Muzeul CFR

5 muzee de știinţă și tehnică din București

Că vă interesează arta, istoria sau știinţa, literatura sau tradiţiile, vă prezentăm 5 muzee din București care cu siguranţă vă vor încânta și îmbogăţi spiritual. Topul de astăzi cuprinde muzeele de știinţă și tehnică, pe care vă recomandăm să le vizitaţi împreună cu copiii, pentru că în mod cert vor fi fascinaţi de rotiţe, mecanisme, șuruburi, locomotive, tancuri sau animale.

1. Muzeul Aviaţiei

Situat în zona Pipera, muzeul dispune de un spaţiu generos, atât exterior, cât și interior. Curtea acestuia este, într-adevăr, mare, în ea fiind expuse numeroase avioane și elicoptere, aflate – din păcate – într-o stare nu foarte bună. In muzeul propriu-zis se găsește o colecţie uimitoare de avioane și alte obiecte cu importanţă istorică, de la documente și fotografii la uniforme și machete, toate acestea ilustrând aviaţia românească, de la începuturile lui Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă până în zilele noastre. Muzeul recreează și o străduţă pietruită din București, cu o consignaţie, un atelier foto, o cafenea, toate cu un puternic parfum interbelic.

Muzeul Aviatiei, Bucuresti Muzeul Aviatiei, Bucuresti Muzeul Aviatiei, Bucuresti

2. Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa

Numărul 2 pe lista noastră de muzee, Grigore Antipa, a fost înfiinţat încă din 1834, la iniţiativa și prin donaţiile Marelui Ban Mihalache Ghica. Muzeul și-a schimbat de-a lungul timpului înfăţișarea, sediul actual din Piaţa Victoriei fiind construit în perioada în care director era dr. Grigore Antipa, care a și îmbogăţit substanţial colecţiile muzeului, realizând, în plus, și primele diorame biogeografice. În prezent, construcția adăpostește variate expoziţii temporare și o expoziţie permanentă uimitoare, care cuprinde scheletul de Deinotherium gigantissimum, diorama Marea Neagră, bioregiunea alpină, cerbul carpatin și numeroase alte exponate valoroase.

3. Muzeul CFR

Redeschis în 2012 după o istorie tumultuoasă, care a presupus mai multe închideri datorate contextului istoric, Muzeul CFR din Gara de Nord are un patrimoniu vast și valoros, care cuprinde inclusiv 37 de locomotive cu abur, aflate în diferite depouri din ţară, unele readuse în atenţia publicului cu ocazia unor evenimente. Muzeul cuprinde de asemenea cea mai mare dioramă feroviară din România, la scara 1:87, complet automatizată, dispusă pe trei niveluri. Numeroase machete ale locomotivelor construite în România, fotografii, documente, costume de ceferiști și alte materiale interesante expuse aici ilustrează evoluţia CFR.

Muzeul CFR, Bucuresti Muzeul CFR, Bucuresti

4. Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I

Infiinţat în 1923 și adăpostit din 1985 într-o fostă cazarmă de pe strada Mircea Vulcănescu, Muzeul Militar are un patrimoniu bogat, compus în principal din obiecte și materiale documentare cu caracter militar, admirabil puse în valoare, în săli dedicate fiecare unei anumite epoci. Muzeul participă în prezent la diferite proiecte culturale și găzduiește, pe lângă expoziţia permanentă, diferite expoziţii temporare, menite să promoveze și valorifice întregul său patrimoniu.

5. Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida

Ultimul în topul nostru de muzee, fondat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, este Muzeul Tehnic, situat în Parcul Carol I, care adăpostește aproximativ 5000 de exponate, din diferite domenii, de la transporturi la comunicaţii, metrologie sau astronomie, energetică și până la fizica materiei. 30 dintre aceste exponate sunt incluse în categoria Tezaur, datorită valorii lor deosebite. Printre acestea, o turbină hidraulică din 1889, un vagon de tramvai electric din 1899, sau o suflantă din 1883, care a funcţionat în cadrul Combinatului Siderurgic Hunedoara până la jumătatea secolului al XX-lea.

Comments