7 lucruri care îți pot strica vacanța și cum să le eviți

Oricât de romantică ar părea o veche zicere de-a lui Lao Tzu –  „Un bun călător nu are planuri fixe și nu este interesat să ajungă undeva” – în practică, în lumea dinamică în care trăim acum, afirmația are câteva nuanțe. Lipsa unui plan de călătorie, indiferent dacă ți-ai stabilit sau nu destinația finală, îți poate ruina vacanța. Mai ales, dacă ai la dispoziție doar un city-break de câteva zile din care vrei să scoți tot ce e mai bun.

Consultanții Fly Go îți recomandă să îți planifici bine plecarea și să fii atent la câteva lucruri care îți pot strica vacanța:

 

  1. Ai grijă să nu pierzi avionul! Oricât de puțin probabil ar părea, acest lucru se întâmplă mai des decât ai crede. Două dintre cele mai frecvente motive sunt:
  • estimarea incorectă a timpilor de tranzit până la aeroport, mai ales în orașe necunoscute turiștilor.
  • alegerea unor zboruri cu escale prea scurte în vacanțele DIY.

Ambele situații pot fi evitate dacă iei o vacanță prin intermediul unei agenții de turism sau, dacă alegi o vacanță DIY, printr-o bună planificare.

bagaj-pierdut

 

  1. Dacă faci check-in-ul online, nu uita să tipărești pe hârtie biletele de avion și să le pui în bagaj! O alternativă este să optezi pentru bilete electronice, pe care le poți stoca în aplicațiile de mobile dedicate ale companiilor aeriene, dacă acestea permit. În această situație, ai grijă să nu rămâi fără baterie la telefon!

 

  1. După ce ai pus totul în bagajul de cală, te simți pregătit pentru călătorie. Însă, cu toate că nu se mai întâmplă la fel de des, încă te poți confrunta cu pierderea bagajelor. Pentru că toate companiile aeriene îți oferă posibilitatea de a aduce la bord cel puțin un bagaj de mână, în care îți recomandăm să îți pui banii, documentele de călătorie, obiectele de valoare, medicamentele, mai ales dacă urmezi un tratament, cel puțin un schimb de haine și câteva cosmetice esențiale în kit-uri de travel.

Pe site-ul Fly-go.ro, ai la dispoziție ghiduri turistice actualizate, care îți oferă informații pe baza cărora îți poți face bagajul de mână cu lucrurile esențiale într-o anumită destinație. Dacă regiunea pe care o vizitezi sunt oscilații mari de temperatură de la zi la noapte, poți include în bagaj o ținută subțire și ceva mai gros pentru plimbările de seară. Dacă zborul tău ajunge noaptea și orașul vizitat nu are magazine deschise non-stop, în caz că bagajul de cală ți-a fost rătăcit, include și o pijama în cel de mână!

bagajpierdutpoza

  1. Când ești în străinătate, principala ta grijă trebuie să fie actele de identitate. Poți rezolva orice situație, dacă ai actele la tine. Chiar și dacă ți se fură banii în numerar și cardurile, cineva îți poate trimite bani prin servicii de transfer, dar pentru a-i ridica ai nevoie de un act de identitate.

Dacă se întâmplă să le pierzi, sună-ți imediat agentul de turism și te va îndruma pe tot parcursul rezolvării acestei situații. Dacă ești într-o vacanță DIY, dă-ne oricum un telefon și unul dintre consultanții Fly Go îți va da câteva sfaturi pentru rezolvarea situației! Din păcate, vei fi nevoit să aloci ceva timp, pentru că trebuie să ajungi la Poliție, să anunți Consulatul sau Ambasada României de pe teritoriul vizitat și să aștepți eliberarea unui act provizoriu, care îți va permite să te întorci în țară.

 

  1. Sănătatea este importantă, dar prevenția este adesea ignorată în vacanțe. Nu trebuie să pleci cu o pungă de medicamente la tine și nici nu îți sugerăm să nu mănânci la colț de stradă, pentru că ai pierde mult din farmecul locurilor. Dar evită tavernele insalubre, interesează-te dacă apa este potabilă în locurile în care călătorești și află dacă este necesar să te vaccinezi înainte!

Pentru situații mai grave, precum accidente, alergii etc., unde o vizită la spital este obligatorie, ai în vedere o asigurare de călătorie!

 

  1. Visezi câteva luni la vacanța pe care ți-ai rezervat-o și îți dorești să fie perfectă, iar cazarea este un subiect în această ecuație. Dacă ai ales hotelul la recomandarea unui consilier de turism Fly Go și ai întâmpinat o situație neplăcută – camera primită la check-in nu are vedere la mare, deși asta ai rezervat, de exemplu – îți vom rezolva situația pe loc.

Dar dacă pleci pe cont propriu, citește cu atenție recenziile pe orice canal disponibil, de la site-uri dedicate, până la bloguri de travel, și învață să înțelegi dincolo de prezentarea de pe site-ul unității de cazare! „Departe de tumultul orașului, dar la 15 minute de centru” poate însemna că hotelul se află într-o zonă în care nu circulă mijloace de transport în comun și vei fi obligat să iei taxiul cât mai des. Ai grijă la aceste detalii!

 

  1. Vrei să fii un călător spontan și să te lași purtat în aventuri bune de povestit și peste 10 ani, dar nici nu vrei să ratezi o listă de obiective must-see. Le poți avea pe amândouă. Cu puțină organizare, e drept.

Începe prin a-ți pune pe o listă toate lucrurile pe care ai vrea să le faci într-o anumită destinație: să te relaxezi la terase, să te bronzezi, să vezi un tablou expus într-un muzeu foarte aglomerat, să îți faci o fotografie în fața unui monument simbol al orașului, să guști din preparatele culinare locale, să asculți muzică live sau să vezi un spectacol de dans tradițional etc. Cel mai probabil, nu le vei face pe toate. Așa că, pune-ți pe listă o activitate pe zi pe care nu vrei să o ratezi și documenteaz-o în cel mai mic detaliu: unde se află și cum ajungi acolo, cât costă, cât timp îți va ocupa din zi, ce urmărești exact odată ajuns acolo, ce reguli trebuie să urmezi în locul respectiv, dacă este cazul, etc.

Pentru inspirație, poți să răsfoiești ghidurile turistice de pe Fly-go.ro și, dacă ai nevoie de mai multe detalii, întreabă-ne într-un comentariu sau dă-ne un telefon! Suntem bucuroși să te ajutăm să ai vacanțe fără griji!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *