castelul dunnottar, aberdeen, scotia

Aberdeen, oraşul de argint

Renumit în lumea întreagă pentru arhitectura sa remarcabilă, care are la bază granitul, Aberdeen este al treilea oraş ca mărime din Scoţia şi un important centru economic şi cultural. In secolul al XII-lea, Aberdeen a primit de la regale David I al Scoţiei statutul de oraş regal, ceea ce a dus la o reală dezvoltare economică a orașului din mică strălucitoare.

Orașul este unul cu adevărat deosebit, iar dacă vă aflați prin Marea Britanie, trebuie neapărat să îi faceți o vizită. Centrul său istoric, clădirile din granit, apropierea față de Marea Nordului și toate obiectivele turistice, în general, îl transformă într-unul dintre cele mai importante orașe din Scoția și din Marea Britanie. Iată care sunt cele mai importante atracții turistice de care vă puteți bucura în Aberdeen:

Obiective turistice Aberdeen

– Universitatea din Aberdeen, fondată în 1495. Aceasta este a treia cea mai veche universitate din Scoția, după Universitatea St. Andrews și Universitatea Glasgow. De asemenea, se află în topul celor mai bune 200 de universități din lume și atrage o mulțime de studenți în fiecare an, făcând din Aberdeen un important centru educațional din Marea Britanie. Cinci laureați ai premiului Nobel au studiat la Universitatea Aberdeen, care, în prezent, are peste 14.000 de studenți.

Universitatea din Aberdeen

– Strada principală, Union Street, o stradă cu numeroase magazine și clădiri interesante, cum ar fi Banca oraşului şi statului, Sala de concerte sau Trinity Hall of the Incorporated Trades, ridicată între 1398 şi 1527, în prezent mall. Strada este cunoscută mai ales ca fiind o arteră principală de cumpărături din Aberdeen și realizarea sa a fost atât de costisitoare, încât aproape că a condus orașul la faliment. Unele dintre cele mai cunoscute branduri internaționale și-au deschis magazine pe Union Street, printre care Hugo Boss, Marks&Spencer, Topshop,Sports Direct și multe altele.

– Primăria nouă, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea este construită în stil neo-gotic și încorporează elemente din vechea Primărie. Turnul înalt al Primăriei este un simbol pentru oraș, iar arcadele sale sunt unice. Clădirea Primăriei se află la confluența părții istorice a orașului cu cea nouă și modernă. Pe cât de impresionat este exteriorul clădirii, pe atât de interesant este și interiorul, bogat și frumos decorat.

primaria noua in aberdeen

– Muzeul Gordon Highlanders, acesta se află foarte aproape de oraș, la doar kilometri de mers cu mașina sau autobuzul. Muzeul conține foarte multe uniforme, arteface și lucruri faimoase care au aparținut regimentului Highland. Pasionații de istorie vor fi foarte încântați de tot ceea ce vor găsi aici, mai ales datorită faptului că muzeul este doat cu un mic cinematograf, unde se poate urmări un film despre întreaga istorie a regimentului.

– Colegiul Marischal de pe Broad Street, un ansamblu extins la început de secol XX, rezultatul fiind crearea celei de-a doua cea mai mare clădire de granit din lume, după Escorial, Madrid. Acesta a fost fondat de către contele Marischal, în 1593, ca o alternativă pentru Kings’s College, cel din urmă fiind catolic, iar Marischal protestant. Tot aici puteți vizita și Muzeul Marischal, care găzduiește expoziții interesante pentru toți iubitorii de artă.

marischal college, aberdeen

– Duthie Park, inaugurat ȋn 1899, pe malul râului Dee. Acesta este foarte cunoscut pentru grădinile superbe de iarnă pe care le găzduiește. Parcul Duthie este îndrăgit de toată lumea și veți întâlni aici atât familii cu copii, cât și cupluri, oameni în vârstă sau adolescenți. Cu alte cuvinte, parcul este ideal pentru toată lumea și nu aveți cum să vă plictisiți aici. De asemenea, colecția  de plante exotice și rare este foarte apreciată și o ocazie bună de a învăța lucruri noi și interesante.

– Parcul Hazlehead, recunoscut pentru oportunităţile de practicare a sporturilor. Aici se găsesc terenuri de fotbal și de golf, precum și o școală de echitaţie. Parcul este un loc perfect pentru oricine vrea să petreacă timp în aer liber, înconjurat de natură. Vara puteți merge cu întreaga familie pentru un picnic și plimbări sau diverse alte activități pe care preferați să le faceți împreună.

parc in aberdeen

– Johnston Gardens, un parc relativ mic, dar renumit pentru titlurile câștigate la numeroase concursuri dedicate florilor. Johnston Gardens este un alt loc perfect pentru o plimbare minunată, alături de cei dragi sau chiar singur/ă, printre flori și băncuțe. Parcul adăpostește și un lac, unde sunt rațe mandarin, pe care le puteți hrăni.

Catedrala St. Machar’s, o catedrală presbiteriană remarcabilă din secolul XII, cu două turnuri gemene datând din secolul al XIV-lea. Deși construcția inițială a catedralei datează din anul 580, aceasta a suferit mai multe transformări de-a lungul timpului. Cu toate că nu mai are chiar rangul de catedrală, St. Machar este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din oraș. Arhitectura clădirii este una foarte interesantă, iar materialul folosit pentru construcția sa este, bineînțeles, tot granitul.

catedrala st machar, aberdeen

– His Majesty’s Theatre, un teatru cu mai mult de 1400 de locuri, inaugurat la ȋnceput de secol XX. Acesta este cel mai important teatru din oraș, în care se desfășoară spectacole de tot felul, de la balet și operă, până la muzicaluri sau chiar pantomimă. His Majesty’s Theatre este cel mai mare teatru din nord-estul Scoției și a fost proiectat de către Frank Matcham și deschis în 1906. Este nu numai o importantă atracție turistică pentru toți vizitatorii orașului, dar și o instituție respectată și frecventată de toți locuitorii din Aberdeen.

his majesty theater, aberdeen

– Biserica St. Nicholas, formată din două părţi, cea din vest fiind construită la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar cea de est ȋn prima jumătate a secolului XIX. Biserica Sfântul Nicolae este o biserică istorică, se află în centrul orașului și are un statut destul de important, fiind cunoscută drept Kirk Mither, adică „biserica mamă” a orașului. Aici mai este și un cimitir foarte vechi, plin de monumente și statui interesante, așadar dacă vă pasionează istoria și locurile de acest gen, cu siguranță veți dori să ajungeți în acest loc.

Biserica Sf Nicolae, Aberdeen

– Galeria de Artă Aberdeen, un loc unde expozițiile unora dintre cei mai importanți artiști contemporani din Scoția și Marea Britanie pot fi admirate în voie. Printre numele faimoșilor artiști se numără Gwen Hardie, Tim Ollivier, Stephen Conroy sau Trevor Sutton. Galeria este locul perfect pentru a petrece o după amiază plăcută alături de cineva drag.

– Podul Dee, care a fost singurul acces spre oraș dinspre sud, peste râul Dee, până ȋn secolul XIX. Greu de crezut că Aberdeen, orașul de granit din Scoția, vizitat de atâtea mii de turiști anual, a fost cândva atât de izolat.

podul dee, aberdeen

– Castelul Slains, un castel deosebit, construit, inițial, după 1597, și reconstruit între 1836-1837. Este unul dintre cele mai renumite castele din Scoția, în special datorită faptului că scriitorul Bram Stoker l-a folosit ca inspirație pentru faimosul roman „Dracula”. Deși se află în ruine în prezent, Castelul Slains este un loc foarte frumos pentru o plimbare boemă la malul mării și, bineînțeles, prilej deosebit pentru fotografii reușite din vacanță.

castelul slains

– Muzeul Maritim din Aberdeen, un loc unde puteți învăța mai multe lucruri interesante despre istoria industriei maritime, cea care a ajutat întotdeauna orașul să prospere. Muzeul poate fi un loc de interes chiar și pentru copii, în special datorită machetelor de corăbii și vase pe care aceștia le pot admira aici. Alte lucruri interesante găsite aici sunt picturile tematice și echipamentele pentru pescuit, construirea navelor sau industria petrolieră. Intrarea în muzeu este liberă, dar dacă doriți să faceți o donație, aceasta va fi foarte apreciată, bineînțeles.

Alte locuri și obiective interesante din Aberdeen:

– Templul Masonic, din 1910, exemplu semnificativ de arhitectură barocă edwardiană

-Rosemount Viaduct, un uimitor ansamblu de clădiri din granit, construit la sfârșit de secol XIX

– Castlegate, o zonă din estul orașului, la un capăt al căreia se găsește Citadela Armatei Salvării, o clădire masivă, construită pe locul medievalului Castel Aberdeen

– Banca Naţională a Scoţiei

– Parcul Seaton

– Castelul Crathes

– Castelul Fasque

– Castelul Craigievar

– Teatrul Tivoli

– Universitatea Robert Gordon

– Plaja Balmedie

Plaja in Aberdeen

Așadar, iată că aveți o mulțime de obiective turistice și locuri frumoase din Aberdeen pe care să le vizitați în timpul unei vacanțe. Sfatul nostru este să încercați să explorați cât mai mult, deoarece orașul are foarte multe de oferit, iar împrejurimile sale sunt de asemenea de luat în calcul. Nu uitați să faceți cât mai multe fotografii!

Comments