Casablanca

Casablanca, minunea Marocului

In ultimii ani, Marocul a devenit o destinație preferată a turiștilor europeni, grație culturii și istoriei unice precum și climei sale blânde. Casablanca („casa albă” în spaniolă) este cel mai mare oraș al țării.

Orașul este situate în partea de vest a Marocului, pe coasta Oceanului Atlantic. Este nu doar cel mai mare oraș din țară, ci cel mai mare din întreaga regiune Maghreb. Este considerat unul dintre cele mai importante metropole din Africa, atât din punct de vedere economic cât și demografic.

Casablanca este principalul port și centru industrial al Marocului. Are o populație de peste 4 milioane de locuitori. Deși capitala politică a țării este la Rabat, Casablanca este considerată capitala economică a țării. Portul Casablanca este unul dintre cele mai mari porturi artificiale din lume și cel mai mare port din Africa de Nord. Este de asemenea sediul principal al Marinei Regale Marocane.

casablanca-2

Ce puteți vizita în Casablanca?

Orașul Nou (Ville Nouvelle) ce datează din perioada franceză poate fi un punct de plecare. Acesta a fost proiectat de arhitectul francez Henri Prost și a reprezentat la vremea sa un model de oraș nou. Străzile principale radiază spre sud și est din Place des Nations Unies (anterior Piața Centrală din Anfa). Stilul architectonic întâlnit în orașul nou reprezintă combinații între arhitectura Hispano-Maură și Art Deco.

Moscheea Hassan II este un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat în Casablanca. Aceasta a fost construită după planurile arhitectului francez Michel Pinseau. Este situată pe un spectaculos promontoriu la oceanul Atlantic. Moscheea este una dintre cele mai mari și cunoscute din lume, având o capacitate de peste 100 000 de persoane. Lăcașul de cult a fost proiectat de arhitectul francez Michel Pinseau și a fost construit în onoarea fostului rege marocan Hassan II, la cea de-a 60 aniversare a sa.

Hassan II Mosque

Palatul Mohammed al V-lea este o clădire foarte frumoasă, un exemplu perfect al arhitecturii coloniale franceze. Clădirea se află în centrul orașului și mai este cunoscută ca Palatul Națiunilor Unite. Palatul adăpostește următoarele instituții: Poșta, Prefectura, Palatul Justiției, Consulatul Francez și Banca Națională.

Piața Mohammed a V-lea este zona în care se află și palatul cu același nume, fiind o zonă foarte vizitată din Casablanca. Piața este mai degrabă o grădină înconjurată de o serie de clădiri foarte interesante, construite în stilul francez. Cea mai impresionantă este Palatul de Justiție.

Catedrala Sacré Coeur se află în apropiere de Parc de la Ligue Arabe și este o biserică impozantă, albă, în care au fost îmbinate perfect stilul arhitectural european și cel marocan tradițional. Catedrala a fost proiectată de către Paul Tornon în 1930 și a fost folosită atât ca școală, cât și ca teatru sau centru cultural. În prezent, interiorul catedralei este vizitabil doar la ocazii speciale, deoarece trebuie restaurat.

MC3_4396 Casablanca Cathedral du Sacre Coeur

Muzeul Marocan al Iudaismului este singurul muzeu cu acest profil din lumea islamică, reprezentând un exemplu de toleranță între cele două religii. Acesta se află la 5 kilometri față de centrul orașului și prezintă diverse artefacte și aspecte ale vieții de zi cu zi, dar și ale tradițiilor evreilor. Printre obiectele expuse, veți putea vedea cărți Tora, lămpi Chanukah sau îmbrăcăminte tradițională.

Lusitania este cartierul evreiesc din Casablanca și cuprinde mai multe școli evreiești, orecum și sinagogi. Cea mai mare sinagogă este namarroch și se află la colțul bulevardului Rousseau cu Ibn Rochd. În acest cartier trăiesc aproximativ 5000 de persoane.

Palatul Regal este o capodoperă a arhitecturii islamice, care se află în cartierul Habous din New Medina. Aceasta este reședința principală a regelui și gazda pentru diverse evenimente importante sau recepții. Din păcate, interiorul palatului nu poate fi vizitat de către public, dar chiar și așa, tot rămâne una dintre principalele atracții turistice ale orașului.

Orașul Vechi, Medina este o zonă foarte importantă din Casablanca și foarte vizitată. Medina este alcătuit dintr-un labirint de străduțe vechi, magazine și tot felul de ateliere, iar întreaga zonă este îngrădită de zidurile vechi ale orașului. În prezent, aici se pot găsi tot felul de suveniruri, bijuterii, bunuri lucrate manual, haine, covoare etc. pe care le puteți cumpăra de la vânzătorii de pe străzile din Medina.

medina casablanca

Mahakma du Pasha este o altă clădire interesantă, cu o arhitectură deosebită. Aceasta se află în sudul cartierului Habous, în Nouvelle Medina, și are mai mult de 60 de camera decorate în detaliu, cu tavane din lemn sculptat, balustrade din fier lucrate cu grijă și podele din faianță.

Villa des Arts aflată lângă Parc de la Ligue Arabe, este o clădire art deco superbă, care dispune și de o grădină foarte frumoasă. Clădirea datează din 1930 și găzduiește expoziții de artă marocană contemporană, dar și internațională.

Parc de la Ligue Arabe este cel mai mare spațiu verde al orașului Casablanca, un loc perfect pentru relaxare și plimbări, jocuri sau cafenele de bun gust, unde vă puteți odihni. Acest loc găzduiește și parcul de amuzament Yasmina, deci familiile cu copii vor avea cum să își ocupe timpul.

casablanca-1

Voi ați fost până acum în Casablanca? Care zonă a orașului v-a impresionat cel mai tare? :)

Comments