Parthenon, Acropole, Atena

Atena, un city break în istorie

Atena, una dintre cele mai vechi capitale din lume, este o destinație perfectă pentru un weekend sau un city break de câteva zile. Dacă te întrebi ce poți face aici, mai bine te-ai întreba ce nu poți face, căci capitala Greciei este un oraș care le cuprinde pe toate. De la o istorie bogată și impresionantă, până la clădiri moderne și o viață de noapte foarte interesantă, Atena își întâmpină vizitatorii cu tot ce are mai bun. Cu toate că situația politică este un pic dificilă în țară, iar, din punct de vedere financiar, Grecia nu este tocmai unde trebuie, aceste lucruri nu prea afectează turismul. Hai să vedem ce poți face și ce poți vizita în acest uimitor oraș istoric!

Vom începe prin a te avertiza că, în timpul unui city break în Atena, poți întâlni oricând un protest care, cel mai probabil, va bloca transportul în comun, însă acest lucru nu ar trebui să te oprească din a te bucura de vacanța ta. Dimpotrivă, vei merge mai mult pe jos, ceea ce înseamnă că vei descoperi tot felul de mici surprize care te vor face să apreciezi Atena și mai tare. Din fericire, cele mai importante obiective turistice sunt în centrul orașului și la distanță relativ mică unul de celălalt, așadar va fi foarte ușor să ajungi dintr-un loc în altul. Iar pe parcurs, te poți opri oricând la o tavernă pentru a savura ceva delicios, cum ar fi celebra spanakopita (plăcintă cu spanac).

spanakopita

Cele mai bune perioade pentru a vizita orașul sunt primăvara și toamna, când temperaturile sunt foarte plăcute, iar soarele nu este atât de puternic precum în timpul verii. Foarte mulți turiști care ajung în Atena sunt, de fapt, doar în trecere, destinația lor finală fiind una dintre celebrele insule grecești, însă chiar și așa, orașul merită toată atenția, fie că este pentru o vizită de doar o zi.

Obiective turistice în Atena

Acropole – probabil îți mai amintești pozele celebre din manualul de istorie, nu-i așa? Ei bine, în Atena vei avea ocazia să vezi în toată splendoarea lor acele monumente care păreau de neatins atunci când eram mici. Acropole este, fără îndoială, simbolul Atenei și cel cel mai important obiectiv turistic din oraș. Aici vei putea admira o serie de monumente foarte interesante, printre care îți amintim de Parthenon, Palas Atena, Erechteionul, templul zeiței Atena Nike, Panagia Chrysospiliotissa (o peșteră care a fost transformată în biserică) sau Teatrul lui Dionysos. De asemenea, dacă ai timp, poți vizita și noul muzeu al Acropolei, înființat în 2007.

Erechtheion, Acropole

Templul lui Zeus Olimpianul – unul dintre cele mai impresionante temple dedicate lui Zeus. Construcția sa a început în secolul 6 î.Hr. și a fost terminat abia în secolul 2 d.Hr. A fost cel mai mare templu din Grecia pentru o perioadă, însă astăzi este doar o ruină.

Templul lui Zeus Olimpianul, Atena

Portul Pireu – locul perfect pentru o plimbare relaxantă de seară. Este al treilea cel mai mare port de la Marea Mediterană, poți admira o mulțime de yachturi luxoase, iar dacă vrei, poți chiar să te așezi la o cafenea, să savurezi ceva delicios.

Portul Pireu, Atena

Piața Syntagma – cea mai mare piață și centrul Atenei. De aici, poți ajunge foarte ușor pe o renumită străduță cu magazine de lux, intitulată Strada București sau Odos Voukourestiou, cum i se spune în greacă.

Parlamentul si Piata Syntagma, Atena

Stadionul Olimpic – aici ne referim la cel istoric, nu cel creat pentru Jocurile Olimpice din 2004. Stadionul este locul în care s-au ținut primele Jocuri Olimpice moderne, din 1896. Este cunoscut cu numele de Panathinaiko Stadio.

Stadionul Olimpic vechi, Atena

Plaka – cel mai vechi cartier din Atena, o adevărată încântare pentru orice turist. Plimbă-te pe străduțele sale, descoperă-i cafenelele și restaurantele specifice, magazinele cu suvenire drăguțe și bucură-te de farmecul Atenei de altădată.

Cartierul Plaka, Atena

Agora – piața veche a Atenei, care datează din secolul 6 î.Hr.

Agora Antica, Atena

Muzeul Național de Arheologie – cel mai important muzeu din Grecia, dar și unul dintre cele mai impresionante din lume. Pasionații de istorie nu ar trebui să îl ocolească, iar o vizită la Muzeul de Arheologie poate dura și o zi întreagă.

Activități de încercat în Atena

Schimbarea gărzii în Atena – poate că nu este un spectacol la fel de pompos ca cel din Londra, dar cu siguranță merită să mergi în fața Parlamentului din capitala Greciei pentru a vedea ceremonia de schimbare a gărzilor (are loc o dată la fiecare oră). Soldații se numesc evzoni, iar coregrafia lor este cel puțin amuzantă, așadar nu o rata!

schimbarea garzilor in Atena

O vizită în vârful Dealului Lycavittos – de ce îți recomandăm să ajungi aici? Ei bine, pentru că te vei bucura de o priveliște uimitoare, cu întregul oraș, inclusiv Acropole, acest deal fiind chiar mai înalt decât cel pe care se află Acropola.

Dealul Lycavittos, Atena

Plaja în Atena – dacă timpul îți permite, îți recomandăm cu drag să ajungi și pe plajă cât timp te afli în Atena, fie și doar pentru o plimbare scurtă și relaxantă, plus o masă luată la o terasă cu priveliște spre mare.

plaja in Atena

Ce altceva îți mai putem recomanda pentru un city break în Atena? Delectează-te cu mâncărurile tradiționale grecești, în special gyros, mousaka, tzatziki și faimoasele plăcinte cu brânză și spanac. Nu trece cu vederea berea Mythos și răcorește-te cu o limonadă delicioasă. Cele mai bune și ieftine mese le poți savura la o tavernă mică, tradițională, iar cele mai avantajoase oferte pentru un city break în Atena le poți găsi chiar aici!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *