Acropola

Citius, Altius, Fortius la Atena

Capitală a vechei Elade și important centru cultural și istoric, Atena este un oraș spectaculos, în care cercetarea arheologică este extrem de importantă, numeroase vestigii din Antichitate putând fi admirate chiar și într-o banală plimbare pe străzile pline de farmec.

Vizitarea orașului poate începe cu cel mai cunoscut obiectiv turistic din capitala Greciei, inclus și pe lista patrimoniului mondial Unesco, Acropola, o colină sacră care a adăpostit din cele mai vechi timpuri numeroase clădiri de cult, printre cele mai importante fiind templele Partenon, construit în stil doric în secolul al V-lea î.H., și Erehteion, amândouă ridicate în cinstea zeiţei Atena, Teatrul lui Dionysos, leagăn al teatrul antic și al tragediei, și Altarul Atenei.

Atena Muzeul Acropola

Tot venind din Antichitate, la Atena puteţi vizita și Agora Atenei, centru al cetăţii antice, Agora Romană cu Turnul Vânturilor, un orologiu hidraulic din secolul I î.H., Stadionul panatenaic, construit în secolul IV î.H. și renovat pentru prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne, organizată în 1896, Templul lui Zeus din Olimp, a cărui construcţie a început în secolul VI î.H. și a fost terminată de Hadrian în 131 și din care au mai rămas 15 coloane, și Templul lui Hephaistos. Si, bineînţeles, muzeele dedicate Antichităţii, de la Muzeul Naţional Arheologic la Muzeul Benaki sau la Muzeul Orașului Atena, foarte interesante și cu un patrimoniu extrem de bogat.

Partenon Templul lui Hephaistos

Atena însă înseamnă mai mult decât istorie, astfel că, pe lângă toate vestigiile Antichităţii menţionate mai sus, puteţi vizita numeroase alte obiective turistice cu ancore în trecutul ceva mai recent. Printre acestea, cartierul Exarcheia ocupă un loc aparte, dat fiind farmecul dat de mulţimea de librari, anticari și muzicieni care îl animă. In aceeasi cheie culturală, cu multe muzee, restaurante și cafenele, dar și magazine de lux, străduţele din cartierul Kolonaki vă întâmpină cu un aer foarte șic. Alte atracţii din capitala Greciei sunt și Piaţa Syntagma, cu fostul Palat Regal, în prezent sediu al Parlamentului, dealul Lycabettus, care oferă o splendidă panoramă asupra orașului, sau cartierul Plaka, cu străduţele sale pitorești pline de magazine de suvenire și restaurante. Nu rataţi nici piaţa de vechituri Monastiraki, extrem de pitorească. Biblioteca Naţională este o altă clădire interesantă.

Templul lui Zeus din OlimpBiblioteca Nationala

Dacă adăugăm și influenţa orașului în înfiinţarea Jocurilor Olimpice Moderne și faptul că prima ediţie a acestora, din 1896, ca și ediţia din 2004, s-au desfășurat aici, nu ne rămâne decât să vă adresăm un îndemn în ton cu spiritul olimpic: Citius, Altius, Fortius… și la drum, rezervati din timp bilete de avion spre Atena!

Comments