Cărți despre călătorii care te vor inspira să pleci în vacanță

În trecut, Puc ți-a recomandat o serie de filme interesante despre călătorii, menite să te inspire să pleci în vacanță. De data aceasta, ne vom concentra pe niște recomandări pentru iubitorii de lectură, așa că pregătește-te și notează-ți lista alcătuită de noi pentru cei care sunt pasionați de cărți despre călătorii, iar dacă dorești să o completăm cu alte titluri, nu trebuie decât să ne prezinți ideile tale, iar noi ne vom conforma numaidecât.

Din experiența noastră, o carte bună este o călătorie fascinantă în sine, din care te întorci mai bogat spiritual, dar și intelectual. Susținem lectura și te îndemnăm să faci același lucru, mai ales recomandându-le celor din jur cărțile tale preferate, indiferent din ce domeniu fac parte.

Iată și lista noastră cu cele mai interesante cărți despre călătorii:

Namaste, Sega

„Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India” este o carte care te va cuceri din prima. De ce? Deoarece, pe lângă faptul că descrie una dintre cele mai fascinante țări ale lumii, Sega spune și povestea ta, a mea, a noastră, a tuturor. Este vorba de un tânăr care a lucrat ani de zile într-o corporație și, la un moment dat, și-a îndesat toate grijile, curiozitățile și nelămuririle într-un rucsac, cu care a pornit la drum. Și a ajuns în India. După ce a petrecut trei luni în ashramul lui Osho, din Pune, a meditat, a descoperit lucruri surprinzătoate despre lume și despre sine însuși, Sega a plecat mai departe, desprinzându-se de lumea aceasta și reîntâlnindu-se cu sine însuși. Iată una dintre cele mai frumoase și importante călătorii pe care trebuie să le facem cu toții, cel puțin o dată în viață. Dacă îți va fi pe plac această carte (și sigur îți va fi), îți recomandăm și volumul „Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal”.

templul parvati, pune

Zorba Grecul, Nikos Kazantzakis

Pe lângă faptul că îți recomandăm cu drag și filmul, în primul rând nu trebuie să ratezi cartea. Vei citi o bucată de Grecie autentică, scrisă, parcă, cu sufletul tău, rămas în acea țară însorită, chiar dacă, să spunem, nici nu ai vizitat-o vreodată. Vei citi cartea și vei înțelege că trebuie să te întorci în Grecia, acolo unde cu toții am descoperit soarele și fericirea pentru prima dată, prin ochii acelui om jucăuș, energic și plin de viață, prin Zorba. Prin ochii vieții. Povestea lui Zorba este savuroasă, fără perdea, veselă, optimistă, deși îți arată o mulțime de aspecte negative ale vieții, exact așa cum este ea. Citește-o cu prima ocazie, las-o să te inspire și mergi să descoperi adevărata Grecie!

creta, grecia

Călătorie prin Portugalia, Jose Saramago

Despre genialitatea lui Saramago și cât de mult trebuie să îi citești cărțile nu vom vorbi aici, dar vom pune în lumină una dintre cele mai frumoase povești ale sale, cea despre Portugalia. Această carte este combinația perfectă între unicitatea și farmecul unei țări unde parcă s-au născut soarele și fericirea, la care adăugăm condeiul inconfundabil și plin de talent al unui scriitor care știe cum să îți prezinte această țară încât să ai impresia că o cunoști și tu, dar nu îndeajuns, o călătorie personală fiind singura soluție de a te convinge singur. Cartea este profund descriptivă, plină de culoare, unică și surpinzătoare. Exact ca Portugalia. Convinge-te și tu!

Porto, Portugalia

Mănâncă, roagă-te, iubește, de Elizabeth Gilbert

Aceasta este una dintre acele cărți despre călătorii pe care nu trebuie să le ratezi. Cartea spune povestea lui Liz Gilbert, o femeie tânără, cu o vârstă trecută puțin de 30 de ani, care trece prin cea mai urâtă perioadă din viața sa, după ce se confruntă cu un divorț, intră în depresie și pare să nu își mai găsească locul nicăieri. Așa că decide să lase totul în urmă și să plece într-o călătorie spirituală de una singură. Sună minunat, nu-i așa? Și chiar este, pentru că eroina noastră ajunge în Italia, unde se înfruptă din adevărata esență a acestui loc plin de culoare, ajunge în India, într-un ashram, unde începe să se reconecteze cu ea însăși, pentru ca, în final, să meargă în Indonezia și să-și descopere adevărata dragoste. Ține minte: aceasta poate fi povestea oricui, chiar și a ta. Călătorește prin lumea întreagă, descoperă locurile unice din ea, redescoperă-te și lasă-te purtat de val. Este minunat!

parcul national komodo, indonezia

Jurnal pe motocicletă, Ernesto Che Guevara

Cartea îți prezintă povestea tânărului Ernesto Guevara, pe vremea aceea, student la medicină, care a plecat într-o călătorie de autocunoaștere prin America de Sud, împreună cu prietenul său, Alberto Granado. Călătoria, locurile descoperite, oamenii întâlniți, sărăcia care domina și nedreptățile pe care le-a observat în lungul său drum l-au determinat pe Ernesto să renunțe la studiile sale și să își schimbe radical viața, încercând să îi ajute și pe alții. El și-a dat seama că oamenii simpli pot fi mai mult ajutați dacă au un lider care să le reprezinte și să le apere interesele, decât dacă va deveni un medic ca oricare altul, urmându-și studiile în continuare. Așa a luat naștere legendarul El Che, imaginea rebelului și simbolul revoluționarilor cubanezi și bolivieni. Cartea a fost ecranizată sub numele „The Motorcycle Diaries”, iar după ce o citești, îți recomandăm să vizionezi și filmul. Nu vei regreta!

muntele roraima, venezuela

Cartea de la capătul lumii, Ioan T. Morar

Îți prezentăm una dintre acele cărți despre călătorii care te vor captiva de la primul cuvânt scris, până la ultimul. Ioan T. Morar a avut minunata oportunitate de a locui timp de două luni în Noua Caledonie și o săptămână în Vanuatu, experiențe descrise în detaliu în această minunată carte. A descoperit paradisul pe pământ, în niște locuri în care timpul parcă s-a oprit, cu toate tradițiile și obiceiurile vechi, păstrate la fel. Noua Caledonie este o destinație surprinzătoare din toate punctele de vedere, dar uimitoare și fascinantă în esența sa. Autorul a vizitat locul în momentul perfect, reușind să surprindă viața așa cum este ea pentru toți locuitorii săi și să îi transpună simplitatea și frumusețea în paginile acestei cărți. Chiar dacă și acest loc va păși, ușor și sigur, în era modernă, esența sa va fi păstrată cu sfințenie în scris.

noua caledonie

Din inima Africii, Karen Blixen

O altă carte care a fost ecranizată, „Din inima Africii” te va face să guști un pic din toate încercările vieții: de la faimă și prosperitate, până la faliment, dezamăgire, decizii grele, iubire, situații extreme și prietenie. Filmul se numește „Out of Africa” și este unul dintre cele mai emoționante și frumoase filme, avându-i pe Meryl Streep, Robert Redford și Maria Brandauer în rolurile principale. Cu toate astea, recomandăm cartea întâi, pentru a descoperi adevărata poveste a lui Karen Blixen, proprietară a unei plantații de cafea din Kenya, care ajunge pe culmile gloriei, însă pierde totul. Vei trăi și experimenta alături de personaj cele mai intense episoade și vei vedea Africa prin ochii săi, lucru care te va face să îți dorești să o vizitezi cât mai repede. Iar acest impuls nu este deloc de lepădat. Mergi, trăiește și visează prin inima Africii!

masai mara, kenya

860 de zile pe Amazon, Ed Stafford

Dacă te-ai întrebat vreodată cum este să pleci într-o aventură periculoasă, dar fascinantă, în același timp, într-o călătorie lungă unde nu știi exact ce te așteaptă, pe un drum deosebit și plin de surprize nu neapărat plăcute, ei bine, acum poți afla. Citește cartea lui Ed Stafford, un om care s-a decis să parcurgă pe jos toată lungimea Amazonului. Și a reușit, dar nu fără sacrificii, sperieturi și pericole la tot pasul. Însă sentimentul de împlinire a învins totul. De-a lungul călătoriei sale de aproape doi ani și jumătate, Ed s-a confruntat cu răni dureroase, furtuni tropicale, a întâlnit aligatori, vipere, jaguari, i-a fost deosebit de greu, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, dar în final a reușit. Aventura sa este una de admirat, este unică și este o poveste care te va inspira să îți invingi fricile, să poți înfrunta orice, să ieși din zona ta de confort, dar, mai ales, să călătorești cu inima deschisă. Așadar, nu rata una dintre cele mai inspiraționale cărți despre călătorii.

Padure amazoniana, Costa Rica

Thailanda: taină, tihnă și taifas, Anca Ciuciulin

Iată un volum care te va cuceri din prima, dacă nu prin cuvinte, atunci prin imagini, căci Anca Ciuciulin, autoarea, a reușit să surprindă esența și profunzimea Thailandei în toate fotografiile sale, dar și în descrierile pe care le face atât de vii. Autoarea îți va spune o poveste captivantă și te va invita să călătoriți, împreună, prin toate colțurile Thailandei, prin toate zonele turistice cunoscute, mall-uri și piețe, dar și prin temple, pe străzi mai mult sau mai puțin ascunse sau prin case. Vei gusta și vei simți adevăratul gust al Thailandei, unul dulce, aromat, dar și picant. Vei descoperi texturi exotice, tradiții și ceremonii colorate, zâmbete prietenoase și oameni spirituali. Iar lucrul cel mai frumos este că, la final, nu vei fi deloc obosit, ci fericit.

grand palace, thailanda

Pe drum, Jack Kerouac

Cartea aceasta te va purta prin America anilor 1950, vremea generației Beat. Este o carte în care exprimarea liberă, spontaneitatea, căutarea constantă, aventura și călătoriile sunt cuvintele de ordine. „Pe drum” spune povestea unor tineri pentru care constrângerile personale și sociale nu există, pentru care călătoria este un mod de viață, responsabilitățile nu prea există, libertatea și distracția fiind singurele reguli. Ei pornesc într-o aventură continuă prin America de Nord. Cu toate că este scrisă într-un ritm amețitor, iar stilul de viață prezentat este, poate, unul un pic exagerat, cel puțin pentru unele categorii de oameni, noi îți spunem să o citești, să culegi din ea ce ai nevoie și să adopți atitudinea care ți se potrivește. Dar să nu uiți să mai fii și copil câteodată, să mai lași responsabilitățile deoparte și să fugi, din când în când, să îți cauți libertatea.

Drum in Statele Unite

Aceastea sunt recomandările noastre când vine vorba de cărți despre călătorii care te vor purta pe meleaguri și teritorii noi, arătându-ți o cu totul altă lume. Dacă vrei să completezi lista, așteptăm cu drag sugestiile tale în secțiunea de comentarii. Citește, bucură-te, visează și, nu în ultimul rând, călătorește!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *