Catania

Catania, oraşul de la poalele Etnei

O vacanţă în însorita Sicilie poate fi o decizie foarte bună. Pe lângă numeroasele posibilităţi de relaxare, Sicilia vă aşteaptă să-i descoperiţi farmecul şi moştenirea culturală la tot pasul. Unul dintre locurile foarte uşor accesibile pentru noi, graţie zborurilor low cost de pe Aeroportul Fontanarossa, este oraşul Catania.

Catania este un superb oraş italian, situat pe coasta de est a insulei Sicilia, la malul Mării Ionice, aflat între Messina şi Siracuza. Este al doilea oraş ca mărime al insulei, după Palermo. Unul dintre motivele pentru care este cunoscut este istoria sa în materie de seisme, orașul fiind distrus de două cutremure cataclismice şi de mai multe erupţii vulcanice ale Etnei, vulcan activ ce se află în vecinătate, cea mai violentă erupţie datând din anul 1669.

Aşadar, Catania a avut o istorie milenară plină de evenimente, fiind fondată încă din secolul 8 î.e.n. Începând cu secolul al XIV-lea şi mai târziu în perioada Renaşterii, Catania a devenit unul dintre cele mai importante centre culturale, artistice si politice din Italia. În anul 1434, aici a fost înfiinţată prima universitate din Sicilia. Fiind aşezată la poalele Etnei, Catania a și beneficiat, dar a şi suferit din cauza uriaşului vulcan. Pe de o parte, erupţiile violente au distrus părţi importante ale oraşului, dar în acelaşi timp cenuşa vulcanică a făcut ca solul din regiune să fie foarte fertil.

Etna Catania Etna

Simbolul oraşului este U Liotru sau Fontana dell’Elefante, monument asamblat în anul 1736 de Giovanni Battista Vaccarini. Acesta înfăţişează un vechi elefant din lavă pietrificată, deasupra căruia se află un obelisc egiptean.

Fontana Elefante Palazzo Elefanti

Catania a fost acoperită de lavă de nu mai puţin de şaptesprezece ori în istoria sa, multe dintre monumentele sale din perioada romană şi din cea greacă aflându-se sub un strat gros de lavă. Dintre obiectivele antice care pot fi vizitate amintim: Teatrul Greco-Roman (secolul II), Odeonul (secolul III), Amfiteatrul, Apeductul si Forumul Roman. Centrul Baroc al Cataniei face parte din patrimoniul mondial Unesco, aici aflându-se Catedrala, construită ȋn secolul al XI-lea,și Abaţia Sf Agatha, ridicată ȋn 1620. Castelul Ursino, datând din secolul XIII, este o altă atracţie de top a frumosului oraș de la poalele Etnei.

Catania (2) Catania (3)

Comments

O părere despre “Catania, oraşul de la poalele Etnei

Nu se adaugă comentarii.