaro), Festivalul de Operă devenind un eveniment de neratat pentru iubitorii de muzică clasică din toate colțurile lumii.

Ce este de făcut în Marche

Marea și munții din această regiune sunt o combinație perfectă pentru cei care iubesc mișcarea în aer liber sau în apele limpezi din rezervațiile sale naturale, activități ideale pentru un city break în Italia. La fel ca Munții Sibillini din Parcul Național Monti, Gran Sasso și Laga, parcurile regionale și rezervațiile naturale de aici oferă peisaje uimitoare, cu floră și faună importante. Aici vă veți putea bucura de imagini cu păsări rare precum vulturi aurii, șoimi Peregrine și bufnițe, în timp ce amatorii de drumeții și aventuri pot lua parte la plimbări lungi prin pădure, călărie, canotaj și ciclism montan. Puteți de asemenea să descoperiți minunile naturale, istorice și culturale, precum și gustul unor specialități din fructe locale.

Pentru cei pasionați de schi și snowboarding, munții Apenini dețin stațiuni de schi, întinse peste nouă stațiuni și trasee de schi cu distanțe și grade de dificultate diferite, iar Palatul de Gheață din Ussita va încânta toți patinatorii. În sezonul cald puteti încerca o excursie la Conero, cu obiective turistice ca Portonovo, Sirolo și Numana, ce alcătuiesc Conero Riviera, o zonă de litoral fermecător, de pe coasta italiană. De-a lungul Rivierei Conero, relieful este stâncos, cu unele zone nisipoase, dar adâncurile mării sunt bogate în specii de animale și vegetație, ceea ce face extrem de atractivă zona pentru cei care practică scufundările.
City Break Italia Ancona

În Ancona, în primele zece zile ale lunii Mai, tot orașul sărbătorește Târgul de Sf. Ciriaco, patronul spiritual al capitalei regionale. Timp de patru zile, orașul este invadat de sute de tarabe, târguri meșteșugărești, standuri de produse alimentare tradiționale, animatori și artiști pe stradă. Iubitorii de muzică bună se vor bucura de AnconaJazz, festivalul principal din Marche, dedicat acestui gen de muzică de mare succes, care atrage nume internaționale în capitala regiunii.

Lazio

Lazio este leagănul civilizației occidentale și al culturii creștine – o regiune din centrul Italiei, mărginită de Marea Tireniană și traversată de apele râului Tibru, cu un relief caracterizat în principal prin dealuri și munți, care coboară până în apropierea coastei, o destinație ideală pentru un city break în Italia. Această regiune are caracteristici diferite, dar complementare, peisaje incredibil de frumoase și orizonturi spectaculoase printre orașe ca Roma (capitala regionala), Frosinone, Latina, Rieti și Viterbo.

Villa Borghese este cel mai cunoscut parc din Roma, recomandat pentru mersul pe jos sau cu bicicleta, reprezentând o experiență de neegalat între artă (amintim aici Galeria Borghese, cu capodoperele sale), precum și natura înconjurătoare, inclusiv lacurile și copacii vechi. Lazio este o zonă plină de spa-uri, a căror istorie este legată de mai multe izvoare de apă termală, care au avut un mare succes în trecut și utilizate intens până în epoca imperială. Romanii au construit băi termale somptuoase, vestigiile lor din jurul teritoriului fiind încă bine conturate, cum ar fi Terme di Caracalla, în inima Romei. Tivoli este o altă zonă cu ape termale, dar faima sa se datorează în principal frumuseților artistice pe care le conține, cum ar fi Villa D’Este, cu fântânile sale splendide, grădini și castelul său magnific al Renașterii sau Villa Adriana, reședința veche a împăratului Hadrian.
City Break Italia Colloseum Roma
Pentru cei care preferă marea, această regiune oferă câteva localități cum ar fi Gaeta, Sabaudia, San Felice Circeo, Sperlonga și Insulele Ponza și Ventotene, iar pentru cei care iubesc lacurile se vor putea bucura de Bracciano, o întindere feerică de apă înconjurată de verdele intens al naturii înconjurătoare în apropierea unui magnific castel din secolul al-16-lea. Turiștii care preferă o plimbare pe străzile medievale din satele de pe malul lacului pot simți că aceste locuri nu sunt legate doar de Imperiul Roman, fiind prezente în diferite perioade istorice. Zona lacului Bolsena, aproape de Viterbo, este un astfel de exemplu, reprezentând cel mai mare lac vulcanic din Europa. Acest lac combină farmecul naturii luxuriante cu istoria și urmele lăsate de etrusci, romani și populațiile succesive. În cele din urmă, iubitorii muntelui nu vor fi dezamăgiți de Lazio, datorită stațiunilor de schi din Terminillo, Livata și Campo Staffi.

Ce este de văzut în Lazio

Cunoașterea regiunii Lazio este ca răsfoirea unei cărți de istorie, fiecare pagină fiind conectată printr-o serie de evenimente care au marcat-o. Roma sau „Orașul Etern” deține o serie de monumente celebre în toată lumea, precum amfiteatrul Flavian, cunoscut și sub numele de Colosseum, unde au avut loc luptele gladiatorilor. Via dei Fori Imperiali continuă itinerarul arheologic, cu un set unic de temple, bazilici, clădiri publice precum Forumul Roman, alături de vegetația luxuriantă din jur. Descoperirile arheologice și lucrările de mare valoare care au fost evidențiate în timpul săpăturilor sunt păstrate în Muzeele Capitoline, Campidoglio sau acropola din Roma Antică. Nu departe de acolo este Teatrul lui Marcellus și faimosul monument Gura Adevărului, o sculptură din marmură, legendară, situată lângă Biserica Santa Maria în Cosmedin.
Turul orașului continuă urmărind cursul Tibrului până la Castelul Sant’Angelo, unde puteți întâlni un mausoleu ridicat în cinstea împăratului Hadrian, un adăpost pentru Papa și o închisoare. De acolo, mergând pe spectaculoasa strada Via della Conciliazione, se ajunge la Vatican, sediul Statului Papal. Aici putem admira faimoasa Piazza San Pietro, cu coloane din secolul 16, modelate de Bernini și magnificul monument Capela Sixtina, cu prețioase scene din Judecata de Apoi, o altă capodoperă din secolul 16, de această dată creată de Michelangelo.
City Break Italia Lazio Roma

Roma este sediul principal al instituțiilor de stat și nu putem uita nici de clădiri, bazilici și piețe celebre, cum ar fi Piazza di Spagna cu Treptele Spaniole de Trinità dei Monti, Piazza Farnese și Piazza Navona cu Fântâna Celor patru Râuri a lui Bernini sau Fontana di Trevi, unde turiștii aruncă monede și își pun dorințe.

În apropiere de Roma este orașul Tivoli, recomandat și el pentru un city break în Italia, mai ales pentru că găzduiește două atracții turistice generoase vechi: Villa Hadrian și Villa d’Este, ambele incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dacă vorbim despre alte provincii din Lazio care oferă surprize încântătoare, mai amintim de Rieti, o comunitate bogată în urme romane și medievale, Marea Tireniana cu satele vechi sugestive și Parcul Național Circeo. O mulțime de așezări medievale și terenuri verzi și încântătoare caracterizează Tuscia și a sa capitală provincială Viterbo, cu oaze de relaxare și preparate delicioase, precum și cu patrimoniul etrusc sau itinerarul Via Francigena, care tratează vizitatorii cu peisaje superbe.

Ce este de făcut în Lazio

Lazio are pe lângă patrimoniul cultural remarcant și monumente ale naturii fantastice – în special, parcuri și rezervații naturale, precum Parcul Național Circeo, Parcul Natural Regional Castelli Romani, Grădina Ninfa și Parcul Natural Regional din Appia Antica. Aceste itinerarii prin natură atrag nenumărați turiști doritori să descopere parcuri, în care se pot admira multe specii de păsări pe tot parcursul anului, iar în Parcul Natural Regional Bracciano-Martignano, cele două lacuri sunt un punct de atracție important pentru cei care practică sporturi pe apă precum caiac canoe și alte activități care sunt pe placul dumneavostră într-un city break în Italia.

Fiuggi, Tivoli si Viterbo sunt un obiectiv turistic important pentru cei care caută tratamente de sănătate, înfrumusețare și relaxare, bine echipate, și care oferă multe facilități, iar cei care preferă munții, pe lângă vizitarea cunoscutelor stațiuni de schi Terminillo, Leonessa și Arcinazzo, pot lua parte la activități de trekking, ciclism montan, drumeții, alpinism și excursii pe vârfurile din regiune.

Cât despre Roma, așa cum orice capitală oferă tot ceea ce puteți găsi în orașele europene mari, veți mai întâlni itinerarii culturale și evenimente, expoziții si festivaluri, în plus față de frumusețile sale celebre peste tot în lume. Cele patru mari străzi romane, dedicate activității de shopping: Via Condotti, Via Frattina, Via Borgognona și Via Margutta includ magazine recunoscute la nivel internațional pentru moda „Made in Italy”!

City Break Italia Roma Lazio

În cele din urmă, pentru o călătorie completă și un city break în Italia reușit, trebuie să luați în calcul și cafenelele literare și restaurantele din piețele fermecătoare ale Centrului istoric și de pe strada Via Veneto. Cu toate acestea, Roma este mult mai mult decât atât și trebuie să fie descoperită,  fiecare colț al orașului ascunzând surprize interesante.

Bucătăria din Lazio conține arome puternice și intense, precum și mâncăruri simple și autentice. Descoperirea acestor alimente este o încântare, amintind aici spaghetele all’Amatriciana cu brânză Pecorino, spaghete Carbonara, cu ouă, Pecorino și slănină, și Rigatoni alla pajata, pentru a menționa doar câteva dintre ele.  Mai adăugăm Trastevere burta și Saltimbocca alla romana, feluri de mâncare care se regăsesc în numeroase restaurante din regiune. Nu putem uita nici de măslinele negre din Gaeta, uleiul de măsline din Sabina, de mâncarea de castane din Munții Cimini sau de vinurile de calitate care însoțesc aceste mâncăruri tradiționale, gustoase.

Sursa: site-ul oficial de turism al Italiei

Comments

O părere despre “City break în Italia: sejur de 3 zile în centrul țării

Nu se adaugă comentarii.