Belgrad, minunea albă a Serbiei

Unul dintre cele mai vechi orașe europene, capitala Serbiei este situată la confluenţa dintre râul Sava și Dunare, la loc de tainică ȋntâlnire ȋntre Câmpia Panonică și munţii Balcani. Atestat arheologic ȋncă din secolul al V-lea ȋ.H., Belgrad (Orașul Alb) este un oraș cu o istorie tumultuoasă.

Belgrad este, de asemenea, principalul centru economic, știinţific și cultural al Serbiei. Orașul găzduiește numeroase evenimente culturale. In plus, numeroși autori și regizori și-au legat numele de capitala Serbiei. Dintre aceștia, este de ajuns să menţionăm pe câștigătorul premiului Nobel pentru literatură, Ivo Andric, sau pe celebrul regizor Emir Kusturica. Dacă adăugăm și faptul că Belgrad este un oraș extrem de frumos și cu vestigii istorice importante, este de ȋnţeles de ce a fost nominalizat la titlul de Capitală Europeană 2020.

Obiective turistice Belgrad

O calatorie in Belgrad poate ȋncepe cu o incursiune ȋn lumea culturală. Teatrul Naţional, Casa de Operă Madlenianum, precum și Academia Sârbă de Artă și Stiinţe sau Biblioteca Naţională a Serbiei sunt obiective importante pe harta orașului de pe Dunăre și Sava. Plimbarea poate continua cu un tur al muzeelor, ȋntrecare se remarcă Muzeul Naţional, cu un patrimoniu extrem de bogat și variat, Muzeul Militar, Muzeul de Aviaţie și Muzeul de Artă Contemporană. Nu rataţi nici Muzeul Nikola Tesla, care cuprinde obiecte personale desebit de interesante ale celebrului om de știinţă, nici Muzeul 25 mai, care adăpostește Casa Florilor, mausoleul lui Tito, fostul președinte al Iugoslaviei.

Catedrala Sf Sava Belgrad

Puteţi continua apoi cu o plimbare agale pe străduţele orașului, nu veţi regreta. Cartierul Zemun, cu o arhitectură variată, tipică Europei Centrale, este pitoresc. De asemenea, interesantă este și Fortăreaţa Belgrad, de formă rotundă, reconstruită de mai multe ori de-a lungul vremii și constând ȋn trei părţi principale – Orașul de Sus, Orașul de Jos și parcul Kalemegdan. De altfel, parcul cuprinde cele mai vechi clădiri din oraș, precum și un pavilion de artă, o grădină zoologicâ, o fântână romană și un observator. In afara acestuia, Belgradul are numai clădiri de după secolul al XIX-lea, din cauza numeroaselor războaie care l-au afectat de-a lungul secolelor. Principala zonă pietonală din Belgrad este strada Knez Mihailova, pe care puteţi hoinări ȋn voie, admirând frumuseţea locului.

 Palatul Vechi Belgrad

Alte atracţii turistice sunt: cartierul Skadarlija, cu un aer boem care amintește de Paris și mai ales de Montmartre; Zeleni Venac, cu impresionanta sa piaţă; Palatul Regal al dinastiei Obrenovic, cu un bogat patrimoniu artistic; Reședinţa Prinţesei Ljubica, ȋn stil baroc, construit la ȋnceput de secol XIX; Palatul Alb (Beli Dvor), casa familiei regale Karadjordjevic, un adevărat muzeu cu opere de artă valoroase; Catedrala Sf. Sava, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, construită de-a lungul a nu mai puţin de 65 de ani; Turnul Mileniului, unul dintre cele patru turnuri ridicate pentru a marca sudul Imperiului Austro-Ungar.

Nu rataţi nici Ada Ciganlija, o fostă insulă de pe râul Sava, ȋn prezent mare complex sportiv și de distracţii. Podul Ada, inaugurat ȋn 2012, peste râul Sava, este un alt obiectiv interesant.

Comments

O părere despre “Belgrad, minunea albă a Serbiei

Nu se adaugă comentarii.