BerlinerDamm

Berlin, comoara dintre Est și Vest

Traversat de râurile Spree și Havel, Berlin este capitala și cel mai mare oraș al Germaniei. Cunoscut ȋn lumea ȋntreagă ca fiind divizat ȋntre Germania de Est și cea de Vest ȋn perioada Războiului Rece, Berlin a adăpostit timp de aproape trei decenii celebrul Zid, simbol al separării ȋntre două lumi. În prezent Berlin este și un important centru cultural, economic și știinţific, dar și o destinatie turistica renumită.

Principalele atracţii turistice din Berlin

 –          Postdamer Platz, piaţa revenită ȋn circuitul turistic după reunificarea Germaniei. Este strâns legată de Zidul Berlinului și de istoria acestuia. De altfel, una dintre puţinele porţiuni ȋncă existente din zid este ȋn imediata ei apropiere.

–          Poarta Brandenburg, construită la sfârșit de secol XVIII, ȋn stil clasicist timpuriu. Este un adevărat simbol al orașului, de acest monument impresionant legându-se multe evenimente istorice importante.

Poarta Brandenburg PotsdamerPlatz

–          Catedrala Sf. Hedviga (Sankt-Hedwigs-Kathedrale), ridicată ȋn secolul al XVIII-lea, ȋn stil clasicist, având ca model Panteonul din Roma.

–          Palatul Charlottenburg, fost palat regal al familiei Hohenzollern, ȋnălţat spre sfârșitul secolulul al XVII-lea și ȋmbogăţit cu spectaculoase decoraţii ȋn stil baroc și rococo de-a lungul secolului următor. Ansamblul cuprinde, pe lângă palatul propriu-zis, o grădină uimitoare, un mausoleum, un teatru și un pavilion.

–          Alexanderplatz, piaţa ȋn apropierea căreia se găsește și Fernsehturm, turnul de televiziune ȋnalt de 368 metri, construit ȋn anii 1960.

Alexanderplatz St.Hedwigskathedrale

–        Clădirea Reichstag, care a adăpostit Dieta Imperială ȋn perioada 1894-1933, când a fost grav incendiată. După refacerea ei, terminată ȋn 1999, a redevenit sediul Parlamentului german, Bundestag.

–          Siegessäule (Coloana Victoriei), inaugurată ȋn 1873. In vârf, a fost adăugată o sculptură de bronz, cunoscută sub numele popular de Goldelse.

–          Museumsinsel (Insula Muzeului), inclusă pe lista patrimoniului mondial Unesco. Cuprinde cinci muzee importante: Altes Museum, ridicat ȋn 1830, din ordinele lui Karl Friedrich Schinkel; Neues Museum, deschis ȋn 1859, distrus ȋn al Doilea Război Mondial și redeschis ȋn 2009; Alte Nationalgalerie, o galerie cu un patrimoniu extrem de bogat și variat de colecţii de opere de artă din secolul al XIX-lea; Muzeul Bode, inaugurat ȋn 1904 și Muzeul Pergamom, construit ȋn 1930 și cuprinzând clădiri importante refăcute, cum ar fi Altarul Pergamom sau Poarta Ishtar din Babilon.

–          Domul Berlinului, o catedrală măreaţă, situată tot pe Insula Muzeului, a cărei construcţie a fost finalizată la ȋnceputul secolului XX.

–          Parcul Lustgarten, situat și el pe Insula Muzeului.

Domul din Berlin Berlin Turnul Televiziunii

Nu ne rămâne să adăugăm decât că este un loc extrem de ușor accesibil, fiind deservit de aeroportul internaţional Flughafen Berlin Brandenburg, pe care operează companii aeriene din lumea ȋntreagă, oferind inclusiv bilete de avion ieftine spre Berlin.

Comments