dragon cover

China: Anul Nou Chinezesc și Festivalul Lampioanelor

China este o țară fermecătoare, fascinantă, plină de mister, tradiții interesante, orașe și monumente care atrag milioane de turiști din întreaga lume, dar și un teritoriu unde tehnologia este foarte apreciată, iar construcțiile futuriste extrem de întâlnite. În plus, festivitățile organizate cu ocazia intrării în Noul An Chinezesc sunt cu adevărat impresionante și reprezintă motivul perfect pentru a vizita unul (sau chiar mai multe) dintre frumoasele orașe ale Chinei.

Festivalul Primăverii este cel care dă startul evenimentelor pline de tradiții care marchează intrarea în noul an, 2016 fiind Anul Maimuței de Foc. Oficial, Anul Nou Chinezesc a început pe 8 februarie, iar sărbătoarea acestuia durează șapte zile, de pe 7 februarie, până pe 13. Apoi, urmează Festivalul Lampioanelor, una dintre cele mai cunoscute sărbători din Taiwan.

dragon lanternaHaide să descoperim împreună ce se întâmplă în această perioadă în China și care sunt cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita!

Festivalul Primăverii în China

Cu ocazia acestei sărbători, foarte mulți chinezi din lumea întreagă preferă să se întoarcă acasă, călătorind, alături de turiștii care sunt atrași de cultura și frumusețea Chinei, astfel că orașe precum Beijing, Hong Kong, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou, Chongqing, Wuhan, Dongguan etc. sunt luate cu asalt și extrem de aglomerate în această perioadă, însă toată forfota specifică face parte, cumva, din farmecul fiecărui loc în parte.

Înainte de finalul anului, mai exact în cea de-a douăzecea zi a ultimei luni din an, tradiția spune că oamenii trebuie să facă o curățenie generală în casă, aceasta simbolizând aruncarea ghinionului din anul care se încheie și pregătirea pentru a primi norocul din noul an. Înainte de sărbătoare, ușile caselor sunt decorate cu panglici roșii, unele cu inscripții ce conțin vorbe de duh, astfel încât să întâmpine Anul Nou cum trebuie.

an nou chinezesc

În Ajunul Anului Nou, se sărbătorește în familie. Oamenii își adună toți membrii familiei, organizează o masă cu preparate tradiționale, iar adulții obișnuiesc să ofere cadouri copiilor, în plicuri roșii. În general, cadourile sunt în bani, iar, conform tradiției, cu cât cineva este mai generos cu darul său, cu atât va fi mai bogat în anul ce vine.  După cina în familie, cei mai mulți se pregătesc să meargă la plimbare și să se oprească într-un loc numai bun pentru a admira spectacolul cu artificii, precum și parada cu Dansul Leului și Dansul Dragonului. Aceste tradiții sunt extrem de populare și au ajuns chiar peste hotare, pe unde există comunități de chinezi mai numeroase, în special în Statele Unite ale Americii, dar și în Europa, Australia sau Noua Zeelandă.

Tradiții și superstiții de Anul Nou Chinezesc

Chinezii obișnuiesc să respecte cu strictețe tradițiile specifice Anului Nou, pentru a avea parte de noroc și prosperitate pe tot parcursul anului. În primul rând, cina în familie este ceva sfânt. De asemenea, peștele nu trebuie să lipsească de la masă, decorațiunile roșii sunt întâlnite peste tot, de la casele oamenilor, până la băncile din orașe, mall-uri, clădiri oficiale și locuri importante din oraș. În China, culoarea roșie este considerată una norocoasă, așadar întreaga sărbătoare se bazează pe roșu.

De Anul Nou Chinezesc, oamenii își onorează și membrii familiei sau prietenii apropiați care nu se mai află printre ei, arătându-și respectul și aprecierea față de aceștia. De asemenea, o vizită la un templu pentru rugăciune este absolut necesară, iar plicurile roșii cu diverse cadouri sunt un alt obicei pe care toți îl respectă.

Superstiții: chinezii cred că vei avea ghinion dacă faci curățenie în casă în prima și a doua zi a Anului Nou, dacă plângi în timpul sărbătorii, dacă ceri un împrumut, dacă îți speli părul în prima zi a anului sau dacă nu porți lenjerie roșie.

dragon, china

Cu toate că sărbătoarea Anului Nou înseamnă fericire și bucurie pentru toată lumea, se pare că cei care nu au un partener de viață și au depășit vârsta maximă acceptată pentru căsătorie ( 30 de ani pentru femei și 32 de ani pentru bărbați) vor avea parte de momente stânjenitoare, în special la masa în familie, deoarece sunt considerați neîmpliniți și chiar că aduc rușine familiei. Părinții sunt foarte anxioși, încercând să le aranjeze copiilor diverse întâlniri cu posibili parteneri de viață, iar din acest motiv, o afacere înfloritoare în China este închirierea iubiților. Da, ați citit bine: a nu avea partener de viață după o anumită vârstă este considerat un lucru atât de rău, încât oamenii au ajuns să își închirieze un iubit fals sau o iubită falsă, doar pentru a avea pe cineva la masa de Anul Nou…

Unde poți sărbători Anul Nou Chinezesc?

Pe lângă China și cele mai mari orașe ale sale, festivitățile cele mai importante pentru a întâmpina Noul An Chinezesc mai au loc și în Taiwan, Singapore, Thailanda, Indonezia, Filipine, Malaezia, Macao sau Thailanda. În toate aceste locuri vei descoperi adevăratele tradiții chinezești respectate cu strictețe și vei putea gusta din fascinanta cultură a acestora, chiar dacă nu ajungi în China.

dansul dragonului

Festivalul Lampioanelor, sărbătoarea Luminii din Taiwan

Festivalul Primăverii se încheie în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinezesc, atunci când începe Festivalul Lampioanelor, care va pica pe 22 februarie anul acesta. Totuși, Festivalul Lampioanelor va începe cu mult mai devreme, prima activitate având loc în a patra zi a noului an, adică pe 11 februarie, când, în New Taipei, lampioanele vor fi decorate cu amprente, acestea fiind simbolul unicității fiecărui om în parte și a dorințelor scrise pe lampioane. Pe 14 februarie, un lampion imens va fi decorat cu amprentele a 1000 de cupluri, pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților, iar pe 22 februarie are loc cea mai mare activitate, unde peste 100 000 de lampioane sunt lansate în aer, spre cer, piesa principală din acest an fiind un lampion decorat cu fotografii superbe de prin toată lumea.  În Taiwan, lansarea de lampioane este permisă doar în Pingxi, din orașul New Taipei, iar cu toate că sărbătoarea se ține în foarte multe locuri din lume, în special din Asia, cel mai cunoscut este festivalul din Pingxi.

lampioane pe cer

Istoria Festivalului Lampioanelor

Bătrânii din Pingxi spun că Festivalul Lampioanelor își are originea în timpul Dinastiei Xing, cu mai bine de 2000 de ani în urmă. Pe vremea aceea, satele  din zonă erau tot timpul atacate de bande de hoți, iar oamenii erau forțați să se ascundă în munți, pentru a nu se întâlni ei. Cei care rămâneau în urmă să păzească satul obișnuiau să folosească „baloane de foc” pe post de semnale pentru a le transmite celorlalți că se pot întoarce la casele lor.

O altă legendă spune că Festivalul a început în timpul Dinastiei Han, când Împăratul Hanmingdi a auzit despre niște călugări care aprindeau lampioane în temple, pentru a-și arăta respectul față de Buddha, în a 15-a zi din prima lună a anului. Fiind un mare susținător al budismului, Împăratul a ordonat ca toate templele, casele și palatele regale să procedeze la fel în acea seară a lunii.

lampioane colorate

Principala activitate din cadrul Festivalului Luminii este să îți cumperi un lampion, să îți scrii cele mai mari dorințe pe el, apoi să îl lansezi spre cer, în speranța că acestea vor deveni realitate. Lansarea colectivă începe, de obicei, la 18:30 și are loc de trei ori pe oră, până la 21:30. Lansarea lampioanelor marchează sfârșitul festivităților pentru Anul Nou Chinezesc, simbolizând renunțarea la lucrurile vechi și adoptarea unei atitudini optimiste pentru viitor. Iar adevărul este că privind întregul spectacol de lumini, oricine este cuprins de o atitudine pozitivă și primește cu drag tot ceea ce anul nou îi va aduce.

Obiceiuri și activități specifice Festivalului Luminii

Cu toate că obiceiurile variază în funcție de regiune, există anumite activități pe care le fac cu toții atunci când sărbătoresc Festivalul Lampioanelor. Iată care sunt cele mai importante: în primul rând, lansarea lampioanelor se poate face fie în aer, fie pe apă, plutind, fie sunt fixate undeva sau pur și simplu ținute în mână. Oamenii mai au obiceiul de a descifra ghicitorile scrise pe lampioane, pentru a se distra, au loc diverse spectacole cu focuri de artificii, oameni îmbrăcați în costume tradiționale sau costumați în diverse personaje se plimbă printre mulțimi urcați pe picioroange, se organizează dansurile leului și dragonului și toată lumea mănâncă tangyuan, un fel de găluște rotunde, umplute cu diverse creme dulci, pe bază de zahăr brun, semințe de susan, alune, petale de trandafir, nuci sau altele. Acestea sunt prăjite sau fierte și servite, de obicei, în supă de orez, care se numește tianjiu.

galuste tanguyan

Alte locuri din China în care poți sărbători Festivalul Lampioanelor

Taiwan este o țară insulară cunoscută, oficial, cu numele de Republica Chineză. Este recunoscută de doar 23 de state, iar Taipei este sediul guvernului. Cu toate că în Pingxi se ține cel mai mare și cunoscut Festival al Lampioanelor, sunt și alte locuri în care te poți bucura de spectacolul luminilor. Iată câteva sugestii: Beijing, Shanghai, Xiamen sau Nanjing, unde are loc cel mai mare festival de acest fel din China.

templu chinezesc cu lampioane

Mai ai nevoie și de alte motive pentru a vizita China? Noi mai spunem doar atât: Marele Zid Chinezesc, Muzeul Armatei de Teracotă, Orașul Interzis, templele din China, urșii Panda, peisajele din natură, plus toate minunile fiecărui oraș în parte. O vizită în China va fi o experiență cu adevărat unică, mai ales dacă o vei face în luna februarie, când au loc toate aceste evenimente. Așadar, călătorie plăcută și nu uita să ne povestești și nouă cum a fost!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *