Aventurile lui Puc la Roma sau cum să călătorești relaxat

Dragul nostru explorator, pe al său nume Puc, a fost recent într-un scurt city break la Roma, ca să reviziteze unele dintre cele mai interesante și frumoase monumente istorice pe care le-a văzut în toate călătoriile sale, după cum el însuși a declarat. S-a întors plin de energie și de voie bună, cu mult chef pentru a călători din nou, dar și cu buna dispoziție de a împărtăși cu noi aventurile sale. Totul a început cu o spontană decizie de a zbura undeva pentru câteva zile de relaxare. Și, să recunoaștem, ce poate fi mai frumos decât să ajungi la Roma în luna martie? Așadar, Puc a căutat cele mai bune oferte pentru bilete de avion spre Roma (a zis că nu vrea să dea din aripioare până acolo, cică se păstrează pentru un maraton de zburat înconjurul lumii), și-a ales un hotel drăguț unde să își odihnească gheruțele și s-a pregătit de vacanță.

Ziua întâi sau ce poți vizita gratis în Roma

Puc a ajuns într-o frumoasă dimineață de duminică la aeroportul din Ciampino. De acolo, a luat un autobuz până la gara Termini din Roma, iar când a ajuns la gară s-a uitat pe hartă, a calculat distanța de acolo până la hotel și s-a decis să meargă pe jos. 10 minute mai târziu, micul nostru explorator era deja la hotel, ciripind cu cei de la recepție. După ce s-a cazat la hotel și a lăsat bagajele în cameră, Puc s-a decis să meargă să ciugulească ceva. Bineînțeles, niște pizza și o delicioasă gelato s-au aflat pe meniul de prânz al exploratorului nostru. Apoi, s-a uitat la ceas, a consultat harta monumentelor din apropiere și s-a hotărât să pornească pe jos, spre Colosseum. Fiind prima duminică din lună, muzeele și monumentele puteau fi vizitate gratuit, dar… cozile de așteptare erau mai lungi decât o zi de post, în plus, se apropia ora de închidere, așadar Puc s-a mulțumit să facă niște poze cu celebrul monument și să revină în altă zi, pentru a-l vizita în liniște.

Puc la Colosseum

După ședința foto de la Colosseum și din jurul acestuia, incluzând Arcul lui Constantin și Forumul Roman, Puc a pornit cătinel spre Forumul lui Traian, unde a admirat, bineînțeles, Columna lui Traian, măreția acesteia și impresionanta statuie a Sfântului Petru, care se află în vârful Columnei. Columna lui Traian are aproximativ 30 de metri înălțime și a fost terminată în anul 113, pentru a comemora victoria lui Traian asupra dacilor. Inițial, în vârful Columnei se afla o statuie a împăratului Traian, dar la sfârșitul secolului al VI-lea, Papa Sixtius V a ordonat să fie înlocuită statuia cu una a Sfântului Petru, care a rămas până în ziua de astăzi. De la Columnă, Puc a mers spre impozantul Monument Vittorio Emmanuele II, ridicat la începutul anilor 1900, în onoarea primului rege al Italiei unificate. Monumentul este cunoscut sub mai multe nume, dintre cele oficiale făcând parte și Altare della Patria – Altarul Patriei sau Il Vittoriano. Un lucru interesant pe care Puc l-a aflat în aventura sa a fost faptul că nu toți italienii sunt foarte încântați de acest monument, așadar i-au dat câteva porecle, precum „tortul de nuntă”, „mașina de scris” sau „dinții falși”. În orice caz, monumentul este imens și domină Piazza Venezia din centrul Romei.

Monumentul Vittorio Emmanuele II

Următorul loc spre care Puc și-a îndreptat aripile și pașii a fost Piazza di Spagna și scările spaniole. Aflată la picioarele bisericii Trinita dei Monti, Piața Spaniei este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Roma. Cu toate că a ajuns seara și chiar l-a prins ploaia pe micul nostru erou, zburlindu-i penele puțin, s-a bucurat de ceea ce a văzut, a făcut câteva fotografii frumoase și s-a decis să meargă spre celebra Fontana di Trevi. Această superbă fântână este un adevărat simbol al Romei, a fost construită în stil baroc și superstițiile spun că dacă arunci o monedă, stând cu spatele la ea, te vei întoarce, cândva, la Roma. Teoria a fost testată cu succes de către Puc, deoarece în prima sa vizită din orașul etern, a aruncat, bineînțeles, o monedă, iar acum s-a întors. Cu toate acestea, a mai aruncat o monedă, căci a considerat că Roma nu este un oraș pe care să îl vizitezi doar o dată sau de două ori, ci chiar de nouă, de fiecare dată descoperind lucruri noi.

Puc la Fontana di Trevi

După ce s-a mai plimbat puțin pe străzi, admirând frumusețea acestora și bucurându-se de atmosfera din oraș, pe Puc l-a luat foamea din nou, așa că s-a dus la un restaurant și a ciugulit o lasagna delicioasă, alături de un pahar de vin roșu. Prima zi petrecută în Roma s-a încheiat cu oboseală, ploaie, dar cu zâmbet larg pe cioculețul lui Puc, care s-a mai și ocupat de câteva suveniruri drăguțe pe care le-a luat pentru cei dragi lui (vorbim de echipa Fly Go, familia lui Puc, bineînțeles).

Ziua a doua sau cum să pășești pe urmele istoriei (și ale Papei)

A doua zi petrecută de Puc la Roma a început cu un copios mic dejun servit la hotel, după care curajosul explorator și-a luat harta în traistă, umbrela (că, deh, nu voia să-și mai zburătăcească penele în ploaie) și a pornit spre Vatican. Prima oară, a mers să viziteze Piața San Pietro și Bazilica San Pietro, considerată centrul lumii catolice. Atât piața, cât și Bazilica l-au impresionat profund pe Puc, care a zburat de câteva ori în jurul acestora, pentru a le admira cum trebuie. Apoi, bineînțeles, a intrat în Bazilică și s-a plimbat în voie. Cel mai interesant și frumos monument pe care spune că l-a văzut în interiorul Bazilicii Sfântul Petru a fost La Pieta a lui Michelangelo. După aceea, s-a așezat cuminte la coadă, pentru a intra în Muzeul Vatican și pentru a vedea Capela Sixtină.

Puc în Piața San Pietro

Deși a petrecut în jur de o oră și puțin la coadă, timp în care s-a și întâlnit cu ploaia din nou, dar s-a adăpostit sub drăguța-i umbrelă, Puc exploratorul a ajuns în Muzeul Vatican și a început o nouă aventură. După ce a văzut toate interesantele colecții din Muzeele Vaticanului și Camerele lui Rafael, Puc a ajuns în Capela Sixtină. Cu toate că nu a avut voie să facă fotografii (acestea fiind interzise tuturor vizitatorilor), Puc a declarat mândru că amintirile create sunt suficient de vii pentru a le păstra mult timp lângă inima (și pipota) sa. Ajungând aici, micul nostru explorator a admirat unele dintre cele mai prețioase opere de artă din lume, ale unor artiști precum Michelangelo, Botticelli și Bernini. După toate aceste minunății, Puc s-a recules plimbându-se prin curțile interioare ale Vaticanului, unde a văzut chiar și faimoasa Sferă.

Puc la Vatican

Ieșind din Vatican, Puc a simțit din nou că îi este foame, așa că s-a oprit să ciugulească ceva și a pornit, agale, admirând străzile, spre Castelul Sant’Angelo. Acest castel cu formă cilindrică a fost, inițial, un mausoleu, comandat de Împăratul Hadrian pentru sine și familia sa. Apoi, clădirea a fost folosită drept cetate și castel, iar astăzi este un muzeu care găzduiește picturi renascentiste, arme, mobilier vechi și colecții superbe de ceramică. Bineînțeles, toate aceste lucruri ni le-a spus Puc, care le-a aflat de la fața locului. În plus, simpaticul explorator ne-a explicat și de ce pe castel se află statuia Arhanghelului Mihail. Se pare că în anul 590, când a fost marea epidemie de ciumă din Roma, Papa Gregorius a adunat și îndemnat toți oamenii să se roage pentru binele orașului, iar când aceștia s-au apropiat de Mausoleu, Arhanghelul Mihail li s-a arătat, ținând o sabie de foc în mână, marcând, astfel, sfârșitul epidemiei. Din acel moment, clădirea a căpătat numele Castel Sant’Angelo, care se traduce prin Castelul Îngerului. Foarte interesant, nu-i așa? 🙂

Puc la Castelul Sant'Angelo

De la Castel, Puc s-a plimbat puțin de-a lungul Tibrului, admirând clădirile și frumoasele priveliști. Apoi, s-a gândit să meargă spre Piazza Navona, iar de acolo spre Pantheon. Ajungând la Piazza Navona, Puc s-a oprit să fotografieze și să admire Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Nettuno și Fontana del Moro. Cea mai importantă dintre acestea (și impresionantă, ne șoptește Puc) este Fontana dei Quattro Fiumi, opera lui Bernini. Piazza Navona este plină de viață în orice moment al zilei, are o mulțime de baruri și cafenele în preajmă și o atmosferă foarte veselă tot timpul. Puc a spus că s-a odihnit puțin, pe o bancă, ascultând cântăreții din piață, care interpretau exact în momentul în care a ajuns el acolo o frumoasă piesă de la Pink Floyd, pe care o apreciază foarte mult (Shine on, you crazy diamond). De aici, a pornit printre străduțe spre faimosul Pantheon.

Fantana in Piazza Navona

Pantheonul i s-a părut lui Puc unul dintre cele mai fascinante monumente din Roma. Pe lângă faptul că este printre singurele clădiri atât de vechi păstrate într-o stare atât de bună, arhitectura sa e cu adevărat interesantă. Pantheonul, ne informează Puc, a fost construit între anii 118 – 125 și închinat zeilor romani, dar a fost transformat într-o biserică romano-catolică în anul 609. Un element foarte important al Pantheonului este fereastra mică și rotundă din tavan, numită oculus, singurul loc prin care intră lumină naturală în dom. În plus, ne-a mai spus Puc, aici sunt îngropate personalități importante din istoria Italiei, precum artistul Raffaello Sanzio sau regele Vittorio Emmanuelle II. De asemenea, în Pantheon încă se țin servicii religioase în fiecare zi.

Puc la Pantheon

Ieșind din clădire, Puc s-a mai oprit puțin în Piazza della Rotonda, pentru a admira fântâna din fața bisericii, denumită Fontana del Pantheon. Apoi, i-a ascultat pe cântăreții din piață, datorită cărora întreaga atmosferă a căpătat un aer de-a dreptul boem. De la Pantheon, eroul nostru gălbior s-a dus să se mai plimbe pe străzi, fără o țintă anume, pentru a se bucura de frumusețea autentică a Romei. După o binemeritată gelato, câteva suveniruri noi luate de prin magazinele întâlnite în drum și multe, multe fotografii, Puc a ajuns la Quattro Fontane, un ansamblu foarte interesant, cu patru fântâni renascentiste, aflate la intersecția dintre Via delle Quattro Fontane și Via del Quirinale. O cină cu ravioli și un pahar de vin, umbreluța la purtător și gheruțele eroului nostru s-au îndreptat înapoi, agale, spre hotel. Somn de voie. 🙂

Ziua a treia sau cum plouă cu găleata la Roma

Ziua a treia a fost și ziua în care Puc și-a încheiat frumoasa aventură, având biletul de avion rezervat pentru a se întoarce la bază, adică la sediul Fly Go. Așadar, micul înaripat s-a trezit devreme, și-a făcut bagajul, l-a lăsat la recepție și a pornit hotărât spre Colosseum. După ce și-a luat biletul, a intrat și a început să pășească pe urmele istoriei. Puc ne-a spus că monumentul a fost inaugurat în anul 80 d.Hr. și că este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume care datează din perioada antichității. În plus, pare să se țină destul de bine pentru o arenă atât de veche. Colosseumul a fost construit pentru celebrele lupte cu gladiatori și vânătoarea de animale sălbatice. Împărații romani și publicul general se bucurau de aceste spectacole, intrarea fiind liberă pentru toată lumea, însă locurile erau distribuite în funcție de avere și statut social. În perioada Evului Mediu, scopul arenei a fost acela de fortăreață, apoi, sursă de materiale de construcții pentru diverse clădiri, după care a fost chiar monument dedicat martirilor creștini. Suprafața pe care Colosseumul se desfășoară este de aproximativ 2,4 hectare.

Puc la Colosseum

Când a terminat de vizitat și acest impresionant monument, Puc s-a îndreptat, bineînțeles, spre Forumul Roman, un spațiu mare ce adăpostește ruinele unora dintre cele mai importante clădiri guvernamentale antice. Forumul Roman sau Forum Magnum este situat între Dealul Capitolului și Dealul Palatinilor, iar aici aveau loc tot felul de activități, de la afaceri, până la comerț, religie sau administrarea justiției, fiind locul în care se decidea viitorul Imperiului și centrul vieții publice din oraș. Chiar dacă, la prima vedere, Forumul pare doar o adunătură de ruine, după cum ne-a declarat Puc însuși, nu este nevoie decât de puțină imaginație pentru a reînvia unul dintre cele mai interesante locuri din Roma.

Puc la Forumul Roman

Exploratorul nostru înaripat ne-a spus că la Forum putem vedea Curia – locul în care se aduna Senatul, Rostra – locul în care se țineau faimoasele discursuri, Templul lui Saturn, Templul lui Castor și Polux, Arcul lui Titus – foarte bine conservat, Arcul lui Septimius Severus, Templul lui Vespasian, Templul Vestei, Bazilica Iulia, Bazilica Emilia, Bazilica lui Maxentius, Templul lui Romulus, plus multe altele. Un alt loc pe care Puc l-a explorat a fost Colina Palatină, unde s-a bucurat de o frumoasă și relaxantă plimbare prin Grădinile Farnese. Asta până când a început ploaia… o ploicică deloc îngrijorătoare la început, care s-a transformat într-o adevărată furtună ce l-a speriat până și pe neînfricatul Puc, micuțul pierzându-și puțin direcția când încerca să zboare la adăpost. Dar, din fericire, a ajuns în siguranță, s-a adăpostit printre ruine și apoi și-a îndreptat gheruțele spre hotel, pentru a-și lua bagajul și a merge la aeroport. Bineînțeles, puțină pizza și o ultimă gelato au fost savurate din plin înainte de anevoiosul drum spre aeroport.

Puc la Forumul Roman

Pentru că a apelat la varianta zborurilor combinate, Puc n-a plecat tot din aeroportul Ciampino, ci din Fiumicino, zburând cu o companie aeriană diferită decât cea cu care a venit la Roma. După un zbor plăcut și fără peripeții, eroul înaripat a ajuns acasă și s-a apucat de împărțit cadouri, de povestit și de arătat poze. Iată câteva fotografii foarte frumoase din aventura lui Puc la Roma:

Puc la Forumul lui Traian

Columna și Forumul lui Traian

Puc la Roma

O rudă mai îndepărtată din neamul lui Puc

Puc în Piața San Pietro

O altă rudă din neamul lui Puc, odihnindu-se, deloc stingheră, pe capul statuii Sfântului Petru din Piața San Pietro, Vatican

Sfera de la Vatican

Sfera con sfera, Vatican

Muzeele Vaticanului

Scările în cerc din Muzeele Vaticanului

Vespa pe străzile din Roma

O Vespa roz, pe străzile din Roma. Puc s-a gândit că ar fi potrivită pentru iubita lui 🙂

Castelul Sant'Angelo

Vedere de la Castelul Sant’Angelo

Fiat pe străzile din Roma

Un Fiat drăguț pe străzile din Roma (era aproape la fel de mare ca Puc) 😛

Artă stradală în Roma

În drum spre Piazza Navona, Puc a dat de veselie

Oculus, Pantheon

Faimosul Oculus din Pantheon

Vedere de la Colosseum

Priveliște frumoasă de la Colosseum

Arcul lui Constantin

Arcul lui Constantin

Arcul lui Titus, Forumul Roman

Arcul lui Titus, din Forumul Roman

Templul lui Saturn, Forumul Roman

Templul lui Saturn, Forumul Roman

Portocali la Forumul Roman

Grădinile Farnese

Gladiator la Roma

Înainte de a pleca, Puc și-a făcut un prieten nou la Roma… 🙂

Cam așa se pot rezuma fantasticele aventuri ale neînfricatului Puc la Roma și Vatican. Noi am rămas profund impresionați de ceea ce ne-a povestit și de pozele sale, așa că am decis să mergem cât mai curând să revedem orașul etern. Cine vine cu noi? 🙂

Comments

O părere despre “Aventurile lui Puc la Roma sau cum să călătorești relaxat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *